Berlingske Business

Medicingigant til angreb på forsker

Kræft fulgte med donerede organer
Kritisk undersøgelse udløser trussel om stort erstatningskrav fra tysk firma. »Tæskeholds-metoder«, lyder det fra Rigshspitalet. Arkivfoto. Foto:

Kritisk undersøgelse udløser trussel om stort erstatningskrav fra tysk firma. »Tæskeholds-metoder«, lyder det fra Rigshspitalet.

Et stort tysk lægemiddelfirma har kørt det tunge juridiske skyts i stilling mod en dansk forsker. Selskabet truer forskeren med et erstatningskrav i millionklassen som følge af en kritisk undersøgelse, der kan føre til, at hospitaler over hele verden ophører med at behandle patienter med akut blodforgiftning med en type medicin, som blandt andre det tyske firma producerer.

Danske forskere er rystede over firmaets, Fresenius Kabis fremgangsmåde, som lægelig direktør på Rigshospitalet Jannik Hilsted kalder »et forsøg på at knægte forskningsfriheden«.

pix-novo

»Det er første gang, at forskere på Rigshospitalet oplever den form for tæskeholds-metoder, som man ellers primært hører om i USA. Det er tankevækkende, at man tyr til trusler af den kaliber, fordi man ser en teoretisk mulighed for, at der er en markedsandel, der ryger ens næse forbi,« siger Jannik Hilsted.

Det juridiske opgør kommer, efter at professor på Rigshospitalet Anders Perner har fået offentliggjort en undersøgelse i det ansete lægetidsskrift The New England Journal of Medicine. Undersøgelsen viste, at et af de præparater - en blodplasma-erstatning - der hidtil har været en del af standardbehandlingen, i realiteten forøger patienternes risiko for at dø. En mere simpel behandling med en saltvandsopløsning giver bedre resultater og får langt flere til at overleve den frygtede sygdom, lød konklusionen.

Men ifølge et brev fra Fresenius Kabis amerikanske advokater indeholder undersøgelsen ukorrekte og vildledende oplysninger. Firmaet kræver, at forskeren trækker artiklen tilbage, retter en række oplysninger, og i et revideret manuskript meddeler, at man tidligere har brugt ukorrekte oplysninger. Sker det ikke, vil Fresenius Kabi tage »alle, passende juridiske skridt for at rette op på det økonomiske tab, som man har lidt og vil fortsætte med at lide som følge af de falske informationer«.

pix-novo

Både tidsskriftet og Rigshospitalet afviser, at undersøgelsen rummer falske oplysninger, men er gået med til at præcisere specifikationsnummeret på det præparat, der er brugt i undersøgelsen. Det var i går uklart, om firmaet accepterede den løsning, men Fresenius understreger, at firmaets præparat er velafprøvet og opfylder de højeste standarder.

Lægeforeningen fordømmer, at firmaer reagerer med trusler om store erstatningskrav: »Det er er fuldstændigt uacceptabelt. Hvis man leverer lødig forskning, skal resultaterne frem, uanset om firmaerne kan lide det eller ej. Vi kan ikke leve med, at man bruger produkter, som man ønsker skal forblive på markedet, men som ikke er gode nok, ikke har en effekt, der svarer til prisen, eller er farlige,« siger næstformand Poul Jaszczak.

Rigshospitalet vil yde forskeren den fornødne juridiske bistand i sagen, der opfattes som principiel for forskningsfriheden.

pix-lundbeckmus

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen