Berlingske Business

Professionel iværksætter

Der lyder en mild og lun latter. Det er fredag og klokken er 10.00. Medarbejderne hos PBH Hjemmehjælpsservice A/S holder kaffepause i deres frokoststue på anden sal i den nyrenoveret villa på Sorgenfrivej i Lyngby. Administrerende direktør Pia Baum Hansen kommer ud og tager i mod.

- Vi holder kaffepause, fortæller hun smilende og henviser til frokoststuen, mens hele medarbejderflokken smilende råber hej. Stemningen er god og velkommen.

- Det er vigtigt for mig, at medarbejderne har humor og fungerer godt med hinanden. Ellers kan dagligdagen let gå hen og blive lidt trist, mener Pia Baum Hansen. For at opnå det gode arbejdsmiljø er medarbejderne selv med til at rekruttere og udvælge deres kommende medarbejder. Medansvar og medbestemmelse gennemsyrer generelt virksomheden, men altid med et professionelt touch.

PBH Hjemmehjælpsservice havde sin begyndelse i 1992. Idéen var, allerede fra starten, at tilbyde privat hjemmehjælp til de der måtte føle, at de havde brug for mere end det kommunen kunne tilbyde. Idékvinde og ejer Pia Baum Hansen, er sundhedsfagligt uddannet og havde arbejdet i det offentlige i flere år, da hun valgte at blive selvstændig.

- Jeg havde en længere tid leget med idéen om at blive selvstændig og mente, at der er gode muligheder inden for privat hjemmehjælp, fortæller Pia Baum Hansen. Men dengang var der ikke mange, som troede på idéen og PBH Hjemmehjælpsservice havde i starten da også hovedsageligt erhvervskunder.

Kontor i soveværelse

- I starten var det bare mig. Jeg havde lavet soveværelset om til kontor og havde kontortid om morgen og midt på dagen. Resten af tiden var jeg ude og arbejde for de enkelte kunder jeg havde, fortæller hun.

Men i november 1992 kom den første store kommunale kunde, nemlig Søllerød kommune, som var en af de første kommuner i Danmark der indførte fritvalgsordningen.

I dag betjener PBH Hjemmehjælpsservice cirka 2300 kunder og virksomheden har i dag cirka 90 fuldtids ansatte og 10 ansatte på deltid.

- Efter at Søllerød kom til gik det hurtigt med at ansætte medarbejdere, vi havde stadig mange erhvervskunder, men med udviklingen af licitationerne kom flere og flere af kommunerne til. Og siden 1997 har vi kun beskæftiget os med hjemmehjælp, fortæller Pia Baum Hansen.

Professionel bestyrelse.

Alt imens virksomheden tog fart og flere licitationer kom til, udarbejdede Pia Baum Hansen er handlingsplan for, hvordan virksomhedens ledelse og fremtid skulle se ud.

- Jeg har fra begyndelsen altid gjort brug af professionelle sparringspartner, revisor, advokater og erhvervscentrene. Og jeg blev meget hurtigt fast besluttet på at få en professionel bestyrelse. Fordi jeg mente og mener, at den kan give virksomheden nogle kompetencer, som jeg ikke kan give, fortæller hun.

Allerede før PBH Hjemmehjælpsservice var blevet et aktieselskab, havde Pia Baum Hansen udtænkt sig sit første bestyrelsesmedlem.

- Dengang gik jeg til undervisning i økonomistyrelse og markedsføring på Niels Brock instituttet, hvor Knud Erik Holmgaard, tidligere økonomidirektør i en række danske virksomheder, underviste i økonomistyrelse. Jeg vidste, at han ville være et godt bidrag til virksomhedens udvikling og derfor spurgte jeg ham: Vil du sidde i min bestyrelse, når jeg skifter til at blive et aktieselskab? Nej, tak var hans svar, det har jeg ikke tid til, forklarer Pia Baum Hansen med et lusket blik i øjnene.

Men Pia var fast besluttet og til sidst sagde han ja. I dag sidder han på formandsposten i bestyrelsen. Derudover består bestyrelsen af Pia Baum Hansen selv, Jørgen Honore, universitetdirektør for DTU og Louiza Ait, souschef i PBH og Pia Baum Hansens ældste datter.

- Jeg er meget tilfreds med bestyrelsen. Louiza og jeg sidder med erfaringer fra den daglige drift, mens Knud Erik og Jørgen er gode til at fungere som djævlens advokater, samtidigt med, at de har et utrolig godt overblik over økonomi og vækst, forklarer hun.

Flere kvinder på toppen, tak

To gange er PBH blevet udnævnt til gazellevirksomhed og tre gange er de kommet i betragtning til Ernst og Youngs vækstpris. Og målsætningen er klar. Det gælder om at have en sund virksomhed med kontrolleret vækst og en målsætning hun kan efterkomme. Men til trods for sine egne resultater mener Pia Baum Hansen, at der er alt for mange selvstændige kvinder, som ikke har nok fokus på vækst.

- Sidst vi kom i betragtning til Ernst og Youngs vækstpris, var kun to af os kvindelige virksomhedsejere ud af 23. Det synes jeg ikke er godt nok. Jeg mener, at vi kvinder skal blive bedre til at tjene penge og blive bedre til at placere os på topposter, fastslår hun.

Og ifølge Pia Baum Hansen skal en af måderne, hvorpå kvinderne skal blive bedre til at opnå topposter være ved hjælp af mentoring. Mentorerne for kvinderne skal være folk der allerede besidder en toppost og som ved hjælp af sin position kan guide, støtte og hjælpe kvinderne videre til andre topposter. Udover ønsket om flere kvinder på topposter, er Pia Baum Hansen i samarbejde med en veninde ved at udarbejdet visionerne for balanceret ledelse.

- Vi har udarbejdet en konceptramme, hvori vi beskriver vigtigheden i at have en ligelig balance mellem antallet af kvindelige og mandlige ledere. Jeg tror på at mænd og kvinder hver især indeholder nogle forskellige kompetencer, som sammen giver en optimal ledelse, forklarer Pia Baum Hansen. Hun understreger, at det ikke handler om, at mændene skal finde deres kvindelige sider eller at kvinderne skal finde deres mandlige sider, men at begge køn skal bruge de egenskaber, som de naturligt besidder og gøre brug af dem. Udover interesser for balanceret ledelse, professionelle bestyrelser og kvindelige topposter, så har Pia Baum Hansen i flere år været medlem af Kvindelige virksomhedsejere og er på vej ind i yderligere netværk.

Kun fire år tilbage

Når Pia Baum Hansen om fire år fylder 55 år, vil hun ikke længere kunne kalde sig administrerende direktør.

- Jeg har bestemt mig for, at når jeg fylder 55 år så vil jeg lave noget andet. Hvad det skal være, er jeg ikke sikker på, men jeg vil ikke længere sidde her i PBH, fortæller Pia Baum Hansen, mens hun hentyder til, at det på det tidspunkt måske er tiden for at give plads til næste generation. Både Pia Baum Hansens tre børn og hendes søster arbejder i PBH.

- Jeg har aldrig bedt dem træde ind i virksomheden. PBH har altid været min drøm og jeg har aldrig forlangt at mine børn skulle dele den drøm med mig. Alligevel er de i dag alle ansat i PBH, fortæller hun. Faktisk sagde hun - det skal jeg lige tænke over - da hendes ældste datter Loiza hun for seks år siden spurgte om hun måtte gøre karriere i PBH. Hun blev ansat og fungerer i dag både som souschef og teamleder.

Drømmen om at skabe sit eget og se det lykkes, har altid fyldt meget hos Pia, men ikke mere end at PBH Hjemmehjælpsservice er en arbejdsplads, hvor arbejde er arbejde og fritid er fritid.

- Jeg er altid gået hjem omkring klokken fire og har altid holdt mine seks til otte ugers ferie. På den måde har jeg ikke været gift med mit arbejde eller virksomheden, fortæller Pia Baum Hansen. En anden grund til hendes uafhængighed ligge også i hendes valg af virksomhedsstruktur.

Flad som en pandekage

I PBH arbejdes der udfra en fladstruktur, hvor hver arbejdsgruppe består af en teamleder, gruppen har ansvaret for deres eget budget og økonomi, samt for arbejdsfordeling.

- Jeg har aldrig haft noget problem med at uddelegere arbejdet. Al det daglige arbejde tager jeg mig sådan set ikke af. De forskellige teams har selv ansvaret for at lede og fordele arbejdet, samt at få økonomien til at hænge sammen. Dermed er det medarbejderne selv, som tilrettelægger deres arbejdsgang, fortæller Pia Baum Hansen. Hvert team kan samtidigt tjene et overskud, et overskud som gruppen sammen kan bruge til f.eks. en social event.

- Vi kan se, at det er enormt motiverende for de enkelte teams at have muligheden for at tjene penge til deres egen gruppe, samtidigt med, at det giver et socialt løft. Hvis en kollega er syg eller andet, som arbejder teamet sammen for at klare dennes arbejdsområde, fortæller Pia Baum Hansen.

Klokken er tolv, og to timer er gået. Pia Baum Hansen ser på uret, mens hun forklarer, at hun skal videre til næste møde. Ude i det åbne kontorlandskab er teamlederne samlet for at fastlægge budgetter, timeplaner og arbejdsfordeling.

Fakta-boks: Råd til andre:

- Gør brug af netværk

- Brug professionelle sparringspartnere

- Få en professionel bestyrelse.

- Fokuser ikke kun på vækst, men læg en god strategi for alt, hvad du foretager dig.

- Husk at det er dine medarbejder der gør virksomheden sund og god at arbejde i, og glem ikke at fortælle og vise dem, hvor glad du er for at have dem som medarbejder.

- Tag folk ind til ad hoc opgaver, når du har brug for specialkompetencer

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen