Berlingske Business

Novos kassemester lokker med milliarder: Belgiere nægter at forhandle med os

Novo
Novo Nordisk-toppen er helt vilde efter at få fingre i det belgiske biotekselskab Ablynx. Foto:

Med et købstilbud på omkring 19 milliarder kroner på det belgiske biotekselskab Ablynx vil Novo styrke sin bløderforretning, der er udfordret på flere fronter. Novo har bare det problem, at det belgiske selskab nægter at mødes med den danske bejler. Nu lægger Novo ekstra pres på sit opkøbsmål ved at offentliggøre en række hidtil hemmeligholdte bud på det belgiske selskab.

Novos topledelse er helt vild efter at få fingrene i det belgiske biotekselskab Ablynx, men belgierne er iskolde og gider ikke høre tale om Novos frieri. Den danske diabeteskæmpe har to gange i december afleveret et købstilbud på det belgiske selskab, men blev begge gange mødt af et rungende nej tak.

Efter den omgang har Novo nu valgt at gå usædvanligt aggressivt til værks og har i detaljer offentliggjort de to købstilbud efterfulgt af en klagesang om, at ledelsen i det belgiske selskab hverken er til at hugge eller stikke i.

23BUSPix-Christoph-Franz-fr.jpg

Ved at løfte sløret for det ellers hemmeligholdte forløb forsøger Novo at lokke det belgiske selskabs aktionærer til fadet med en stak kolde kontanter på 19 milliarder kroner. Hos Novo Nordisk erkender finansdirektør, Jesper Brandgaard, at det belgiske biotekselskab ikke er imponeret over de danske tilnærmelser og de to købstilbud fra Bagsværd.

»Begge disse forslag blev afvist med den begrundelse, at de fundamentalt undervurderede Ablynx, men bestyrelsen i Ablynx har afvist at indlede diskussioner, som ville give Novo Nordisk bedre mulighed for at forstå Ablynx-ledelsens synspunkt, når det kommer til Ablynx' fremtidsudsigter og værdiansættelse,« siger Jesper Brandgaard på en telekonference.

06BUSPix3-Jesper-Brandgaard.jpg

Finansdirektøren siger samtidig, at Novos ledelse stadig hellere end gerne vil mødes med belgierne, men erkender også, at det danske medicinalselskabs bestræbelser kan ende med ingenting.

Jesper Brandgaard gør dog, hvad han kan for lokke belgierne og siger, at det danske selskab er meget villig til at forhandle med Ablynx, hvilket indikerer, at Novo kunne være klar til at kaste flere milliarder end de allerede annoncerede 19 efter det belgiske biotekselskab.

»På dette tidspunkt er der absolut ingen sikkerhed for, at der kan indgås en aftale mellem de to selskaber,« siger Jesper Brandgaard.

Ablynx har i forvejen et samarbejde med Novo Nordisk, men har også partnerskabsaftaler med andre medicinalgiganter som Sanofi, Merck, Novartis og Boehringer Ingelheim. Hos Ablynx vil Novo Nordisk meget gerne have fingre i et middel mod en sjælden blødersygdom, som vil passe godt ind i Novos eksisterende bløderforretning.

Netop Novos guldrandede bløderforretning er kommet under voldsomt pres, da den schweiziske konkurrent Roche i slutningen af 2017 i USA fik godkendt et middel, der har potentiale til vende op og ned på markedet for blødermedicin. Allerede i foråret 2016 erkendte Jesper Brandgaard over for Berlingske Business, at Novo risikerer at få skåret flere milliarder kroner af omsætningen i sin bløderforretning, hvis Roche fik sit middel på markedet. Og det er altså sket nu.

Samtidig måtte Novo i efteråret 2016 betale en bod til konkurrenten Baxalta i forhold til det danske selskabs seneste blødermiddel, Novoeight. Det skete, da Novo valgte at et indgå et økonomisk forlig med Baxalta, som havde anklaget den danske medicinalkæmpe for at have krænket en række af selskabets såkaldte proces­patenter.

Investeringsbanker: Novo Nordisk har sovet i timen

Samlet set udgør Novos bløderdivision en mindre del af den danske diabeteskæmpens forretning med en omsætning på omkring 10,5 milliarder kroner ud af en samlet omsætning på knap 112 milliarder kroner. Til gengæld er blødermedicin det absolut mest lukrative hjørne af Novos butik.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen