Berlingske Business

Udstationeringens bagside

Jens Moberg
Jens Moberg, tidligere topchef i Microsoft. Foto:

10 procent af alle udstationeringer globalt bliver afbrudt, og 60 procent angiver mistrivsel i familien som årsag.

To kridhvide bomuldshunde kommer susende ud i havestuen hos Jens Moberg. Silke og Chili hedder hundene.

"De eneste rigtige amerikanere i dette hus," siger Jens Moberg, der netop har forladt el-bilprojektet Better Place, og som i en årrække bestred topposter hos Microsoft, både herhjemme, i Sverige og i USA.

Hundene blev nemlig en slags plaster på såret, da familien for fem år siden flyttede til Microsofts hovedsæde i Redmond tæt på Seattle.

Jens Moberg er i dag ikke i tvivl om, familiens rolle i en udstationering er helt central:

"Mange undervurderer, at den største forandring ikke er for den, der flytter ud med jobbet, men for familien. Flytter man ud med jobbet, så lander man et sted, hvor man er forventet og forhåbentlig også ønsket. Man er en del af et netværk, man har et formål med at være der. Resten af familien kommer med uden at have et bestemt formål og uden at have et netværk. Alt skal bygges op fra bunden."

Udstationering lyder forjættende i manges ører. Høj indtægt, huslejen betalt, ungerne i international skole og bunker af spændende oplevelser i et nyt land. Familien bliver i bedste fald tømret sammen, og man udvikler sig som menneske. Og som leder betyder det værdifulde globale point på cv’et.

Men udstationeringsmedaljen har også sin bagside, der rummer både vildveje og i værste fald fiasko og hjemrejse, hvis man ikke har styr på, hvad man kaster sig ud i.

"I værste fald giver det ar på sjælen," siger interkulturel konsulent Lena Lauridsen, der sammen med Line Mørkbak har skrevet bogen "Verden kalder – Inspiration til en global hverdag".

"Mange vægrer sig mod at afbryde en udstationering. Det er dyrt at flytte hjem, papirarbejdet er stort og vanskeligt. Og rejser man hjem, før kontrakten er udløbet, siger man jo sit job op. Konen har ikke noget job, man har måske solgt sit hus. Derfor bider mange tænderne sammen og holder ud."

10 procent af alle udsendelser globalt bliver afbrudt, fremgår det af undersøgelsen Global Relocations Trends 2010.

60 procent angiver mistrivsel i familien som årsag.

Angsten for, at familien ikke kommer til at fungere, er også hovedårsagen til, at 83 procent takker nej til en udstationering, selv når virksomheden bekoster en rejse for hele familien, så de kan se, hvor de skal bo, inden de tager af sted.

Læs hele artiklen i Berlingske Nyhedsmagasins særnummer De Globale 10. september.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen