Berlingske Business

Vær dit livs iværksætter

Stephven
Portræt af Stephen Bruyant-Langer. Foto:

I denne tid er der stort fokus på entreprenører. Husk, at du altid er dit eget start-up!

Når jeg holder foredrag, taler jeg ofte om at bryde forretningslogikker: At udfordre eksisterende paradigmer og erstatte dem med nye. Jeg tror fuldt og fast på, at vi står over for en eksistentiel renæssance. Efter en epoke domineret af positiv psykologi er der behov for en dybere personlig stillingtagen. På dit eget individuelle plan er der derfor behov for lige så store omstillinger som i de omgivelser, du færdes i. Du skal nødvendigvis have styr på dig selv for at kunne bidrage til at styre udviklingen. I den sammenhæng er det hensigtsmæssigt at betragte dig selv som en nystartet virksomhed.

leder

Og det er aldrig for sent. Da jeg læste på CBS, havde jeg en fantastisk underviser i nationaløkonomi, Niels Rytter. Han var dybt engageret og meget ambitiøs på de studerendes vegne. Det er en tilgang til livet, som han har holdt fast i. Efter 36 år som embedsmand startede han som 63-årig selvstændig virksomhed, og nu arbejder han som 70-årig stadig efter mottoet: Fuld fart frem! Det er simpelt hen så inspirerende at følge denne type rollemodeller. Du er først gammel den dag, du ikke sætter dig mål.

For ikke at miste fodfæste gælder det om at skabe en indre følelse af synkron udvikling; en følelse af, at du bevæger dig lige så hurtigt og i samme retning som din omgivende verden. Og det er helt bevidst, at jeg skriver følelse. Det vigtigste er bevidstheden om kontrol.

skytte

Jeg foregiver ikke, at du minutiøst kan planlægge og kontrollere fremtiden. Men du kan hjælpe dig selv til at skabe overblik, så du ikke oplever udviklingen som et massivt pres. Ofte er det et spørgsmål om at perspektivere udviklingen ud fra fremtiden i stedet for at observere alting ud fra fortiden. Det kræver en del mod at trykke på pauseknappen og prioritere din personlige refleksion.

En meget relevant måde at håndtere denne udfordring er ved at operere med epoker.

En virksomhed, som jeg kender godt, opererer med følgende typiske tidsforløb for ledende medarbejdere:

10 år til at definere mig selv,

10 år til at lede andre og

10 år til at efterlade min arv

Bang & Olufsen

Selv om ikke alle har den luksus at kunne navigere på den lange bane (eller trang til det), så er det muligt for dig at tænke på dig selv som et start-up, der enten kan vælge at fortsætte eller at pivotere. Det billede, jeg bruger, er, at du står på det ene ben med din fod solidt plantet på dine kernekompetencer. Så drejer du rundt om denne fod som akse og lader din anden fod udforske verden. Du mister aldrig balancen, for langt det meste af din vægt er altid på støttebenet. Billedet giver mening, fordi du har skabt en platform, som beskytter dig; en viden og en erfaring, som du kan tage med dig ind i nye eventyr.

Det gælder om at opbygge en personlig robusthed. Jeg husker tydeligt en anden rollemodel. For snart 15 år siden skulle jeg rekruttere en servicechef til en virksomhed, som producerede pengeskabe. Og en af kandidaterne var en 58-årig mand, som lige var blevet fyret som servicechef hos en dansk elektronikvirksomhed. Jeg frygtede, at han ville opføre sig som offer og dermed sluge al energien i rummet. Men han startede med at fortælle, at han godt kunne forstå, at han var blevet fyret. Han var helt enig i, at servicefunktionen skulle outsources og ikke være en fast omkostning. Samtidig lagde jeg mærke til, at han stod meget agilt på forfødderne, og det viste sig, at han trænede unge i kampsport. Så både fysisk og psykisk var han uhyre modstandsdygtig. Den styrke, han udstrålede, sikrede ham jobbet.

Til BM

Hvis du konstant definerer dig selv som en nystartet virksomhed, så vil det hjælpe dig til at holde en kurs, hvor du ikke lader dig tynge ned af rutiner og vaner og bare gør mere af det samme. Rent praktisk kan du jo starte med at tage jakken på med den anden arm først, børste tænder med den anden hånd og køre ad en anden rute på arbejde. Dit liv er dit ultimative projekt. Så fra nu af kan du med god samvittighed være dit livs iværksætter.

Go’ søndag!

skytte

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen