Berlingske Business

Kåre-effekten kværner løs i Lundbeck

Lundbæk
Lundbecks topchef, Kåre Schultz, forklarer succesen med, at bestyrelsen og direktionen har vedtaget en strategi, der er anderledes end den, der hidtil har været gældende. (Foto: Erik Refner)

Kåre Schultz sendte sædvanen tro Lundbeck-aktien i vejret, da medicinalselskabet fra Valby onsdag løftede sløret for sit kvartalsregnskab. Siden Schultz blev udnævnt til topchef i Lundbeck sidste forår, er selskabets aktiekurs steget med mere end 85 procent.

Kåre Schultz’ første år som topchef i medicinalselskabet Lundbeck har været én lang sejrsrunde. Den 54-årige medicinalboss har præsenteret aktiemarkedet for fire regnskaber med det resultat, at selskabets aktie hver gang er sprunget i vejret.

Den tendens gentog sig onsdag, da Kåre Schultz kunne forkæle sine investorer med en uventet opjustering af forventningerne til årets resultat. Lundbeck har ganske enkelt fået en langt bedre indledning på 2016, end markedet på forhånd havde forestillet sig.

Der er godt gang i salget af selskabets nøgle­produkter, mens topchefens stor­stilede spareprogram fra august 2015 høster gevinster i et imponerende højt tempo. Lundbeck har sammenlignet med den tilsvarende periode af 2015 sparet sig til en gevinst på næsten ti procent.

Novo-kronprins fik 73 millioner med ud af døren

En konsekvens af ny strategi

»Vores nøgleprodukter har fordoblet salget i forhold til første kvartal af 2015. I kombination med det forløber vores restruktureringsprogram lidt bedre end planen, hvilket samlet set gør, at vi kan forbedre vores driftsindtjening med en halv milliard kroner i forhold til sidste år,« siger Kåre Schultz.

Du har leveret varen til dine aktionærer, hver gang du har rørt et regnskab i Lundbeck. Har du simpelthen fundet de vises sten et sted, hvor ingen af dine forgængere har ledt?

»Man skal ikke se det som noget, der relaterer sig til min person. Jeg tror, at det er et resultat af, at bestyrelsen og direktionen sidste år vedtog en strategi, som er anderledes end den, virksomheden tidligere har haft. Det er samme målsætning om at forbedre livet for mennesker med psykiske sygdomme, men det er en meget mere fokuseret strategi. Jeg tror, at den udvikling, vi ser, er en konsekvens af vores strategiændring,« siger Kåre Schultz.

Fokus på fire sygdomme

Lundbecks strategi går grundlæggende ud på, at selskabet udelukkende vil satse på at udvikle medikamenter til behandling af depression, skizofreni, Parkinsons og Alzheimers. Det betyder, at hele selskabets – og Kåre Schultz’ fremtid – hviler på blot fire sygdomme. Men det sats har altså været sød musik i aktionærernes ører.

Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, er en af de investorer, der har ladet sig lokke ind i Lundbecks aktiebutik i kølvandet af Kåre Schultz’ ankomst. Investeringsøkonomen kalder helt konsekvent sin investering i Lundbeck for et økonomisk indskud i troen på »Kåre A/S«.

Coloplast

Kåre Schultz leverer varen

»Hvis du kigger på Lundbecks aktie, er de fleste enige om, at den er for dyr. Der siger jeg bare: Kåre Schultz leverer varen og er manden med dirigentstokken, som er ved at transformere et selskab, som ikke har præsteret noget som helst i 15 år,« siger Per Hansen.

At Lundbecks aktie fortsat nyder godt af Kåre Schultz’ store spareprogram fra sommeren 2015, forklarer hovedpersonen selv med, at markedet er blevet overbevist om, at selskabet er i stand til at køre strategiplanen helt ind over målstregen.

Novo-kronprins fik 73 millioner med ud af døren

»Når du laver strategien om i en virksomhed, der tidligere har haft en strategi, som ikke har virket, er der mange, der vil sige: Det er da fint, at bestyrelsen og direktionen vil gøre det her, men kan vi nu være sikre på, at de rent faktisk også gør det? Der vil være nogle, der tror på det og giver en meget positiv vurdering af vores fremtid. Andre vil måske med rette sige: Lad os nu lige vente og se, om de rent faktisk er i stand til at gennemføre den her strategi. Det er nok dynamikken mellem de to holdninger, der afspejler sig i markedets syn på virksomheden,« siger Kåre Schultz.

Jenner

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen