Berlingske Business

Komponist: Tilliden til Copydan og Koda er væk

Birgitte Rode
Komponist Birgitte Rode er frustreret over, at det ikke er lykkedes hende at få en dialog med hverken Copydan, Koda eller andre rettighedsorganisationer om årsagerne til, at advokat Johan Schlüter nu beskyldes for at have svindlet for over 175 mio. kr. Foto:

Birgitte Rode beskylder i brev til Folketingets Kulturudvalg organisationerne for uigennemsigtighed og uretfærdighed. Ny lov sikrer transparens og tager hånd om komponistens bekymringer, siger kulturminister Bertel Haarder (V) i et svar til udvalget.

»Det er nødvendigt for os ophavsmænd at have denne direkte dialog med det politiske niveau, idet vores organisationer er blevet vores værste fjender.«

Så skarpt udtrykker komponist Birgitte Rode sig i et brev til Folketingets Kultur­udvalg i januar. Komponisten er frustreret over, at det ikke er lykkedes hende at få en dialog med hverken Copydan, Koda eller andre rettighedsorganisationer om årsagerne til, at advokat Johan Schlüter nu beskyldes for at have svindlet for over 175 mio. kr.

»På baggrund af den seneste tids svindel i Copydan er ophavsmændenes tillid til systemet væk, og systemet har på alle måder bevist sine svagheder,« skriver Birgitte Rode, som mener, at det nuværende kollektive forvaltningssystem fungerer uretfærdigt, idet ophavsmidlerne bliver fordelt efter uigennemskuelige principper.

copydan

»Desuden har bestyrelserne for de enkelte foreninger ikke formået at opdage, endsige stoppe den svindelsag til 176,5 kr., hvor Copy­dans bestyrelsesformand Johan Schlüter er blevet anmeldt til Bagmandspolitiet for at have begået økonomisk kriminalitet,« skriver Birgitte Rode, som mener, at de eksisterende systemer og organisationsstruktur er kommet til kort.

»Det bør ikke kunne hemmeligholdes, hvad de individuelle foreninger og ophavsmænd modtager årligt, idet det således ikke kan kontrolleres, at pengene distribueres videre til ophavsmændene,« skriver hun i brevet til Kulturudvalget.

Danske penge. Pengesedler og mønter.

Udvalget har taget Birgitte Rodes brev alvorligt og videresendt det til kulturminister Bertel Haarder (V). Kulturministeren vurderer, at de nye EU-regler vil tage hånd om Birgitte Rodes bekymringer:

»... lovforslagets regler om transparens, forvaltning af rettighedsvederlag m.v. tager allerede hånd om de bekymringer, som Birgitte Rode fremfører i sin henvendelse,« skriver han i et svar til Kulturudvalget 15. januar 2016.

Finger Presses Red Button  Copyright on Black Keyboard Background. Closeup View. Selective Focus. 3D Render.

Kodas direktør, Anders Lassen, afviser kritikken:

»Koda er meget transparent. Alle informationer er tilgængelige for vores medlemme rpå hjemmesiden,« siger han.

Jacob Hedebrink, som er adm. direktør i Copydan, siger blot:

»Den nye lovgivning vil betyde øget transparens og den lovgivning støtter både kunstnere, producenter og Copydan.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen