Berlingske Business

Ti tidligere WoCo-ledere går fri af truende million-erstatning

Politisk flertal: DR skal udlevere dokumenter om Eurovision
Østrigske Conchita Wurst, der vandt Melodi Grand Prixet i København i 2014 Foto:

Styrelsen zoomer ind på tidligere bestyrelsesformand for Wonderful Copenhagen Michael Metz Mørch, der som den eneste fra ledelsen risikerer et erstatningskrav på 21 mio. kr. ovenpå Grand Prix’et i København, der sprængte budgettet i 2014. Michael Metz Mørch beskyldes for grov tilsidesættelse af sine pligter

Efter voldsomt bulder og brag er Erhvervsstyrelsen på tilbagetog i Grand Prix-skandalen i Wonderful Copenhagen (WoCo). Oprindelig lød erstatningskravet fra styrelsen overfor en halv snes medlemmer af den tidligere direktion og bestyrelse på 46 mio. kr.

Nu går langt størstedelen af ledelsen fri, og kun WoCos tidligere bestyrelsesformand Michael Metz Mørch risikerer et erstatningskrav på 21 mio. kr. Det fremgår af Erhvervstyrelsens udkast til endelig afgørelse, som WoCo har lagt på sin hjemmeside.

15INDWonderful-Copenhagen-f.jpg

Om Erhvervsstyrelsen har ladet sig påvirke af den stribe af topadvokater, som WoCos tidligere ledelse har hyret for at imødegå styrelsens oprindelige erstatningskrav, er uvist. Men i styrelsens seneste udmelding i sagen, er det altså kun formanden, der står for skud.

Michael Metz Mørch, som i dag er generalsekretær i Det Danske Kulturinstitut, kritiseres af styrelsen for »groft at have tilsidesat sine pligter som bestyrelsesformand til at sikre en forsvarlig beslutningsproces i bestyrelsen«.

15BUSSimon-Strange-160534.jpg

Michael Metz Mørch undlod bla. at orientere resten af bestyrelsen om, at fonden ikke var retlig forpligtet til at dække underskuddet i det datterselskab, som stod for European Song Contest 2014. Han fortalte heller ikke bestyrelseskollegerne, at Erhvervsstyrelsen skriftligt havde meddelt ham, at styrelsen skulle give sit samtykke, inden WoCo sprang til og dækkede underskudet.

S-politiker fra borgerrepræsentationen, Simon Strange

Efter Erhvervsstyrelsens oprindelige chok-krav mod størstedelen af WoCos tidligere ledelse på 46 mio. kr. kan ni tidligere bestyrelsesmedlemmer og en direktør nu holde en mere rolig sommerferie. Om de menige bestyrelsesmedlemmers rolle skriver styrelsen:

Wonderful Copenhagen får ansvaret for Eurovision-rod Eurovision

»Det er styrelsens vurdering, at de menige bestyrelsesmedlemmer ikke har pådraget sig et ansvar for beslutningen om underskudsdækning på kr. 46 mio., idet de har haft rimelig grund til at tro, at fonden var forpligtet til at træffe en sådan beslutning.«

Om WoCos tidligere direktør Lars Bernhard Jørgensen hedder det: »Der findes heller ikke grundlag for at anse direktøren for erstatningsansvarlig for underskudsdækningen, idet beslutning herom er truffet af bestyrelsen, og idet direktøren ikke ses at have meddelt bestyrelsen urigtige eller ufuldstændige oplysninger som grundlag for denne beslutning.«

Det er ikke første gang, Erhvervsstyrelsen puster sig op for derefter at trække sig tilbage igen. Det skete også i sagen om Espersen-fonden, hvor bestyrelsesmedlemmer forsøgte at tilegne sig selv flere millioner kroner gennem et incitamentsprogram på samlet 65 millioner kroner. I sjældent skarpe vendinger afviste styrelsen i første omgang bonusprogrammet, men endte efter mere end to års behandling af sagen med at godkende en mindre millionbonus til bestyrelsesmedlemmerne.

Erhvervsstyrelsens direktør, Betina Hagerup, har tidligere sagt til Berlingske, at hun og styrelsen ikke ryster på hånden, hvis erhvervslivets aktører træder ved siden af.

»Jeg mener, man skal have en risikobaseret tilgang, så man slår hårdt ned der, hvor der er noget at komme efter,« sagde Betina Hagerup tidligere på måneden.

Redegørelse ang Eurovision 2014 i København

WoCos tidligere ledelse har nu frem til 1. september til at kommentere Erhvervsstyrelsens udkast til afgørelse. Michael Metz Mørch er ikke vendt tilbage på Berlingskes forespørgsel om en kommentar. Erhvervsstyrelsen har ingen kommentarer, så længe sagen kører.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen