Berlingske Business

Obamas finansminister lever for kriser

Obamas finansminister lever for kriser - 1

Timothy F. Geithner får en absolut hovedrolle, når præsident Obama nu skal forsøge at få USAs økonomi tilbage på ret kurs. Han er både kendt som en mand med et knivskarpt intellekt – og som en mand, der elsker en god udfordring.

NEW YORK: »Får du nok nattesøvn,« spurgte en bekymret tidligere studiekammerat, Justin Rudelson, da finanskrisen allerede i juni sendte Timothy F. Geithner (kaldet Tim) på overarbejde i New Yorks centralbank, New York Fed.

Svaret havde ikke så meget som en snert af selvmedlidenhed – tværtimod – har Rudelson fortalt nyhedsbureauet AP:

- Justin, du må forstå, at vi lever for det her. Vi lever for disse kriser, replicerede Geithner.

Og den kærlighed til krisetider, lysten til at besejre selv den største udfordring, trodse selv den strideste modvind, får han formentlig god brug for de kommende år.

For Geithner er Barack Obamas valg til posten som finansminister og bliver dermed en absolut hovedperson i kampen for at bremse og vende årtiers værste økonomiske nedtur.

Tim Geithner bliver »min regerings ledende økonomiske talsmand« har den nyindsatte præsident sagt.

Hvis Obama er »Man of the Moment« lige nu, så er Geithner en af hans vigtigste adjudanter. Man kunne sige, at Tim Geithner er en af en kreds på blot tre-fire mænd, hvis succes i jobbet bliver afgørende for regeringens succes. Og dermed for Obamas succes som præsident og for hele hans projekt om at forny Amerika.

- Jeg beklager

Første forhindring for den 47-årige Geithner er imidlertid en sag om for sent betalte skatter for tusinder af dollar, som har kastet skygger over hans godkendelse i senatet.

»Jeg beklager«; »det var ubetænksomt, en ærlig fejltagelse« og »jeg burde have vidst bedre,« lød det forleden fra Geithner ved en høring i kongressen, hvor han forsøgte at komme kritikken i møde med en serie undskyldninger. Ikke alle senatorer virkede tilfredse, men i går fik Geithner alligevel et stort flertal, 18 mod 5, med sig i Senatets finansudvalg.

Ved redaktionens slutning i aftes manglede han stadig godkendelse i hele senatet, men vurderingen lød, at Geithner nok skal klare sig igennem. Og sker det, så vil han næppe tøve mange sekunder, før han kaster sig over arbejdet med at slukke finanskrisen, stabilisere og sætte skub i USAs hjul igen.

For udover kærligheden til store udfordringer, så har Geithner også flere andre karakteristika, som må have været plusser i Obamas bog: Han er en notorisk arbejdsnarkoman. Kendt som et knivskarpt intellekt, men samtidig med en blød og behagelig, diplomatisk facon – ikke ulig Obamas egen »no drama«-attitude.

Og først og fremmest har han en baggrund, der i månedsvis har fået iagttagere til at pege på ham som storfavorit til jobbet. Geithner har arbejdet 13 år i Finansministeriet under både finansministrene Robert Rubin og Larry Summers, der nu er en af Obamas økonomiske toprådgivere.

I november 2003 blev Tim Geithner direktør for New Yorks centralbank og som sådan en af forbundsbank-direktør Ben Bernankes nærmeste, så hans netværk må siges at være på plads.

- Mange forstår ikke, hvor vigtige disse forbindelser er. Tim har gjort et fantastisk arbejde med at pleje og udvikle sine kontakter, har Gerald Corrigan, Geithners forgænger i New York Fed-jobbet, sagt til magasinet Portfolio.

Bernankes øjne og ører

New York Fed er kendt som forbundsbankens »øjne og ører« på Wall Street. Ben Bernanke har selv været en hovedaktør i kampen mod finanskrisen, men det er Geithner og hans folk, der har stået for at hamre detaljerne ud i mange af de redningspakker, der er indgået det seneste år: Fra JP Morgans køb af Bear Stearns til redningsaktionen for forsikringsgiganten AIG. Han sad også med ved bordet, da investeringsbanken Lehman Brothers fik lov at gå ned.

Så Geithner behøver næppe megen introduktion til sit nye job. Han kan ramme jorden i høj fart – han kan »hit the ground running« som amerikanerne siger.

Obamas kritikere vil med nogen ret kunne sige, at der ikke er megen forandring over Geithner, selvom netop forandring var et af Obamas vigtigste valgløfter.

Obama har prioriteret erfaring i valget af finansminister, men man kan indvende, at den ny finansminister allerede i årevis har været en del af det hold, der ikke indtil nu har haft synderlig held med at stoppe krisen. Omvendt vil Geithners fans sige, at han har gjort mere end de fleste.

Privat er han gift med studiekammeraten Carole Sonnenfeld Geithner, som han har to børn med.

Ligesom Obama dyrker han sport, både basketball, surf, snowboard og tennis. Og han har også et ungdommeligt ydre, han ser nærmest drenget ud. Og ligesom Obama er han opvokset i udlandet. Geith­ners far arbejdede med udviklingsopgaver, så Tim tilbragte barndommen i Japan, flere steder i Asien og i Indien.

Han ligner en på 32

Det drengede look har imidlertid fået nogle til at tvivle på, om han overhovedet er parat til jobbet.

- Tim er 47, men ligner en på 32, og man har brug for gråt hår og pondus i disse tider. Det er ikke, at han mangler kvalifikationer, det er hans udseende, har Ken Duberstein, tidl. Reagan-rådgiver, sagt til Washington Post.

- Hvis Geithner får et topjob i Obamas regering, så er vi færdige, kaput, så enkelt er det, har kommentatoren Jim Cramer skrevet i Real Money Magazine.

Men Geithner ser ud til at have flertallet, både på Wall Street og i Washington med sig. Indtil nu i hvert fald. Da han i november blev udpeget som ny finansminister steg de ledende amerikanske aktie-index med seks pct.

Markederne tog godt imod Geithner. Nu kommer tiden snart, hvor han for alvor skal levere.

Og siden udnævnelsen i november er situationen kun blevet værre, recessionen er i fuldt flor, arbejdsløsheden stiger, og der er stadig stor usikkerhed om de amerikanske bankers helbred.

Geithner har tidligere talt for at styrke og forny reguleringen og opsynet med finansmarkederne.

- Vi kan ikke træffe gode beslutninger i centralbanken, hvis vi ikke har den viden, der kommer af at holde opsyn, sagde han til kongressen tilbage i juli.

Den slags plejer ikke at være sød musik i Wall Street-bossernes ører. Men så er det jo godt, at man er en mand, der »lever for disse kriser«.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen