Berlingske Business

Ny leder kræver sikkerhedsnet

0411ledelsesdilemma
Chefen har ansvaret for at klæde en ny leder på til jobbet.

Chefen har ansvaret for at klæde en ny leder på til jobbet. Lykkes det ikke, risikerer man, at den nye leder føler sig som en fiasko og forlader lederjobbet i utide, lyder udmeldingen til sidste uges ledelsesdilemma.

Selvom man har talentet, er det ikke sikkert, man har lysten. Medarbejderen Henrik i Ugens Dilemma, der bliver bragt på Business.dk, er et åbenlyst ledertalent. Han bliver også tilbudt en lederstilling i samme virksomhed, som han allerede arbejder i, men der går ikke mere end fem måneder, før han mister pusten – og lysten til ledelse. Til sin afdelingsleder forklarer han, at han ikke føler sig egnet til opgaven, og at lederjobbet ikke er noget for ham alligevel. Her bør lederen ikke lade Henrik slippe så let, mener ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen. Hun peger derfor på løsning 2, hvor afdelingslederen gør alt, hvad han kan for at overtale Henrik til at give jobbet endnu en chance.

2810ledelse

- Fem måneder er alt for kort tid til at komme ordentlig ind i et lederjob. Det er en stor omvæltning at gå fra medarbejder til leder. Derfor bør afdelingschefen se på Henriks udmelding som et "råb om hjælp" og få overbevist Henrik om ikke at smide håndklædet i ringen, siger Helle Bruun Madsen.

Som ledelsesrådgiver ser hun ofte, at forventningsafstemningen mellem en ny leder og chefen er mangelfuld og i visse tilfælde ikke-eksisterende. Det er ifølge Helle Bruun Madsen en stor fejl.

- Som ny leder kan det være svært at vide, hvad der forventes af én. Hvis chefen leder under devisen, "så længe jeg ikke siger noget, er alt godt" risikerer man, at den ny leder går med en følelse af ikke at slå til og gøre det godt nok, fordi han ikke har noget at pejle efter. Det kan i sidste ende få den nye leder til at føle sig som en fiasko og forlade lederjobbet i utide, understreger hun.

Hun anbefaler, at man som erfaren leder prøver at huske tilbage til, da man selv stod i sit første lederjob.

mandrup

- Mange ledere kan have en tendens til at glemme, hvordan de selv havde det, første gang de skulle have en svær samtale med en medarbejder eller holde et vigtigt oplæg for direktionen. Afdelingschefen i dilemmaet tager muligvis ting for givet, som ikke nødvendigvis er givet for Henrik, siger hun og påpeger vigtigheden af, at der bliver spændt et "sikkerhedsnet" ud under den nye leder.

- Der hviler et stort ansvar på afdelingschefen for at klæde Henrik på til lederjobbet. Han bør tilbyde sin hjælp og støtte og motivere Henrik, som måske ikke har de nødvendige værktøjer, fastslår hun.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen