Berlingske Business

Novo-topchef bestod sin eksamen: Tjener 38 milliarder i sit første år

Lars Fruergaard Jørgensen
Lars Fruergaard Jørgensen afleverer sit første årsregnskab som topchef i Novo Nordisk. Foto:

For godt et år siden overtog Lars Fruergaard Jørgensen tøjlerne i Novo, der stod midt i et juridisk stormvejr. Trods indledende modvind kan Lars Fruergaard Jørgensen efter sit første år som topchef præsentere et overskud på 38 milliarder kroner.

Lars Fruergaard Jørgensen trådte op på den store scene i Novo Nordisk i et ordentligt stormvejr fra USA, da det danske selskab i løbet af januar 2017 på blot tre uger blev ramt af fire forskellige sagsanlæg, som alle anklagede Novo for fusk med priserne på diabetesmedicin.

Patienter i USA sagsøger Novo Nordisk for priskartel

Siden lagde stormen sig. Og Novo er rent finansielt kommet fint ud af 2017, da Lars Fruergaard Jørgensen kan præsentere et overskud på hele 38 milliarder kroner efter sit første år på posten som topchef. Det er en lille stigning på en procent sammenlignet med 2016. Novo lander for 2017 en overskudsgrad på 34,1 procent.

Lars Fruergaard Jørgensen trådte ind i topjobbet for et års tid siden, da han overtog roret i den danske medicinalkæmpe efter Lars Rebien Sørensen, som forlod Novo efter 34 års tro tjeneste.

Lars Fruergaard Jørgensen

Novo-topchefen erklærer sig overordnet tilfreds med resultatet af sit første årsregnskab som øverste ansvarlig for den danske diabeteskæmpe og ser frem til, at Novo kan lancere sit nye store diabetes-håb Ozempic i USA.

»Jeg er glad for, at vi leverede på vores planer for 2017, og vi arbejder fortsat på at opbygge en platform for bæredygtig vækst. Godkendelsen af Ozempic i USA var kulminationen på et år, hvor vi opnåede nogle vigtige produktgodkendelser og opdateringer af indlægssedler. I 2018 vil vi fokusere på den globale lancering af Ozempic og forfølge det fulde værdipotentiale af vores stærke produktportefølje i det, der fortsat må betegnes som en udfordrende konkurrencesituation,« siger Lars Fruergaard Jørgensen i en kommentar til regnskabet.

Efter et rædselsfuldt 2016 steg Novos aktie i løbet af 2017 med over 30 procent. Væksthistorien er dog fortsat en ganske anden end i de »gode gamle dage«, selv om det trods alt på forventningssiden ser lidt bedre for det kommende år. Mens omsætningen i 2017 steg med to procent i lokale valutaer og dermed ramte inden for forventningerne, så regner Novo med at lande i vækstspændet 2-5 procent i lokale valutaer. Novo Nordisk, hvis suverænt største marked er USA, ser dog ud til at blive ramt af en faldende dollar, idet forventningerne i danske kroner i stedet bliver et fald i omsætningen på 2-5 procent.

Og da størstedelen af selskabets omkostninger er i kroner, slår valutakursmodvinden hårdere i driftsindtjeningen, der i danske kroner forventes at falde mellem ni og fem procent.

Det er ganske andre tal end tilbage i jubelåret 2012, hvor omsætningen i danske kroner steg med 18 procent og driftsindtjeningen med 32 procent.

 

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen