Berlingske Business

Novo køber vigtig joker i USA - kan give fremtidshåb vinger

Novo
Novo Nordisk kan, om alt går vel, give sin kommende diabetespille, oral Semaglutid, en forlomme i køen til det lukrative amerikanske lægemiddelmarked. Foto:

Novo Nordisk kan, om alt går vel, give sin kommende diabetespille, oral Semaglutid, en forlomme i køen til det lukrative amerikanske lægemiddelmarked.

Selskabet har således for nylig købt et værdibevis, der kan kappe fire måneder af behandlingstiden hos de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, når Novo senere søger om markedsføringstilladelse for et lægemiddel efter eget valg.

Selv skriver Novo kun om værdibeviset i en indskudt bemærkning i selskabets regnskab for første kvartal.

Her fremgår det, at faldet i de frie pengestrømme blandt andet er påvirket af, at selskabet for nylig har købt en såkaldt »priority review voucher« til brug for udviklingsporteføljen inden for behandling af diabetes og fedme.

Novo-forskere

Hvilken lægemiddelkandidat Novo agter at bruge værdibeviset på, fremgår ikke, og heller ikke prisen kan læses ud af regnskabet.

Hos Sydbank er analytiker Søren Løntoft Hansen dog relativt sikker på, at værdibeviset er købt for at skaffe Novos kommende diabetespille, oral Semaglutid, hurtigere på markedet.

»Det er helt sikkert mit gæt, at Novo vil bruge den på oral Semaglutid,« siger Sydbank-analytikeren.

Pillen, som Novo offentliggør fase 3-resultater fra i år, har ifølge hans vurdering et topsalgspotentiale på op til 30 mia. kr. om året.

Novo Nordisks koncernchef Lars Fruergaard Jørgensen

DYRT VÆRDIBEVIS

Prisen på priority review-voucheren offentliggør Novo ikke, men den type værdibeviser er tidligere blevet handlet til store beløb.

Eksempelvis brugte det franske medicinalselskab Sanofi i 2015 245 mio. dollar - eller knap 1,5 mia. kr. på en sådan mulighed.

Priserne svinger dog noget. I slutningen af 2017 solgte biotekselskaberne Biomarin og Ultragenyx hver en voucher for henholdsvis 125 mio. dollar og 130 mio. dollar. Senest har Spark Therapeutics købt en »voucher« fra Jazz Pharmaceuticals for 110 mio. dollar.

Søren Løntoft Hansen peger på, at den høje pris måske skal ses i lyset af, at medicinalselskaberne kan hente sig yderligere fordele ud over fire måneders ekstra omsætning. Således er lægemidlernes succes i høj grad afhængig af, at indkøbsforeninger og sygekasser vælger at give tilskud til lægemidlet.

»Det kan måske være vigtigt at sikre en god timing for en godkendelse. På et tidspunkt lukkes bøgerne for det kommende år, og der kan måske være noget timing forbundet med at opnå dækningen,« siger Sydbank-analytikeren.

Programmet med værdibeviser, eller vouchers, er indført af FDA for at fremme udviklingen af lægemidler til behandling af sjældne lidelser hos børn og giver modtageren mulighed for at fremme behandlingen af et andet og valgfrit lægemiddel, eller, som det er sket i flere tilfælde, at sælge denne ret videre til et af de store medicinalselskaber.

Novo Nordisk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen