Berlingske Business

Nyuddannede er mere ambitiøse men mindre robuste

jobsøgning på nettet
Foto:

Trods flere jobannoncer der efterspørger robusthed, er nyuddannede kandidater mindre robuste i forhold til ikke-nyuddannede, viser undersøgelse. Men det er ikke noget problem, mener Djøf og Dansk Erhverv.

Robusthed, robusthed, robusthed.

Ordet toner frem i den ene jobannonce efter den anden. Men nyuddannede kandidater er slet ikke så robuste som ikke-nyuddannede, fastslår en ny undersøgelse fra People Test Systems, der udvikler personlighedstests.

I undersøgelsen, hvor 393 nyuddannede med en længerevarende eller teknisk uddannelse har svaret, har de nyuddannede kandidater sværere ved at møde modgang på arbejdspladsen i forhold til ikke-nyuddannede. Således scorer nyuddannede 2,65 point lavere på »mental modstandskraft«, der måler, i hvilken grad personen forbliver upåvirket af modstand og modgang i forhold til ikke-nyuddannede. Skalaen går fra nul til 100.

Samtidig scorer de nyuddannede kandidater henholdsvis 5,69 og 9,68 lavere på »personlig bearbejdning« og »selvstændig beslutningstagen«, der handler om, i hvilken grad personen hurtigt bearbejder eller har bearbejdet negative hændelser og personens tendens til at tage beslutninger alene uden at søge bekræftelse hos andre.

Men selv om virksomhederne efterspørger robusthed hos de jobsøgende, er det ikke et problem for de nyuddannede kandidater, mener Thomas Kantsø, chefkonsulent i Djøfs afdeling for erhverv og karriere.

Ordet »robust« er populært

»Ordet robust er det mest brugte ord i jobannoncer i øjeblikket. De nyuddannede er robuste i forhold til, at de er kommet igennem deres studie. De ved godt, hvad det vil sige at arbejde projektorienteret og nå deadline. Men som nyuddannet ved man nødvendigvis ikke, hvordan man navigerer i en stor organisation. Hvis det er det, robusthed bliver målt på, så vil de altid stå bagest i køen,« siger han.

»Det er noget nyt at få kritik af en chef, og kritik bliver forvaltet på mange forskellige måder. Måske er det grunden til, at de scorer lavt på robusthed, fordi det er en ny situation at få kritik og feedback på en arbejdsplads. Det kan man ikke få på sit studie,« siger Thomas Kantsø.

Mens robustheden og selvstændigheden halter hos de nyudklækkede kandidater, er de til gengæld mere karriereorienterede, perfektionistiske og risikovillige end ikke-nyuddannede.

De nyuddannede scorer 7,95 flere point i at være »karriereorienteret«, 7,11 flere point i »detaljer« og 4,12 flere point i »risikovillighed«.

29BUSTil-BM-142820.jpg

Styrkerne og svaghederne karakteriserer de nyuddannede kandidater godt, lyder det fra Dansk Erhverv.

»Når jeg kigger på denne test, så ser det ud til, at de faktisk er rigtig dygtige til at løse de opgaver, de får. De er i hvert fald villige til at gøre noget for det. Det er positivt, at de unge rigtig gerne vil bruge deres kompetencer, gøre tingene godt og forholde sig kritisk til deres produkter og metoder. Det er sådan nogle medarbejdere, man gerne vil have som arbejdsgiver,« siger Iben Posniak, HR- og Ledelseskonsulent i Dansk Erhverv.

Alle skal hjælpes til rette i et nyt job

Hun ser ikke noget problem i, at de nyuddannede mangler robusthed.

»Jeg tror ikke, robusthed er noget, man lægger enormt meget vægt på. Jeg ser det ikke som et stort problem på arbejdsmarkedet, at de nyuddannede ikke er særligt robuste. Som arbejdsgiver ved man godt, at de nyuddannede selvfølgelig skal have en anden type hjælp. Man ved godt som leder, at man skal ud og hjælpe alle, som lige er begyndt, med at falde på plads i forhold til en ny arbejdsplads,« siger Iben Posniak.

Til dagligt rådgiver Thomas Kantsø nyuddannede studerende med at få job, når de er kommet ud på den anden side af studiet. Han mener godt, at de nyuddannede kandidater kan få et det pågældende job, selv om stillingsopslaget kræver robusthed og flere års erhvervserfaring.

29BUSTil-BM-Business-154045.jpg

»Hvis man ser på jobannoncerne i dag, så er der en tendens til, at man gerne vil have den robuste medarbejder med to til fem års erhvervserfaring. Men nyuddannede søger og får også job på de stillingsopslag, fordi mange af dem har spændende erhvervserfaring fra deres studiejob,« siger han.

»En jobannonce er en ønskeliste, men når man skal ansætte folk, ansætter man ud fra, hvem der passer ind i virksomheden, og hvem der kan løse opgaverne. Og det er meget svært at måle,« understreger Thomas Kantsø.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen