Berlingske Business

Personalegoder og bagatelgrænsen

Skattelovgivningen indeholder en regel om, at værdien af visse personalegoder ikke beskattes, forudsat at arbejdsgiveren i overvejende grad har stillet goderne til rådighed af hensyn til den ansattes arbejde samt, at værdien ikke overstiger 4.900 kr. for 2004 ¿ den såkaldte bagatelgrænse.

Hvis værdien af de samlede personalegoder omfattet af bagatelgrænsen overstiger 4.900 kr., er man skattepligtig af den samlede værdi. Bagatelgrænsen er altså ikke en skattefri bundgrænse.

Ligningsrådet har i 2 afgørelser taget stilling til, om bagatelgrænsen for personalegoder omfatter dels en arbejdsgiverbetalt avis i forbindelse med en flexlønsordning SKM2004.456.LR, og dels en arbejdsgiverbetalt tyverialarm i hjemmet SKM2004.462.LR.

Avis

En arbejdsgiver ville tegne abonnement på levering af en avis på den ansattes bopæl. Arbejdsgiveren havde nærmere begrundet, hvorfor avisen i overvejende grad ville være stillet til rådighed af hensyn til arbejdet.

I forbindelse med avisabonnementet ville arbejdsgiveren og den ansatte indgå en ny lønaftale (flexlønsordning), hvor den ansatte i alle relationer skulle acceptere en bruttolønsnedgang svarende til udgiften til abonnementet.

Ligningsrådet fandt, at en arbejdsgiverbetalt avis, som indgår i en flexlønsordning, ikke i sig selv udelukker, at værdien af avisen er omfattet af bagatelgrænsen. Rådet tilføjede, at flexlønsordningen vil indgå ved den konkrete bedømmelse af, om avisen i overvejende grad er stillet til rådighed for arbejdet.

Tyverialarm

Et firma inden for vagt- og sikkerhedsbranchen ønskede en bindende forhåndsbesked om de skattemæssige konsekvenser af, at en arbejdsgiver afholder udgiften til en tyverialarm i de ansattes hjem. Arbejdsgiverens interesse i at afholde udgiften skal være, at alarmen sikrer arbejdsgiverens værdier i form af f.eks. IT-udstyr ved hjemmearbejdspladser og fortroligt materiale vedrørende arbejdet.

En tyverialarm vil utvivlsomt også sikre den ansattes private værdier, men vedkommende har ikke mulighed for at fravælge denne sikring. Alligevel fandt Ligningsrådet, at en tyverialarm udgør et skattepligtigt gode, uanset om formålet med installationen er at sikre arbejdsgiverens værdier.

Ligningsrådet udtalte videre, at alarmen som udgangspunkt ikke kan antages i overvejende grad at være stillet til rådighed af hensyn til arbejdet. Dette beror dog på en konkret bedømmelse, hvor der kan lægges vægt på, om det er værdifulde arbejdsrelevante aktiver eller fortroligt materiale, der søges sikret, om udstyret eller materialet permanent eller kun lejlighedsvist befinder sig på bopælen, og om der er proportionalitet mellem udgiften til alarmen og det arbejdsrelevante materiale, som søges sikret. Derudover kan værdien af det sikrede private indbo indgå i bedømmelsen.

Bruttolønsnedgang

Bruttolønsnedgang er særlig interessant i forbindelse med skattebegunstigede personalegoder, som enten kan modtages skattefrit, eller som medfører en lavere beskatning end godets værdi. Ovennævnte goder kan ¿ ligesom for andre personalegoder - finansieres ved bruttolønsnedgang, og forudsat at goderne efter en konkret bedømmelse anses for i overvejende grad at være stillet til rådighed af hensyn til arbejdet, kan værdien af goderne være skattefrie efter bagatelgrænsen. Det skal bemærkes, at der i ligningsloven direkte er taget stilling til, at en computer ikke kan finansieres ved bruttolønsnedgang.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen