Berlingske Business

Medarbejder til Sverige

Kære Virksomhedsråd.

Jeg driver en virksomhed, der er placeret i København.

En af vores medarbejdere påtænker at flytte til Malmø, Sverige. Derfor bringer det spørgsmålet frem: Hvad har det af konsekvenser for ansættelsesforholdet, at han flytter til Sverige?

Når vi har jobannoncer i aviser m.v. oplever vi en interesse og søgning fra svenskere. Kan vi udforme vores ansættelseskontrakter på samme måde til danske som til svenske statsborgere ¿ og har bopæl en betydning?

Vi overvejer endvidere at åbne en filial i Sverige. Vil det være svenske regler der gælder, selvom vi er et dansk firma og eventuelt kun ansætter danske medarbejdere?

Med venlig hilsen

anonym

svar

Kære anonyme.

Umiddelbart vil det ikke få konsekvenser for ansættelsesforholdet, at din medarbejder flytter til Sverige, da han stadig vil udføre arbejdet i Danmark.

Romkonventionen, som vedrører regler om lovvalg, indeholder i art. 6 en lovvalgsregel, som gælder for individuelle arbejdsaftaler, og reglens formål er at give arbejdstageren (som formodes at være den svage part) en lovvalgsmæssig beskyttelse.

Udfører medarbejderen sædvanligvis sit arbejde i en bestemt stat (i dette tilfælde Danmark), anvendes loven i den pågældende stat (Danmark).

Arbejdsgiverens forretningsadresse og arbejdstagerens bopæl er derfor af mindre betydning for lovvalget end stedet for arbejdets udførelse.

Dansk lovgivning, herunder Ansættelsesbevisloven, vil derfor stadig finde anvendelse på ansættelsesforholdet, selvom din medarbejder flytter til Sverige.

Såfremt I vil ansætte en svensk statsborger ¿ bosat i Sverige ¿ vil man igen se på, hvor arbejdet hovedsageligt udføres. Hvis den svenske medarbejder udelukkende arbejder i Danmark, vil det være dansk lovgivning, der finder anvendelse på ansættelsesforholdet. Medarbejderens bopæl har dermed ikke umiddelbart betydning for lovvalget.

Du skriver, at I overvejer at opstarte en filial i Sverige. Såfremt jeres medarbejdere udelukkende skal udføre arbejdet i Sverige, vil det være svensk arbejdsretlig lovgivning der finder anvendelse på ansættelsesforholdet ¿ uanset, at medarbejderen er dansk statsborger og bosat i Danmark. Du skal være opmærksom på, at de svenske regler er langt mere medarbejdervenlige end de danske, og at reglerne om social sikring i Sverige betyder, at du skal betale et månedligt beløb udover medarbejderens løn til dækning af den sociale sikring. Lønnen skal derfor fastsættes under hensyntagen til dette.

Det vil altid være en god idé at klarlægge lovvalget med en bestemmelse i ansættelsesaftalen. Man skal dog altid være opmærksom på, at aftalte lovvalgsregler kan fraviges, hvis medarbejderen berøves den beskyttelse, der ellers ville tilkomme ham i medfør af ufravigelige regler i det lands lov, som ellers ville finde anvendelse i mangel af aftalt lovvalg.

Hvis din virksomhed eksempelvis indgår en lovvalgsaftale med en svensk lønmodtager om, at dansk lovgivning skal gælde for arbejdsforholdet, selvom den svenske medarbejder udelukkende arbejder i Sverige, kan aftalen derfor ikke stå alene.

Hvis I ikke havde indgået lovvalgsaftale, ville det nemlig være svensk lovgivning, der skulle anvendes, da den svenske medarbejder udfører sit arbejde i en bestemt stat (Sverige).

Da de svenske regler i vidt omfang er mere medarbejdervenlige end de danske, er konsekvensen, at svensk ret - uanset lovvalgsaftalen - finder anvendelse i det omfang de svenske ufravigelige regler stiller medarbejderen bedre end de danske regler.

Romkonventionens regler medfører derfor, at de ufravigelige lovregler, der gælder i svensk ret, også skal være gældende for ansættelsesforholdet på trods af, at I har aftalt dansk lovgivning.

Med venlig hilsen

Advokat Peter Herskind

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen