Berlingske Business

Novo-rivals diabetespille vækker opsigt

Eli
Som de første nogensinde kunne Eli Lilly og partneren Boehringer Ingelheim således torsdag eftermiddag fortælle, at deres diabetespille reducerer risikoen for hjertekar-risici. Foto:

Novo Nordisks store amerikanske rival Eli Lilly synes at have sikret sig et vigtigt argument i markedsføringen af sin diabetespille, Jardiance.

Som de første nogensinde kunne Eli Lilly og partneren Boehringer Ingelheim således torsdag eftermiddag fortælle, at deres diabetespille reducerer risikoen for hjertekar-risici.

Meldingen sendte Eli Lilly-aktien i vejret med 4,3 pct. i et i øvrigt nedtursramt marked, hvor det toneangivende S&P 500-indeks faldt med 2,1 pct.

Da diabetes øger risikoen for hjerte-kar-tilfælde væsentligt, har der været knyttet et håb til, at behandling med nye præparater kan reducere risikoen. Trods flere forsøg har det ikke hidtil været muligt at vise, men onsdag eftermiddag kom Eli Lilly og Boehringer altså med de første positive meldinger.

- Risikoreduktionen i forhold til hjerte-kar-tilfælde, som Jardiance demonstrerede i Empa-Reg studiet er spændende, og vi ser frem til at offentliggøre det fulde sæt resultater, siger Hans-Jürgen Wörle, der har titel af vice president hos Boehringer ifølge en meddelelse.

FRANCE-POLITICS-INDUSTRY

Detaljerede data vil blive offentliggjort på den europæiske diabeteskonference i Stockholm den 17. september, hvor diabeteslæger fra det meste verden uden tvivl vil lytte med. Det gælder blandt andre professor og leder af Center for Diabetesforskning på Gentofte Hospital, Tina Vilsbøll.

- Jeg synes selvfølgelig, at det er super spændende, at vi nu har et hjerte-kar-studie, der peger i den rigtige retning, siger hun til Ritzau Finans.

- Jeg tror ikke, at der kommer til at ske en masse med receptudskrivningen, før vi diabeteslæger, har set data rigtigt. Men det er jo det, vi vil: nemlig ændre livsforløbet i diabetes. Men før jeg rigtigt kan sige, at det redder menneskeliv, så skal jeg se data, siger Tina Vilsbøll.

Hos Sydbank vurderer analytiker Søren Løntoft Hansen, at studiet vil løfte salget af Jardiance. I forhold til Novo Nordisks produktportefølje, så vil Jardiance dog næppe æde særligt meget af salget af Novos GLP-1-analog Victoza, vurderer analytikeren. Victoza bruges således ofte ligger lidt senere i behandlingsforløbet, når pillebehandlingen ikke længere slår til.

- Det er særdeles positivt for Eli Lilly og Boehringer og kan selvfølgelig godt flytte noget i forhold til GLP-1-segmentet, men jeg ser det primært som en klar udfordring til DPP-4-hæmmerne, siger Søren Løntoft Hansen med henvisning til blandt andre Mercks storsælgende DPP-4-pille, Januvia, der sælger for cirka 6 mia. dollar årligt.

victroza

Januvia har selv været med i et stort hjerte-kar-studie, hvor data viste, at pillen ikke øger hjerte-kar-risici, men omvendt heller ikke kunne give anledning til en konklusion om, at hjerte-kar-risiciene blev reduceret.

Ifølge professor Tina Vilsbøll fra Gentofte Hospital er det også endnu for tidligt at drage alt for håndfaste konklusioner i forhold til, hvor fremtrædende en plads Jardiance vil få i diabetesbehandlingen. Det skyldes, at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, for nyligt advarede om tilfælde af syreforgiftning hos patienter, der har været behandlet med SGLT-2.

- Det har blandt andet givet noget uro i Japan, hvor receptudskrivningen er faldet rigtig meget, også selv om der er rigtig meget, vi ikke ved om årsagssammenhængen endnu. Men det her er bestemt et skridt i den anden retning. For kan vi redde menneskeliv, hvilket vi diabeteslæger selvfølgelig rigtig gerne vil, så er det her ret spændende, siger hun.

Novo Nordisk er også i færd med et stort hjerte-kar-studie af Victoza, og der ventes data i første halvår næste år.

27BUSSoeren-Loentoft-Hansen.jpg

Novo Nordisk har ikke ønsket at kommentere Eli Lillys offentliggørelse, men selskabets koncernforskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, har tidligere slået fast, at det har betydning, hvis studiet falder ud, som Novo allermest håber, og viser, at Victoza reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme i type 2-diabetikere.

- Det vil være stort, for så vil lægerne for første gang vide, at de har adgang til et medikament, som ser ud til reducere dødsfald, blodpropper og slagtilfælde. Det vil i den virkelige verden betyde, at lægerne vil have større trang til at udskrive Victoza på et tidligere tidspunkt i behandlingsforløbet, sagde Mads Krogsgaard Thomsen i et interview med Ritzau Finans for halvandet år siden.

Fredag falder Novo Nordisk-aktien med 3 pct. til 372 kr.

- En del af faldet skyldes selvfølgelig, at markedet er negativt, men det er også en konsekvens af torsdagens nyhed, siger Søren Løntoft Hansen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen