Berlingske Business

Rettighedshavere fik kun halvdelen af millionerne

Danske penge. Pengesedler og mønter.
Foto:

Gennem fire år modtog Dansk Journalistforbunds (DJ) medlemmer kun halvdelen af de Copydan-millioner, som DJ uddeler. Resten gik til bl.a. administration og kollektive ordninger. I 2014 skete der dog en væsentlig bedring, da DJ indførte bedre systemer.

Fotografer og journalister og andre medlemmer af Dansk Journalistforbund (DJ) har fra 2010 og til 2013 kun modtaget omkring halvdelen af de Copydan-midler, som DJ fordeler. I 2014 gik det dog bedre set fra rettigheds­havernes side, idet de fik over to tredjedele af årets 31 mio. rettighedskroner udbetalt.

Anderledes ser det ud hos Koda, som repræsenterer komponister, sangskrivere og musikforslag. Her oplyser kommunikationschef Eva Hein, at 80 pct. af de i 2014 opkrævede afgifter på 845 mio. kr. gik direkte til rettighedshaverne. Administrationen sluger ti pct., mens andre ti pct. er øremærket kulturelle ordninger. Det lille Dansk Artist Forbund har gennemsnitligt uddelt 55 pct. af deres Copydan-midler til medlemmerne.

Birgitte Rode

Berlingske har spurgt en håndfuld af Copydans medlemsorganisationer til deres fordeling af Copydan-midler for at få indsigt i ophavsretsmidlernes vandring fra de indbetales i Copydan, og til de når frem til rettighedshavernes lommer.

For medlemmer af Dansk Journalist­forbund var 2013 det mindst givtige år siden 2010. Her modtog DJ 41 mio. kr. fra Copydan, men det lykkedes kun at få uddelt knap 16,5 mio. kr. til individuelle rettighedshavere. Resten af de 41 mio. kr. gik til administration og »kollektive ordninger« eller kategorien ufordelte midler. Udgiften til administration svinger mellem syv og tolv pct. fra 2010 til 2014.

Ophavsretschef Lone Amtrup forklarer begrebet »kollektive ordninger«:

»Det kan være kurser, seminarer, fagspecifikke arrangementer, legater, uddannelsestiltag, internationalt ophavsretligt arbejde og principielle ophavsretssager,« oplyser hun.

Finger Presses Red Button  Copyright on Black Keyboard Background. Closeup View. Selective Focus. 3D Render.

En stor klump, nemlig næsten 18 mio. kr. faldt i 2013 under kategorien »ufordelte midler«. Lone Amtrup forklarer, at DJ har pligt til at hensætte 10-20 pct. af indtægterne, fordi det ikke altid er muligt at finde de individuelle rettighedshavere, som har en frist på tre år til at melde sig. I DJ placeres de ufordelte midler i Ophavsretsfonden.

»Vi arbejder kontinuerligt på at fordele individuelt på så mange områder som muligt. I 2015 lancerede vi et nyt fordelingssystem, som er et markant løft af vores system fra 2004 til individuel fordeling på AV-området,« oplyser Lone Amtrup.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen