Berlingske Business

CBS stævner egen storaktionær

TELEVISION-STEPHENCOLBERT/
Foto:

En noget opsigtsvækkende udvikling fandt mandag sted, da CBS Corp. besluttede sig for at stævne National Amusements.

Opsigtsvækkende, fordi stævningen forsøger at forhindre en fusion af CBS med Viacom, og endnu mere opsigtsvækkende, fordi National Amusement er den kontrollerende aktionær i CBS.

"Only in America!"

Men der er da naturligvis et ekstra tvist, for Bloomberg News kan samtidig fortælle, at kampen mellem CBS og National Amusement formentlig er det sidste og endelige opgør mellem CBS' topchef, den tidligere skuespiller Les Moonves, og Sumner Redstones familie. Redstone-familien var nemlig bag Les Moonves' vej til toppen i CBS, som han har været chef for i 13 år. Les Moonves har i to årtier på den måde arbejdet for Redstone-familien.

FRØKEN REDSTONES FARLIGE MAGT

CBS hævder i sit sagsanlæg mod National Amusement, at storaktionærens topchef, Shari Redstone, ikke handler i alle aktionærers bedste interesse, og at storaktionæren skal forhindres i at erstatte eksisterende bestyrelsesmedlemmer i CBS med nye, som er parate til at støtte en fusion med Viacom.

Den nuværende bestyrelse i CBS har nedsat en komite, som skal vurdere det fornuftige i en fusion med Viacom, som National Amusement har ønsket. Indtil videre har komiten dog fundet, at det er bedre for aktionærerne at godkende et særligt aktieudbytte, som vil udvande National Amusements stemmeret fra 80 til cirka 17 pct.

- Intet ledelseshold kan præstere i skyggen af den farlige magt, frøken Redstone besidder, hedder det fra CBS i dokumenterne sendt til en domstol i Delaware. Den domstol, som nu skal afgøre, om bestyrelsen kan udvande National Amusement på den foreslåede måde.

EN SKANDALE

Fra National Amusements side betegner man ifølge Bloomberg News CBS' sagsanlæg som en "skandale", og man lover at kæmpe indædt for sit synspunkt.

Shari Redstone har siden 2016, hvor hun satte den daværende Viacom-topchef, Philippe Dauman, for døren, opfordret til en fusion af CBS og Viacom, der faktisk en gang tidligere var en samlet koncern - indtil en opbrydning i 2005.

Hvis National Amusement vinder kampen, og en fusion gennemføres, så ventes det, at Viacoms nuværende topchef Bob Bakish vil blive chef for den samlede koncern, og at 68-årige Les Moonves dermed vil blive sendt på pension.

National Amusement ejer 10 pct. af aktierne i CBS Corp., men har op mod 80 pct. af stemmeretten. Samtidig kontrollerer National Amusement på samme måde 80 pct. af stemmerne i Viacaom, selv om man kun ejer en mindre del af aktiekapitalen.

Viacom er ejer af kendte brands som MTV, Nickelodeon, Comedy Central og Paramount Studios, men aktien har i mange år klaret sig dårligt.

Viacoms aktie faldt mandag 4,9 pct. på nyheden, mens aktien i CBS steg 2,2 pct.

/ritzau/FINANS

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen