Berlingske Business
BREAKINGUber bliver forbudt i London

Carlsberg: Salget af sodavand er faldet med 6 procent

Efter fire års kontant fald steg salget af sodavand med 1 procent til et samlet salg på 371 millioner liter.  Stigningen svarer til, at hver dansker i snit i 2011drak 67 liter sodavand købt og beskattet i Danmark. Da salget toppede i 2007 drak en gennemsnitsdansker til sammenligning næsten 70 liter, så sodavandsindustrien kan se ud til, at være sluppet godt igennem krisen. Det viser en ny markedsanalyse lavet af Euromonitor International.

Det pludseligt stigende salg skal dog ses i lyset af de voldsomme afgiftsstigninger, som trådte i kraft den 1. januar 2012, som fik folk til at hamstre i julemåneden. Afgifternes effekt bliver først rigtig tydelige, når blikket rettes mod 2012. Hos Carlsberg Danmark, som har en markedsandel på 56 procent, og tegner 2012 sig til at blive lidt af et katastrofeår.

"Fra årsskiftet og frem til den 10. oktober, falder volumen med 6,0 pct. Det skyldes nok de højere afgifter fra årsskiftet, som betød nye prispunkter i butikkerne. Så danskerne drikker indtil videre 6 pct. mindre sodavand i år end sidste år., hvis man ikke medregner grænsehandelen," forklarer kommunikationsdirektør i Carlsberg Breweries, Jens Bekke.

Analysen fra Euromonitor viser, at omsætningen er steget med 3 procent fra 2010 til 5,4 milliarder kroner i 2011, hvilket blandt andet skyldes mindre prisstigninger på sodavand.

Analysen peger på, at sodavandsmarkedet ellers er stabilt med Carlsberg som den helt store aktør med en markedsandel på over 56 procent efterfulgt at Royal Unibrew med 15 procent. Coop Danmark, Dansk Supermarked, Aldi Marked, Bryggeriet Vestfyn og Spar Danmark følger trop med markedsandele på mellem 2-6 procent.

Euromonitor International laver blandt andet markedsstatistik, markedsrapporter, livsstilsanalyser m.v. om lande, markeder og forbrugere. Se Euromonitors analyse af sodavand i Danmark de seneste fem år. Se forventningerne til markedet de kommende fire år.Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen