Berlingske Business

90-årig musikfødselar slår indtægtsrekord

Billedet
MØ og Lukas Graham.

Komponister, sangskrivere og musikforlag kan se tilbage på 2015, som det hidtil mest indbringende år. Det netop offentliggjorte regnskab fra Koda viser, at organisationen med de 43.000 medlemmer sidste år havde indtægter på 860 mio. kr. Lukas Graham og MØ ventes at sætte deres præg på de kommende årsregnskaber.

Koda, der i år runder 90 år, kan fejre fødselsdag med indtægtsrekord. I forhold til sidste år er indtægterne dog kun steget marginalt, men set over de sidste fem år er indtægterne steget med 40 pct. Det skyldes et generelt øget musikforbrug, ikke mindst via streaming, men også nye digitale tjenester i TV-verdenen og flere indtæger for dansk musik spillet i udlandet.

Koda sørger kort fortalt for, at musikkens skabere får betaling, når deres musik spilles offentligt.

Birgitte Rode

Fremgangen på indtægtssiden skal ses i lyset af, at hele musikindustrien er hårdt ramt af digitaliseringen, hvor særligt den Google-ejede Youtube lukrerer på musikbranchen, som ikke får indtægter, der modsvarer al den musik, der afspilles verden over via den populære tjeneste.

»Digitaliseringen har rystet hele musikindustrien og medvirket til, at en række forlag, autorer og pladeselskaber ikke længere har de samme indtægter som tidligere. Derfor gør vi, hvad vi kan for at øge indtjeningen på så mange områder som muligt til glæde for vores rettighedshavere,« siger direktør, Anders Lassen, Koda.

Danske penge. Pengesedler og mønter.

Trods en ubrudt vækst i indtægterne de seneste fem år, tør han ikke garantere, at det fortsætter. Ja, kurven kan endda risikere at knække på grund af faldende indtægter.

»Vores store udfordring i de kommende år bliver at sikre, at vi bliver kompenseret for det fald, der er i de traditionelle medier og få det flyttet over på de digitale medier. Og da har vi nogle udfordringer med digitale mellemmænd som Youtube og andre, der ikke følger de samme spilleregler, som andre. Lykkes det at få lovgivningen justeret så tjenester som Youtube skal følge de spilleregler, der gælder for andre musikstreamingtjenester, kan vi godt se frem til en fortsat stigning i indtægterne. I modsat fald kan indtægterne risikere falde,« siger Anders Lassen.

 

At få Youtube til at makke ret, er foreløbig en opgave, der er lagt i hænderne på politikerne i EU og USA. EU-Kommissionen har bebudet et lovudkast til sommer,

12BUSOrkester-190254.jpg

Koda havde sidste år indtægter fra udlandet for over 50 mio. kr. Det er penge, som tilflyder den danske forvaltningsorganisation, når danske komponister og sangskriveres numre spilles i udlandet. Indtægterne fra udlandet er steget støt de seneste 10 år, men i både 2016 og 2017 venter Anders Lassen ekstraordinært gode år, hvad angår indtægter fra udlandet. Han venter, at MØ's store hit Lean on og Lukas Grahams 7 Years, der i øjeblikket går sin sejrsgang verden over, vil skæppe godt i kassen. En optælling, som KODA har fået foretaget, viser, at 7 Years på fire tilfældigt udvalgte dage blev spillet 38.000 gange over hele verden på radio. Hertil kommer streaming, TV, koncerter mm.

»Pengene fra de to hits er ikke med i 2015-regnskabet. De kommer i de kommende år, og jeg glæder mig rigtig meget til at se afregningerne fra udlandet i 2016 og 2017, for det er nogle af de største hit, vi har haft i mange år,« siger Anders Lassen.

08busMarkedsføring.jpg

 

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen