Berlingske Business

Nycomed-opkøb skal skabe nyt liv i børsdrømme

Nycomed-opkøb skal skabe nyt liv i børsdrømme - 1

Et fejlslagent forsøg på at finde en køber til Nycomed, har fået ejerne til at ændre strategi. Nycomed skal styrkes med yderligere opkøb med henblik på børsnotering, vurderer kilder over for Bloomberg.

Nycomeds interesse for en milliardovertagelse af den belgiske kemikoncern Solvays medicinalforretning er et led i et strategiskifte fra ejernes side. Det vurderer to kilder med kendskab til sagen over for nyhedsbureauet Bloomberg.

Nycomed er ejet af kapitalfondene Nordic Capital med 42 pct. og Credit Suisse-selskabet DLJ Merchant Equity Partners med 25 pct. Nordic Capital kom ind i selskabet for snart ti år siden.

I 2006 opkøbte Nycomed den farmaceutiske del af den tyske kemikoncern Altana for og indtil finanskrisen ramte børsmarkederne sidste efterår, var exit-strategien klar. Nycomed skulle børsnoteres.

I marts kom det imidlertid frem, at ejerne bag Nycomed, der i dag er et schweizisk medicinalselskab, men med delvise danske rødder, havde skiftet strategi og hyret investeringsbanken Goldman Sachs til at sondere terrænet for mulige købere.

Ingen ville købe Nycomed
Køberne, der ifølge Reuters skulle være parate til at ryste op med i størrelsesordenen 75 milliarder kr., hang imidlertid ikke på træerne, og planerne blev opgivet.

I maj lød beskeden fra Nycomed og selskabets ejere, at selskabet ikke var til salg, og at målet igen var en børsnotering, når markedet tillader det.

Ifølge de to kilder, som nyhedsbureauet Bloomberg har talt med, så overvejer Nycomed et større opkøb som en del af den genoplivede plan om at lade sig børsnotere på et senere tidspunkt som et større og mere diversificeret selskab.

Kilderne ønsker ikke deres identitet afsløret, da der er tale om videregivelse af oplysninger, som ikke er offentligt tilgængelige, skriver Bloomberg.

Ifølge kilderne er Nycomed parat til at optage yderligere gæld for at overtage Solvay, fordi ejerne forventer at kunne tjene investeringen hjem gennem nedskæringer i omkostningerne og ved at kunne sælge et større selskab, når aktiemarkedet igen kommer op i omdrejninger.

Truet af kopikonkurrence
Som så mange andre medicinalvirksomheder står Nycomed over for konkurrence fra kopiproducenter.

Det sker, når selskabets vigtigste lægemiddel, mavesyremedicinen pantropazol, løber af patent i Europa i år og i USA næste år. Medicinen tæller for en tredjedel af Nycomeds 25 milliarder store årlige omsætning.

Gennem sit køb af Altanas farmaceutiske division opnåede Nycomed rettighederne til rygemedicinen Daxas.

Nycomed forventer at indsende en godkendelsesansøgning på Daxas i USA senere i år. Hvis det godkendes spås lægemidlet at have potentiale til at blive en milliardsællert.

Solvay farmaceutiske forretning omfatter lægemidler til behandling af for højt blodtryk, for højt kolesteroltal og Parkinsons. Solvay omsatte sidste år lægemidler for cirka 20 milliarder kr.

Ifølge Bloomberg skulle der være yderligere to købere være på banen, men hvem det er vides ikke.

Til gengæld har amerikanske Abbott, som Financial Times har nævnt som køber, pure afvist, at selskabet skulle have nogen interesse i at købe Solvay.

Nycomed og Nordic Capital har ikke ønsket at kommentere sagen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen