Berlingske Business

LO: Virksomhederne laver hokuspokus-statistik

Billede
Arkivfoto: RB Plus. Politikere står til pænt lønhop. Folketingspolitikere, ministre og borgmestre står til lønstigning på 15-30 procent. Alt for meget i forhold til almindelige lønmodtagere, lyder kritikken. LO-formand Lizette Risgaard.

Regeringen har forringet ligelønsstatistikken, og lønforskelle mellem mænd og kvinder sniger sig ind, mener LO-formand Lizette Risgaard

Regler neom ligelønsstatistik, som skal gøre det muligt at kontrollere, om mænd og kvinder får lige løn for lige arbejde, fungerer ikke, lyder kritikken fra LO-formand Lizette Risgaard.

»Det er kun de største virksomheder, der er omfattet, og selv de kan lave hokuspokus-statistik, uden at vi som medarbejderrepræsentanter har mulighed for at efterprøve det,« siger hun.

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt forbedrede den kønsopdelte lønstatistik for at skabe mere åbenhed om løn og lønforskelle i danske virksomheder. Men Lars Løkke Rasmussens Venstreregering rullede lovgivningen tilbage, da den kom til magten, lyder kritikken fra LO-formanden.

Billede

»Kampen for ligeløn er vigtig for fagbevægelsen. Det handler om retfærdighed og om ligestilling mellem mænd og kvinder. Reelt ønsker ingen vel at forskelsbehandle deres medarbejdere på baggrund af køn. Alligevel ser vi stadigvæk, at lønforskelle mellem mænd og kvinder sniger sig ind. Fagbevægelsens tillidsrepræsentanter har en vigtig opgave i at råbe op og rejse sagerne, når det sker. Problemet er bare, at det er svært for dem at få adgang til brugbar kønsopdelt lønstatistik,« siger Lizette Risgaard.

Loven bliver ikke overholdt

»Det er drønærgerligt, fordi vi nu står tilbage med den tidligere lov om kønsopdelt lønstatistik, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, tilbage i 2010 konkluderede, at virksomhederne slet ikke kendte til. Derfor blev loven heller ikke hverken overholdt eller sanktioneret,« forklarer hun.

Berlingske beskrev for nylig et opgør om ligeløn på en af Danmarks største virksomheder, nemlig pumpekoncernen Grundfos i Bjerringbro. Grundfos havde sløjfet en lokalaftale med Teknisk Landsforbund og HK Privat om, at tillidsrepræsentanterne kunne få indsigt i deres medlemmers lønninger helt ned på den enkelte navngivne medarbejder.

Lizette Risgaard synes, det er synd og skam, at Grundfos har opsagt aftalen:

»Jeg er ærgerlig, for Grundfos startede egentlig med at gå forrest på det her område. Tillidsrepræsentanterne på Grundfos har kunnet gøre sig mange praktiske erfaringer med arbejdet med ligeløn – netop fordi de der har fået noget materiale, fået dokumentation at arbejde med. På de fleste andre virksomheder er den slags jo lukket land. At det er endt, hvor det er, er trist. Det er jo den forkerte drejning, udviklingen tager, når både regering og virksomheder går i retning af mere mørklægning af kønsbestemte lønforskelle,« siger Lizette Risgaard.

Ifølge Teknisk landsforbund og HK Privat betød aftalen, at de i flere tilfælde havde fået løftet lønnen for kvindelige ansatte med 3.000-5.000 kr. om måneden. Grundfos har afvist, at lønstigningerne har noget som helst at gøre med ligelønsproblemer.

bestyrelse

Lizette Risgaard råder alle lønmotagere til om åbenhed om indholdet i lønningsposen – det er deres ret, pointerer hun:

»Med åbenhed og dokumentation vil det være langt lettere for lønmodtageren og tillidsrepræsentanten og fagforeningen at hjælpe, hvis der er problemer med ligeløn på en virksomhed,« siger hun.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen