Berlingske Business

Nu kommer de nye seertal - YouTube og Netflix inviteres med

11BUSbusiness-113344.jpg
Nye og bedre målinger af TV-forbruget i Danmark kan ikke overvurderes. Målingerne danner grundlag for den del af de kommercielle TV-stationers forretning, der baseres på reklamesalg, og i sidste ende er med til at bestemme indholdet på sendefladen. PR-foto

Fra 1. januar er landets otte største TV-stationer gået sammen om at forbedre målingen af seertal, så den bedre afspejler danskernes forbrug af TV-indhold på forskellige platforme. YouTube, Netflix og lignende tjenester inviteres med.

De daglige seertals betydning for ­mediemarkedet i Danmark kan næppe overvurderes.

Tallene, som Kantar Gallup leverer, har indflydelse på programvalg, kanalplanlægning, distribution og ikke mindst afregning for TV-reklamer.

Målingerne danner således grundlag for den del af de kommercielle TV-stationers forretning, der baseres på reklamesalg, og her har markedet længe efterlyst tal, der afspejler udviklingen, hvor mere og mere af TV-seningen sker online på f.eks. streamingtjenester.

De otte største TV-stationer i Danmark er derfor gået sammen om at forbedre den hidtidige TV-meter-undersøgelsen, så den reflekterer seernes ændrede forbrug af TV-indhold korrekt.

Alexander Nielsen, formand for TV-stationernes og Kantar Groups styregruppe bag ­Seer-Undersøgelse, fastslår, at vi er på vej mod den næste generation af seertal i Danmark, og at den nye Seer-Undersøgelse kommer til at være i front internationalt.

»Med den nye Seer-Undersøgelse får vi målt sening af TV-indhold, især online-sening af TV, som ikke opfanges med tilstrækkelig præcision med den nuværende måling, og vi måler sening i husstande, som har fravalgt et traditionelt TV-apparat. Det vil give ændringer i seertal og seerandele, men det er endnu for tidligt at komme med mere præcise forud­sigelser om konsekvenserne af ændringerne,« siger Alexander Nielsen, Head of Audience Measurement hos TV 2 Analyse.

pix-Skype

Nye seertal nødvendige

Alexander Nielsen forklarer, at den nye seermåling – der begynder 1. januar 2017 – er nødvendig, da TV-seningen i Danmark har ændret sig betydeligt gennem de senere år.

At se TV var tidligere en aktivitet, der primært foregik på et TV-apparat. Nu ser vi derimod TV på mange forskellige enheder, såsom tablets og smartphones, og via forskellige distributionskanaler og platforme.

»Den nye seeradfærd kræver en ny undersøgelse for at blive målt korrekt. Derfor vil den nye Seer-Undersøgelse benytte sig af flere forskellige datakilder for at sikre bedst mulige målinger, og dermed kan seertallene rapporteres mere nøjagtigt i forhold til i dag. Grundtanken er at tage det bedste fra to verdener: Datamangfoldigheden fra den digitale verden kombineret med et solidt udvalgt repræsentativt panel fra den traditionelle TV-verden, siger Alexander Nielsen og fortsætter: »Danmark er ikke det første land, der vælger en ­h­ybridmåling i stedet for det tidligere single source-panel. Norge har haft en hybridmåling siden 2014 til rapportering af deres daglige seertal, mens en række øvrige lande fra USA og Storbritannien til Holland og Sverige er i fuld gang med at implementere lignende løsninger.

SAMSUNGUHD - 20160902222109363

Det vigtige panel

Et panel og en stikprøve kan være mange ting – og et dårligt udvalgt panel gør ingen gavn. Derfor er det helt afgørende, at udvælgelsen er så omhyggelig som muligt.

Det handler med andre ord mere om, hvem man måler snarere end om, hvor mange man måler.

For at sikre at panelet er repræsentativt, sørger Kantar Gallup løbende for ny-rekruttering af panelmedlemmer, så panelet altid fremstår som et »mini-Danmark« i forhold til en lang række kriterier: Fra livscyklus og geografi over til, hvilke enheder til visning af levende billeder man har i husstanden.

Det er afgørende, at man måler reel adfærd foretaget af levende mennesker og ikke blot »hits« og »clicks« foretaget af maskiner.

Derfor er der daglig kvalitetskontrol i den nye Seer-Undersøgelse. Hvis for eksempel et TV-apparat er tændt, men ingen mennesker er i rummet, hvori det står, bliver denne ­sening fjernet. Ved forskellige former for usædvanlige seermønstre bliver medlemmer af panelet ringet op og spurgt, om de målte data nu også svarer til virkeligheden.

Kort sagt: Man tager ikke data for værende sandhed, men tjekker op på, om det nu også kan passe.

06BUSsusanwojcicko-141649.jpg

Nye parter bydes velkommen

Alexander Nielsen og alle parterne bag Seer-Undersøgelsen – Kantar Gallup og TV 2, DR, MTG, Discovery Networks, Viacom, Turner, Disney og FOX – byder interesserede nye ­parter velkommen i samarbejdet. Også selskaber som YouTube og Netflix, der ikke er med på nuværende tidspunkt.

»Alle er velkomne. Nye parter skal blot sørge for, at deres indhold er tagget – en form for digital »mærkning« – så det kan identificeres korrekt i online-datakilderne, og så alle parter måles på et sammenligneligt grundlag. Endelig skal en ny deltager naturligvis betale en andel af den samlede omkostning til den nye Seer-Undersøgelse, siger Alexander Nielsen.

FILE USA ECONOMY NETFLIX

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen