Berlingske Business

Novo Nordisk satser hver femte forskningskrone på fedme

18BUSMads-Krogsgaard-Thomse.jpg
Novo Nordisks forskningschef, Mads Krogsgaard Thomsen, er glad for de mange nye fedmemidler, som medicinalgiganten har på beddingen. Foto: Claus Bech

Næppe har Novo Nordisk fået sin første medicin mod fedme ud til patienterne, før selskabet tester en række nye fedmemidler. Længst fremme er et fedmemiddel, som kun skal tages én gang om ugen. Og mere er på vej.

I fremtiden vil hver femte krone af de tre milliarder kroner, Novo Nordisk årligt bruger på forskning, blive brugt på at finde nye måder at behandle ét af den vestlige verdens største problemer – fedme.

Tidligere på året fik Novo Nordisk fedmemidlet Saxenda på markedet i både Europa og USA. Men her stopper det ikke.

HEALTH-OBESITY/FDA

I løbet af ganske kort tid indleder den danske medicinalvirksomhed såkaldte fase 2-forsøg med et fedmemiddel, som kun skal tages en gang om ugen. Knap 1.000 mennesker skal deltage i forsøgene, som efter planen går i gang til oktober. Samtidig har selskabet indledt eller er lige ved at indlede de første fase 1-forsøg med tre nye fedmemidler, som bygger på helt nye virksomhedsmekanismer.

»Vores fedmeforskning er mest rettet mod nye satsninger, det vil sige helt nye molekyler,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Det lægemiddel, som går i fase 2 til efteråret, er dog et kendt middel, nemlig Novo Nordisks diabetesmiddel af GLP1-typer, Semaglutid, der netop nu er i de afsluttende fase 3-forsøg som en ugentlig behandling mod type 2-diabetes. Selskabet har foreløbig afprøvet Semaglutid på 8.000 patienter, og her har det ikke kun vist en god effekt på blodsukkeret, men også fået patienterne til at tabe sig.

»Det er ikke noget, vi har talt så højt om endnu, men det er ude på Clinicaltrials.gov., at vi er på vej til at teste Semaglutid til fedmebehandling. Vi begynder med et fase 2-studie for at afprøve, hvor store doser, vi skal give midlet i for at få den bedste effekt,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Genmabs topchef Jan van de Winkel.

Lige til højrebenet

De øvrige fedmemidler er to midler, som bliver testet i fase 1, det vil sige i mindre forsøg med raske forsøgspersoner. Det ene er en langtidsvirkende udgave af proteinet amylin, som udskilles sammen med insulin og virker appetitregulerende. Det andet er en glukagon-analog, som skal bruges i kombination med GLP1 til fedmebehandling.

Endelig er Novo Nordisk ifølge Mads Krogsgaard Thomsen på vej til at sende endnu et lovende fedmemiddel i fase 1. Midlet er baseret på et mæthedshormon, men hvilket vil Mads Krogsgaard Thomsen ikke ud med.

Der er imidlertid tale om et lægemiddel, der ligger »lige til højrebenet«, som forskningschefen udtrykker det.

hh

»Jeg vil ikke sige, hvad det hedder. Men jeg kan se, at når vi giver GLP1 i form af Saxenda eller semaglutid til mennesker, så er der et bestemt mæthedshormon, der falder i niveau, og det er ret ærgerligt. For når vi prøver at dæmpe folks appetit med GLP1, nedregulerer vi desværre det andet mæthedshormon. Så hvorfor ikke lave et lægemiddel, der også indeholder dette mæthedshormon,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Overordnet set har Mads Krogsgaard Thomsen store forventninger til, at Novo Nordisk på længere sigt som det første medicinalselskab nogensinde for alvor kan få gang i en effektiv fedmebehandling.

16MASMads-Krogsgaard-Thom#3.jpg

Kombinationsbehandling

Ifølge ham bliver der imidlertid ikke tale om et enkelt vidundermiddel, men at lægerne bliver nødt til at behandle med en kombination af flere forskellige lægemidler. De fleste af de fedmemidler, Novo Nordisk har på vej, vil således kunne kombineres med GLP1.

»Fedmebehandling bliver lige som behandlingen af for højt blodtryk nok desværre en kombinationsbehandling, for hjernen er indrettet så viseligt, at den vil prøve at beskytte kropsvægten ved at sænke stofskiftet, når vægten falder. Derfor bliver der brug for at angribe sygdommen fra forskellige vinkler med flere lægemidler på én gang sammen med livsstilsændringer, hvis det skal virke,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Målet er ifølge ham, at de overvægtige patienter på den lange bane skal helt op på at tabe 15-16 kilo ved at få medicin og ikke lidt under ti, som nu.

Genmabs topchef Jan van de Winkel.

Tidligst på markedet i 2020

Der kommer dog til at gå lang tid endnu, før Novo Nordisk kan sende nye fedmemidler på markedet. Semaglutid til fedme i injektionsform kan tidligst være på markedet i 2020, forudser Mads Krogsgaard Thomsen, mens de øvrige midler, der er i fase 1, tidligst kan være på markedet om otte år.

Foreløbig er der tale om fedmemidler, der skal injiceres, men sideløbende arbejder Novo Nordisk også på at udnytte, at selskabet tilsyneladende har knækket nødden med, hvordan selskabet skal lave sine flydende, proteinbaserede lægemidler om til tabletter.

Semaglutid i tabletform er netop nu, som omtalt i Berlingske Søndag, på vej i de afsluttende fase 3-forsøg til diabetesbehandling. Det ligger derfor lige for at tro, at Novo Nordisk også vil gå efter at udvikle Semaglutid-tabletter til fedmebehandling.

Men sådan kommer det ikke nødvendigvis til at gå.

q

»Om det bliver Semaglutid i tabletform eller en anden GLP1 i tabletform, vi udvikler til fedmebehandling, må vi lige kigge på,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Mads Krogsgaard Thomsens problem er, at en tablet sluger langt mere aktivstof – i dette tilfælde GLP1 – end, hvis stoffet bliver injiceret direkte ind i kroppen. Når det gælder Semaglutid i tabletform til diabetes, er det lykkedes Novo Nordisk at lande på en dosis, som lige præcis gør det muligt at sætte en realistisk pris på tabletten.

Men fedmebehandling vil kræve en betydeligt højere dosis, og Novo Nordisk forsøger derfor at finde en GLP1, der er mere effektiv og bedre kan optages i kroppen, så der ikke skal så meget GLP1 i den enkelte tablet.

Genmabs topchef Jan van de Winkel.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen