Berlingske Business

Historisk aftale kan bringe Bavarian Nordic op i ny liga

Bavarian modtager ordre på koppevaccine fra Canada
Overskrift
Bavarian Nordics 6,5 mia. kr. store licensaftale med Bristol-Myers Squibb kan for alvor, indfri selskabets drøm om at udvikle sig til et rigtigt farmaselskab. ARKIVFOTO Foto:
 

Bavarian Nordics 6,5 mia. kr. store licensaftale med Bristol-Myers Squibb kan for alvor indfri selskabets drøm om at udvikle sig til et rigtigt farmaselskab.

I årevis er Bavarian Nordics vaccine mod fremskreden prostata-cancer, Prostvac, blevet udråbt til at være selskabets guldæg. Og lige så længe har investorer og analytikere spekuleret i om, og hvornår en licensaftale ville falde på plads.

Bavarian

Selvom det har kostet dyrt i udgifter til store kliniske forsøg, har Bavarian Nordics ledelse ikke lagt skjul på, at selskabet ønskede at beholde Prostvac for sig selv så længe som muligt, for derved at opnå den bedst mulige aftale om kommercialisering af lægemidlet med ét af de store farmaselskaber. Strategien er blevet bakket op af investorerne, som undervejs har spytte penge i kassen, når Bavarian Nordic har bedt om det.

Nu ser investorernes tålmodighed ud til at give pote. Bavarian Nordic kunne onsdag morgen meddele, at selskabet har indgået en aftale, der giver amerikanske Bristol-Myers Squibb (BMS) eksklusiv option til at licensiere og kommercialisere Prostvac.

pix-BavarianNordic

At det bliver BMS, der løber med en aftale om Prostvac, bør ikke være helt overraskende. I sidste uge offentliggjorde BMS og Bavarian i fællesskab gode resultater af et fase 1-studie, som kombinere Prostvac med BMS’ middel mod prostatacancer, Yervoy. BMS kender dermed både Bavarian og Prostvacs potentiale godt.

Bavarian Nordic får 400 mio. kr. up front i forudbetaling, mens selskabet kan se frem til yderligere 533 mio. kr., når og hvis BMS udnytter aftalen, inden for en afgrænset periode efter, at resultaterne af det afgørende fase 3-forsøg, som er i gang, foreligger.

Derudover er der indbygget en række milepælsbetalinger baseret på, hvor god effekt Prostvac viser sig at have i fase 3-forsøgene, om midlet bliver godkendt af myndighederne og milepælsbetalinger baseret på salget. Samlet set vil Bavarian Nordic kunne modtage op et beløb på op til 6,5 mia. kr. i forudbetaling, milepæle, m.m. samt tocifrede royaltybetalinger af et fremtidigt salg.

ger

Samtidig har Bavarian indgået aftale med BMS om, at det bliver Bavarian, der skal fremstille kræftvaccinen til kommercielt brug.

I omfang har aftalen dermed historiske dimensioner, ikke kun i en dansk biotek-sammenhæng, men også internationalt. Når farmaselskaber når op og skal betale for en licensaftale i denne størrelsesorden, vil de typisk gå ind og købe selskabet. Bavarian Nordic, har imidlertid takket være succes med blandt andet at udvikle koppevaccine og senest også at have kastet sig ind i kampen om at finde en vaccine mod den frygtede Ebola-sygdom, haft mulighed for at bygge en base, der både forskningsmæssigt og produktionsmæssigt skaber grundlag for, at selskabet kan bevare sin selvstændighed.

Samtidig er det en blåstempling af Bavarian Nordics teknologi og af selskabets evne til at producere lægemidler i en kommerciel skala. Det sidste er der ikke mange biotekselskaber, der er i stand til selv at klare.

Indtægterne fra Prostvac-aftalen vil, såfremt kræftmidlet får succes i fase 3-forsøgene, betyde, at Bavarian får endnu større finansiel styrke.

Først skal fase 3-forsøget med Prostvac dog afsluttes med succes, kræftvaccinen skal godkendes af myndighederne og den skal lanceres med succes, og Bavarian Nordic skal vise, at selskabet kan producere midlet i tilstrækkelig kvalitet i stor skala.

Asger Aamund

Netop lancering og produktion er ikke bare noget, man skal tage for givet. Det har Bavarians konkurrent, det amerikanske biotekselskab Dendreon fået at føle. Selskabet er i dag gået konkurs efter at lanceringen slog fejl, blandt andet fordi det meget dyre middel ikke kunne klare sig over for en ny tabletbehandling fra Johnson & Johnson, og fordi Dendreon løb ind i produktionsproblemer.

Trods de risici, der lurer, betyder aftalen alt i alt, at selskabet kan rykke et stort skridt nærmere målet om at blive et fuldblods farmaselskab, med egen, højkvalitetsproduktion, fast indtægt og en forskningsafdeling, der har styrke til at udvikle nye lægemidler baseret på selskabets særlige teknologiplatform.

Der er dog fortsat lang vej før Bavarian Nordic når op på siden af selskaber som Novo Nordisk, Lundbeck – og også biotekselskabet Genmab – målt på børsværdi.

af

Bavarian Nordic, der offentliggør sit årsregnskab for 2014 den 11. marts, havde inden aftalen en børsværdi på knap seks milliarder kr. Onsdag formiddag vokser Bavarian Nordic-aktien med omkring 30 pct. Dermed kan man ind til videre lægge i underkanten af to mia. kr. til selskabets børsværdi.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen