Berlingske Business

Vi efterlader ikke vore følelser i cykelstativet

Følelser
Det giver ingen mening at argumentere for mindre føleri på arbejdspladsen. Det private liv og arbejdslivet påvirker hinanden gensidigt i en kompleks relation, og et arbejdsmiljø præget af tillid mellem ledere og medarbejdere er en forudsætning for en fornuftig balance, mener Peter Leth, områdedirektør i Ingeniørforeningen IDA.

Det giver ingen mening at argumentere for mindre føleri på arbejdspladsen. Det private liv og arbejdslivet påvirker hinanden gensidigt i en kompleks relation, og et arbejdsmiljø præget af tillid mellem ledere og medarbejdere er en forudsætning for en fornuftig balance, mener Peter Leth, områdedirektør i Ingeniørforeningen IDA.

Debatten om medarbejderes robusthed og mangel på samme er blusset op igen på det seneste.

Et synspunkt er, at arbejdslivet i dag er indhyllet i for meget ”føleri.” Medarbejderne har for høje forventninger til, at arbejdspladsen og deres leder sørger for et meningsfuldt arbejdsliv, og når forventningerne brister af den ene eller anden årsag, tages det som et personligt nederlag, og robustheden krakelerer.

Lidt firkantet sagt er der stemmer i debatten, der efterlyser en evne hos nutidens medarbejdere til at skelne skarpere mellem arbejdsliv og det private, så følelserne efterlades på parkeringspladsen om morgenen, og man træder ind på kontoret iført sit professionelle jeg.

q

Det professionelle menneske findes ikke

Helt så enkelt arter det sig dog ikke i virkelighedens verden, påpeger Peter Leth, direktør for Ledelse, Karriere og Kompetence i Ingeniørforeningen IDA.

»Arbejde og privatliv er forbundne kar, som de seneste mange år i stigende grad er smeltet sammen som konsekvens af først og fremmest teknologien men også i kraft af, at vi i højere grad påvirker vores job med vores personlighed. Vi er på godt og ondt hele mennesker, og det professionelle menneske findes ikke i rendyrket forstand,« siger han og uddyber:

»Hvis vi oplever dødsfald eller sygdom i familien eller hos nære, vil det naturligvis påvirke vores ageren også på jobbet, ligesom problemer eller konflikter i arbejdslivet vil afspejles i vores humør udenfor arbejdspladsen. Den dygtige leder kan rumme og håndtere medarbejderes private følelser og deres forskellige måder at reagere på i vanskelige situationer.«

People working at busy modern office

Af samme grund efterspørger mange ledere i stigende grad ”bløde” lederkompetencer for at styrke deres personlige lederskab og navigere og udfolde sig indenfor rammer, som er mere komplekse og sammensatte end tidligere. Ledelse er nemlig i stigende grad som at navigere på kanten af kaos.

Ledelse gør den største forskel

Det handler i høj grad om at afstemme forventningerne og kommunikere klart, pointerer han. I den ånd er der 7 sprog, enhver leder bør kende.

Ledelse er et samarbejde mellem lederen og medarbejderen, som sammen skal få ting til at fungere for at nå et mål. Et samarbejde hvori lederen har en særlig rolle og et særligt ansvar for, at medarbejderne kender organisationens mål og rammerne for deres arbejde - men også for at de motiveres og ikke slider sig selv op. Gode ledere er nemlig nøglen til et godt psykisk arbejdsmiljø.

16BUStalent2.jpg

»Ledelse er den enkeltfaktor, der gør størst forskel.  Og ledelse af mennesker er raketvidenskab sagt lidt populært. Det er en kompleks opgave, da man har med mennesker at gøre, der kommer med forskellig kultur og opdragelse, som alle kan opleve både glæde og vrede på arbejdspladsen. At være i stand til at forstå og udvikle medarbejderne stiller høje krav til ikke kun lederens selvindsigt men også evnen til at forklare og synliggøre organisationens formål, så det giver mening for alle, og så den enkeltes bidrag er tydeligt.«

Tag ansvar for din ansættelse

Når det er sagt, fritager det ikke medarbejderne fra at tage medansvar for deres ansættelse indenfor de rammer, der er givet, mener Peter Leth. Alle bør sikre, at de bevarer deres værdi på arbejdsmarkedet, og det fordrer ligeledes en udstrakt grad af selvindsigt, som skal komme indefra. Forudsætningen for, at samarbejdet fungerer optimalt, og at der er åbenhed, er en arbejdskultur præget af gensidig tillid mellem ledere og medarbejdere.

iss

»Der findes dysfunktionelle samarbejdsrelationer i organisationer, ligesom der gør i private relationer. Men når tilliden er etableret, kan man fortælle hinanden, hvad der påvirker ens humør og motivation også når det er personlige kriser. Det kræver samarbejde, og det er ikke nogen let opgave. Men det har ingen gang på jord at forbyde følelser på jobbet.«

Der er mange faktorer, der har indflydelse på, hvor tilfreds du er med din jobsituation. Nogle af disse styrer du selv, andre kan du påvirke i samarbejde med chef eller kolleger, mens andre igen er helt uden for din indflydelse. Se de 5 ting, der kan give dig et fingerpeg om, hvorvidt det er på tide at finde et nyt job.

q

Fakta:

Peter Leth er uddannet cand.psych og har i en årrække beskæftiget sig med HR og lederudvikling. Han arbejder som direktør for områderne Ledelse, Karriere og Kompetence i Ingeniørforeningen IDA.

Artiklen er oprindeligt bragt på universe.ida.dk.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen