Berlingske Business

Amerikanske anklagere gransker Novo for ulovlig patientstøtte

Jesper Brandgaard
Det amerikanske justitsministerium er ude med riven efter Novo Nordisk. Selskabets finansdirektør, Jesper Brandgaard, mener ikke, at Novo har gjort noget forkert. Foto:

Det amerikanske justitsministerium vil undersøge, om Novo Nordisk har ydet ulovlig økonomisk støtte til patienter under offentlige sundhedsforsikringer, der har benyttet sig af blødermedicin fra Novo. Myndighederne har derfor stævnet Novo og bedt det danske selskab om at udlevere en lang række data.

Det amerikanske justitsministerium og statsanklageren fra staten Washington sætter i fælleskab Novo Nordisk under kritisk lup. De amerikanske myndigheder vil have frem i lyset, om Novo har ydet ulovlig økonomisk støtte til bløderpatienter, som er omfattet af offentlige sundhedsforsikringer. Derfor er Novo blevet trukket ind i et civilt søgsmål med krav om at udlevere en række oplysninger til myndighederne i USA.

Novo

Novo har mulighed for at give patienter, der er dækket af private sundhedsforsikringer i USA, en økonomisk håndsrækning ved at dække en del af patienternes egenbetaling til det danske selskabs blødermedicin. Den form for økonomisk støtte er ikke tilladt, hvis patienterne er underlagt offentlige forsikringer. De amerikanske myndigheder vil derfor undersøge, om Novo alligevel har givet den sidste gruppe tilskud i forbindelse med brug af blødermedicinen Novoseven.

»De vil undersøge, om vi har holdt os inden for reglerne herunder, at vi ikke har ydet finansiel støtte til patienter, som er under offentlige sundhedsforsikringer. Det er en anmodning om, at vi skal udlevere information. Der er ikke nogen specifikke eller konkrete anklager,« siger Novos finansdirektør, Jesper Brandgaard.

Novo

I dagens kvartalsregnskab oplyser Novo selv bagerst i rapporten, at selskabet er blevet ramt af to civile søgsmål fra USA, som »er relateret til Novo Nordisks hæmofili-relaterede salgs- og marktingaktiviteter i USA, inklusive patientstøtte-programmer«. Det sker grundlæggende for at gøre markedet opmærksom på, at den danske diabeteskæmpe kan risikere en økonomisk straf.

»Når myndigheder spørger om sådan noget, så ved vi også godt, at det de har for øje, det er at prøve at se, om vi har gjort noget forkert. Og hvis vi har det, så vil der ifalde os en bøde. Det er jo en indbringende forretning i sig selv for den amerikanske stat,« siger Jesper Brandgaard.

Guldæg

Novo vil nu iværksætte en grundig undersøgelse af, hvorvidt selskabet nu også har opført sig helt efter bogen. Når alle data er blevet indsamlet, vil selskabet kigge hele materialet igennem med eksterne juridiske rådgivere i en proces, som kan strække sig over et par måneder.

Jesper Brandgaard mener som udgangspunkt ikke, at der er noget at komme efter, men er ikke i stand til at udstede en decideret garanti.

»For nærværende er vi ikke bekendt med, at vi skulle have gjort noget forkert,« lyder det fra finansdirektøren.

02BUSNovo-Nordisk-202809.jpg

Novos Nordisks hæmofilidivision er ikke så stor, men er til gengæld den mest lukrative del af Novos butik.

Det globale marked for lægemidler til behandling af hæmofili har en værdi på omkring 75 milliarder kroner. Novo Nordisk fik i 2015 godt 10,6 milliarder kroner i kassen på salg af hæmofiliprodukter ud af en samlet omsætning på knap 108 milliarder kroner.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen