Berlingske Business

Novozymes' guldæg i tilbagegang

Novozymes' koncernsalg var under pres i andet kvartal 2009. Tilbagegang i salget af ingredienser til fremstilling af det grønne brændstof bioethanol i USA, og den globale finanskrise er hovedårsag til Novozymes' tilbagegang i indtjeningen i april, maj og juni.

Regnskabet fra verdens største producent af bioethanol til biler, Novozymes, for andet halvår indeholder både skidt og godt. Den negative historie for Novozymes' aktionærer er, at USAs bioethanolproducenter har det hårdt og er under økonomisk pres. Novozymes er hårdere ramt end konkurrenterne på grund enkelte kunders økonomiske vanskeligheder og deraf lavere ethanolproduktion.

Biobenzinproducenter i USA og Novozymes' kunder, der producerer bioethanol, udnytter ikke deres kapacitet. Konsekvensen var et fald i salget af Novozymes-ingredienser til fremstilling af det grønne brændstof i april, maj og juni måned. Trods problemerne bevarede Novozymes dog sin markedsandel på over 60 procent, selv om markedsandelen er svagt vigende i forhold til sidste år. Det betyder, at flere bioethanolfabrikker i USA er lukket.

Ikke konkrete tal

Novozymes' nettooverskud i april, maj og juni faldt til 279 mio. kr. mod 285 mio. kr. i 2008. Selv om salget af guldæggene i selskabets mest lovende forretning falder, nævner Novozymes i kommentarerne til halvårsregnskabet ikke, hvor meget der er tale om. Koncernens salg steg i første halvår 2009 med tre procent målt i danske kroner, men salget faldt tilsvarende tre procent i dollars.

Den positive historie er, at resultat af koncernens primære drift steg syv procent første halvår, og det øgede overskudsgraden til godt 19 procent. Novozymes' samlede salg steg tre procent til 4,2 mia. kr.

Uklare markedsudsigter

»Markedsudsigterne er fortsat uklare, men vi fastholder vores forventning om en svagt positiv salgsvækst for hele året. I forhold til vores udmelding efter første kvartal venter vi nu endnu lavere vækst i vores omkostninger, så vi kan fastholde vores helårsforventninger til indtjeningen i danske kroner,« siger administrerende direktør Steen Riisgaard.

Novozymes venter en vækst i år i forhold til sidste år på mellem syv og 12 procent i driftsoverskuddet og en vækst på mellem fem og ti procent i nettoverskuddet.

Ved fondsbørsens åbning steg kursen på Novozymes knap en procent.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen