Berlingske Business

»Der er korruption i Sverige«

Korruption er mere udbredt i de nordiske lande end antaget. Det mener den svenske statsanklager Nils-Eric Schultz, der for tiden er involveret i en sag mod Novo Nordisk.

De nordisk lande er ikke så rene, som vi går og tror. I Sverige oplever den særlige anklagemyndighed for korruptionsbekæmpelse, at sager om korruption og bestikkelse dukker op, når man kradser lidt i overfladen.

»Det er gennem årene blevet en »sandhed«, at der i Sverige, Norge, Finland og Danmark stort set ikke er nogen korruption. I Riksenheten mod Korruption er det dog vores erfaring, at det findes og har fundet sted, men at man ikke tidligere har indset, at der har været tale om korruption,« siger Nils-Eric Schultz fra den særlige anklagemyndighed »Riksenheten mod korruption«.

Enheden blev oprettet i 2001 efter et besøg i 1990’erne fra et særligt organ under Europarådet kaldet GRECO (Group of states against corruption). GRECOs råd efter besøget i Sverige var, at der burde indrettes en særlig antikorruptionsenhed.

»De svenske myndigheder som Rigsanklageren, Justitsministeriet og andre var i starten skeptiske, da den almene opfattelse var, at der ikke findes korruption i Sverige. Det minder lidt om i 1970’erne, hvor man oprettede særlige narko-enheder i politiet og opdagede, at der rent faktisk fandt en omfattende narkokriminalitet sted i Sverige. Rådet fra GRECO blev dog fulgt og anklagemyndigheden blev oprettet,« påpeger Nils Erik Schultz.

Danmark dækket fint
I Danmark er det Statsadvokaten for Økonomisk Kriminalitet (SØK) – tidligere Bagmandspolitiet – der efterforsker sager om korruption og bestikkelse. Og statsadvokat Jens Madsen mener ikke, at det er nødvendigt med en særlig anti-korruptionsenhed i Danmark.

»Jeg mener, at området er dækket fint ind hos os i den nuværende form. Det kræver rigtig meget, hvis man skal lave en særskilt myndighed. Vores opfattelse er, at området er bedre placeret i en større organisation hos os,« siger Jens Madsen.

Han peger på, at svenskerne har en tradition for, at udskille særlige områder i selvstændige enheder.

»Eksempelvis har de også lavet en selvstændig enhed på hvidvask-området kaldet Finanspolisen. Her i SØK er det også noget, som vi varetager selv,« konstaterer Jens Madsen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen