Berlingske Business

Portræt: Mød den danske mellemleder

skytte
Mød den danske mellemleder. En person, der leder på mellemniveau, dvs. med et antal underordnede under sig og én eller flere ledere over sig, f.eks. kontorchef eller afdelingsleder.

KRONIK. Vibeke Skytte, direktør i Lederne tegner et billede af den moderne, danske mellemleder.

Hvis man slår »mellemleder« op i den danske ordbog, kan man læse, at det er en person, der er leder på mellemniveau, dvs. med et antal underordnede under sig og én eller flere ledere over sig, f.eks. kontorchef eller afdelingsleder.

Beskrivelsen passer til rigtigt mange ledere lige fra den unge butikschef i det lokale supermarked til hende, der styrer produktionen på laboratoriet.

Vi har alle en forestilling om, hvem mellemlederen er, men hvordan er det helt præcis, han eller hun ser ud, hvis vi skulle give en mere specifik karakteristik? Det har vi i Lederne sat os for at undersøge nærmere, og vi har for kort tid siden færdiggjort et analysearbejde baseret på et tværsnit af 14 undersøgelser foretaget siden foråret 2015.

Det er der kommet et meget interessant billede ud af, nemlig en gennem­arbejdet profiltegning af, hvem den danske mellemleder er.

Og hvem er han så? Og ja, jeg skriver »han«, for – som jeg selv havde forventet – er den mandlige leder i overtal, helt nøjagtigt med 80 pct.

28BUSDaniel-Jacobsen-1-1550.jpg

Med stor sandsynlighed bor han i København, og så er han et sted mellem 45 og 49 år. Uddannelsesmæssigt har blot 14 pct. af mellemlederne en lang videregående uddannelse, mens dobbelt så mange, 29 pct., har en mellemlang videregående uddannelse. 20 pct. har en kort videregående uddannelse, og 22 pct. har en erhvervsuddannelse.

Jeg har selv et billede af, at mellemledere som oftest har et spændende job, men at det også kan være meget udfordrende, da – som det også fremgår af beskrivelsen »mellem­leder« – han eller hun er bindeleddet til både ledelsen opad, medarbejderne og samarbejdspartnerne, hvilket stiller store krav til både personlige og faglige kompetencer.

Dem tror jeg, at mellemlederen i høj grad besidder, og derfor er dygtige mellemledere også eftertragtede, hvilket analysen understreger. En tredjedel af mellemlederne har således haft tre-fire lederjob inklusive det nuværende, mens en fjerdedel har haft fem-seks lederjob i deres hidtidige karriere.

boss man accusing upset woman to making business failure

I gennemsnit har mellemlederen 16 år og seks måneders ledelsesanciennitet, hvoraf de har varetaget deres nuværende funktion i fire år og syv måneder.

Mange arbejdstimer er heller ikke ualmindeligt, hvilket får mig til at tænke på en leder fra min nærmeste bekendtskabskreds – en kvindelig mellemleder.

Min umiddelbare vurdering er, at hun lægger over 50 timer om ugen på sit job, der er lidt mere end den arbejdsuge på 47,2 timer, som er den norm, vores profilbillede tegner – fordelt med 42,6 timer på kontoret og de resterende 4,6 timer hjemmefra.

Både ud fra det, min bekendte har fortalt mig, og det, som profiltegningen viser, kan det være svært at få arbejds- og privatlivet til at hænge ordentligt sammen.

They're a good team

Men det lader de fleste sig ikke slå ud af. 84 pct. vurderer nemlig, at de ikke umiddelbart er i risiko for en depression eller en stressbelastning. De resterende 16 pct. føler sig mere udsatte, og det skyldes faktisk ikke så meget familiens krav, forholdet til chefen eller deres egne ambitioner, men derimod de daglige udfordringer.

Derfor skal vi dog ikke overhøre, at analysen også viser, at 39 pct. af mellemlederne ofte må prioritere familielivet fra til fordel for arbejdslivet, at 55 pct. af dem ofte arbejder om aftenen, at 83 pct. af dem ofte tænker på jobbet i deres fritid, og at 38 pct. har svært ved at få arbejdslivet til at hænge ordentligt sammen fra uge til uge.

Der er rigtigt mange udfordringer for mellemlederne, men der er også mange spændende opgaver og positive oplevelser. Som forleden da min bekendte mødte på jobbet og fandt et A3-ark klæbet fast til PCen. Papiret havde alle medarbejdernes underskrift og teksten: »Du er verdens bedste leder«.

Vibeke Skytte er direktør i interesseorganisationen Lederne

Checking business solutions

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen