Berlingske Business

Opgør med apoteksmonopol i modvind

16ranRecept 01
Arkivfoto Foto:

Efter skiftende meldinger fra forskellige ministerier i løbet af efteråret hælder regeringspartierne ifølge Business’ oplysninger til, at farmaceuter får lov til at beholde deres monopol.

Efter lang tids intens lobbyindsats fra Danmarks Apotekerforening og flere modsatrettede politiske meldinger fra regeringspartierne i løbet af efteråret tyder alt nu på, at landets nuværende apotekere får lov til at beholde deres flere århundreder gamle monopol på at sælge medicin i Danmark.

Der er endnu ikke truffet en formel beslutning i regeringen om fremtidens apotekersektor, men stemningen i folketingsgrupperne tyder på, at materialistkæder som Matas heller ikke i denne omgang får mulighed for at sælge receptpligtig medicin. Det erfarer Berlingske Business på baggrund af samtaler med en lang række centrale kilder i regeringspartierne.De færreste kilder ønsker dog at drage håndfaste konklusioner til citat, men regeringspartiernes sundhedsordførere lægger ikke skjul på, hvilken vej vinden blæser.»Vi taler om en modernisering og ikke en liberalisering af apotekersektoren, og det skal også være udgangspunkt for konklusionerne. Vi skal også huske, at distributionen af medicin fungerer rigtigt godt og er meget sikker med den nuværende model,« siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen.Hos de Radikale mener sundhedsordfører Camilla Hersom, at »der er stærke elementer i det nuværende system, som vi skal passe på ikke at miste«. »Det afgørende for de Radikale er, at vi har fokus på at sikre et sikkert system, hvor vi fortsat har kontrol med priserne og fin tilgængelighed. De kriterier lever det nuværende system op til,« siger hun.Allerede i 2010 anbefalede det daværende Vækstforum under VK-regeringen at liberalisere apotekersektoren.Danmarks Apotekerforening har siden ført kampagne mod en liberalisering, og sidste år blev kampagnen intensiveret blandt andet med en række omdiskuterede TV-reklamer.Mens Apotekerforeningen jubler over stemningen i regeringspartierne, håber Matas fortsat, at regeringen vil åbne for mere konkurrence. Her hæfter man sig ved, at der nu venter politiske drøftelser i regeringstoppen, der om kort tid modtager en tværministeriel rapport om forskellige modeller for en modernisering af apotekervæsenet.Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) talte for nye ejerformer af apoteker så sent som i oktober sidste år.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen