Berlingske Business

Pelsindustrien får opbakning af norsk tv-råd

Pix-pels
Det er minkene, det handler om i den kontroversielle film »Pels«. Men billedet er for ensidigt, mener norsk tv-råd, som kritiserer filmen og NRK. DR arbejder fortsat på en dansk version af filmen. Foto:

Norsk råd giver nu NRK kritik for at sende den kontroversielle film »Pels,« som Kopenhagen Fur har kritiseret kraftigt. Men Danmarks Radio lader sig ikke påvirke af kritikken og arbejder videre på en dansk version af filmen.

Det kommer ikke umiddelbart den danske pelsindustri til gode, at den norske tv-station NRK har fået kritik for den omstridte dokumentarfilm »Pels.« Danmarks Radio står nemlig fast ved, at der skal udvikles en dansk version af filmen, som skal bringes på DR.

Kringkastningsrådet, som er et rådgivende organ for NRK, mødtes i går, torsdag, for at drøfte dokumentarfilmen, der blev bragt på norsk tv i december. Rådet kritiserer filmen for at beskrive forholdene i pelsindustrien på en ensidig måde og NRK for at bringe filmen.

Af samme grund har verdens største pelsauktionshus, danske Kopenhagen Fur, i Berlingske Business langet hårdt ud efter Danmarks Radio for at bruge offentlige penge på at producere det, auktionshuset kalder »en anti-pels film.«

kopenhagen fur

I Norge har »Pels« skabt ophedet debat, og det var lige før, Kringkastningsrådet ikke kunne komme frem til en fælles officiel udtalelse i sagen. Det gjorde rådet så alligevel. På trods af, at filmen »dokumenterer væsentlige, uacceptable forhold og giver eksempler på regelbrud, hvor dyrene udsættes for uacceptabel behandling,« var der enighed i rådet om, at filmen er kritisabel.

»Kringkastingsrådet mener alligevel, at programmet beskriver enkelte situationer på en ensidig måde. Endvidere kritiseres en hel industri, uden at programmet giver tilstrækkelig dokumentation for, at det gælder pelsdyravl generelt,« skriver rådet i en officiel kritik til NRK.

Men ensidighed er ikke det eneste, Kringkastingsrådet kritiserer filmen for. Også de journalistiske metoder, der er brugt i filmen (blandt andet skjult kamera), har rådet fundet anledning til at adressere.

»NRK bør kunne benytte kontroversielle journalistiske metoder. På et område som dyrevelfærd kan netop sådanne metoder i enkelte tilfælde være legitime. Kringkastingsrådet mener alligevel, at Brennpunkt (tv-format, hvor filmen blev bragt) kunne have opnået en god debat om pelsdyravl uden at udfordre kravene til kildekritik og saglighed,« lyder det.

Men kritikken, som ramte NRK i går, får ikke Danmarks Radio til at forholde sig anderledes til problemstillingen. Ifølge Erling Groth, journalistisk redaktør hos DR Medier, arbejdes der stadig på en dansk version af filmen.

»Vi har selvfølgelig fulgt den norske debat tæt og følger det, som de forskellige parter mener om filmen. Men i bund og grund handler det om, om vi mener, vi kan få en dansk version, som kan leve op til danske presseetiske regler,« siger Erling Groth.

kopenhagen fur

»Pels« er produceret af norske Piraya i samarbejde med danske Electric Parc. Foruden norsk finansiering har både Det Danske Filminstitut og Danmarks Radio støttet filmen økonomisk. Erling Groth har tidligere bekræftet over for Berlingske Business, at Danmarks Radio har betalt 200.000 kroner til produktion af filmen, og fra Det Danske Filminstitut har »Pels« fået bevilget 375.000 kroner i støtte.

Kopenhagen Furs bestyrelsesformand Tage Pedersen mener, at filmen giver et skævt billede af virkeligheden, og har i Berlingske Business kaldt folkene bag »Pels« for »hardcore dyreaktivister.«

Selvom DR arbejder videre - i øvrigt i samarbejde med den danske producent - på en dansk version af filmen, slår Erling Groth fast, at DR ikke sender den norske version af filmen.

»Vi sender ikke den norske version af filmen. Vi mener, at for at den skal leve op til danske presseetiske regler, skal vi have ændret det til en dansk version,« siger han.

CHINA-ECONOMY-TRADE-FUR

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen