Berlingske Business

Novo-direktør glæder sig over Semaglutid-studie

Novo Nordisk: Ny fabrik til 1, 5 milliarder skal holde på medar
Novo Nordisk løftede sent fredag sløret for nye data fra et fase 3-studie med GLP-1-analogen Semaglutid, og det var positiv læsning for investorerne, der sender Novo-aktien op i mandagens handel. Foto:

Novo Nordisk løftede sent fredag sløret for nye data fra et fase 3-studie med GLP-1-analogen Semaglutid, og det var positiv læsning for investorerne, der sender Novo-aktien op i mandagens handel.

Men også hos medicinalselskabet selv er der glæde over resultaterne, som viser et stort potentiale.

- Vi lykkes med at få langtidsblodsukkeret meget langt ned, og tre fjerdedele af patienterne når ADA-målet - og tilmed med et vægttab på 3,5-4,5 kilo. Det er rigtig gode data, der bekræfter, at Semaglutid har best in class-potentiale, siger Mads Krogsgaard Thomsen, der er koncernforskningsdirektør hos Novo Nordisk, til Ritzau Finans.

Han henviser til, at Semaglutid-studiet, der går under navnet Sustain, i doserne 0,5 mg og 1,0 mg sænkede et gennemsnitligt langtidsblodsukker i behandlingsgruppen med henholdsvis 1,5 pct. og 1,6 pct. mod ingen ændring af langtidsblodsukkeret hos de patienter, der modtog placebo.

Over 70 pct. af patienterne i begge dosisgrupper nåede desuden behandlingsmålet om et langtidsblodsukker på under 7,0 pct. - et niveau, der er målestokken for god diabetesbehandling hos den amerikanske diabetesforening ADA.

Netop reduktionen af langtidsblodsukkeret er ganske stor. Faktisk er forbedringen noget over den, Novo Nordisk kunne påvise, da selskabet lavede studier den netop nu storsælgende GLP-1-analog Victoza, der er til brug én gang dagligt. Semaglutid er til brug én gang ugentligt.

- Med Victoza lå reduktionen på 1,2 pct. i et tilsvarende studie. Det ser ud som om, at vi ligger bedre her, men alle studier er jo ikke direkte sammenlignelige. Victoza er "golden standard" lige nu - det er den, alle gerne vil slå, siger Mads Krogsgaard Thomsen.

STØRSTE ENKELTSTÅENDE STUDIE-PROGRAM

Resultaterne er blot det første trin i en stor pakke af hele seks Sustain-studier med Semaglutid, hvor midlet sammenlignes med andre midler og også skal igennem en test om hjerte-kar-risici i det sjette og sidste trin.

Det er dog svært at sige, hvilket et af de enkeltstående studier i pakken, der er væsentligst, om end hjerte-kar-studiet står lidt for sig selv.

- Hjerte-kar-studiet er et must win-studie. Vi skal have data, der kan udelukke visse hjerte-kar-risici her. Det er spændende, fordi det er størst, og det er tidsmæssigt afgørende for, at vi kan indsende registreringsansøgning. Men man skal se det hele som én stor pakke gældende mere end 8000 patienter, hvis man tager de japanske studier med. Det er det største enkeltprogram, vi nogensinde har kørt, siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Næste trin i raketten bliver Sustain 3, hvor Semaglutid skal sammenlignes med Bydureon - et sammenligneligt konkurrerende middel til brug én gang ugentligt markedsført af svensk-britiske Astrazeneca. Herefter følger Sustain 2, der sammenligner Semaglutid med DPP-4-hæmmeren Januvia, og Sustain 4, der sammenligner Novos middel med det storsælgende insulin Lantus fra franske Sanofi.

Derefter skal Sustain 5 sammenligne Semaglutid med placebo som tillægsbehandling til basal insulin og basal insulin i kombination med metformin, mens Sustain 6 sluttelig undersøger forekomsten af hjerte-kar-sygdom og andre langsigtede målepunkter ved brug af Semaglutid.

ENESTÅENDE EFFEKT PÅ VÆGTEN

Et ganske vigtigt punkt i de første fase 3-resultater med Semaglutid er effekten på patienternes vægt. At patienterne i begge doser tabte mellem 3,5 og 4,5 kilo i løbet af behandlingen på de 30 uger, Sustain 1 varede, er nemlig hidtil uset, vurderer Mads Krogsgaard Thomsen.

- Man må sige, at på vægten er Semaglutid helt differentieret. Jeg har ikke set sådan en effekt på nogen andre midler - inklusive vores egne, siger han.

Investorerne virker mandag middag til at være nogenlunde enige i vurderingen. Novo-aktien bliver i hvert fald sendt op med 2,1 pct. til 392,60 kr. - ganske vist også i et gennemgående positivt marked.

/ritzau/FINANS

 

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen