Berlingske Business

Ligestilling på direktionsgangen? Vent lige lidt med at åbne champagneflaskerne

nyt
Lene Skole og Vibeke Skytte.

SYNSPUNKT. Kigger vi på topleder- og bestyrelsesformandsniveau er kvinderne fortsat markant underrepræsenterede, skriver Vibeke Skytte, der er direktør i interesseorganisationen Lederne.

»Forskellige kompetencer, forskellige synspunkter og forskellige personligheder er helt afgørende. Det handler naturligvis ikke kun om køn. Det gælder også nationalitet og om at have en aldersspredning i gruppen. Men i og med, at det stadig ofte er mænd, der ansætter – bestyrelsesformænd, direktører og headhuntere – så er det vigtigt at være ekstra opmærksom på kvinderne, fordi vi ind imellem har en tendens til at vælge dem, der ligner os selv.«

Sådan lød det fra Lene Skole, administrerende direktør i Lundbeckfonden, i Berlingske og på Business.dk for et års tid siden, da hun skulle beskrive, hvordan hun arbejder med mangfoldighed og diversitet – både i bestyrelser og på direktionsgangen.

18BUSmena-102114.jpg

Anledningen til interviewet og søgelyset på diversitet var, at Lene Skole netop var blevet den tredje modtager af prisen Women’s Board Award.

På fredag skal Women’s Board Award uddeles igen, og jeg glæder mig til endnu engang at være til stede under prisoverrækkelsen.

Ligesom de forrige år er det kronprinsesse Mary, som uddeler prisen. Og inden det bliver afsløret, hvem der vinder i år, vil blandt andre Lone Træholt, Danmarks første kvindelige brigadegeneral, og Thomas Thune Andersen, formanden for DONG Energy, komme med hver deres betragtninger om, hvordan og hvorfor vi skal fortsætte arbejdet med at sætte fokus på kvindelige bestyrelsestalenter og øge diversiteten i bestyrelser og topledelser.

Jeg er helt enig med Lene Skole, når hun taler om betydningen af diversitet, men også tendensen til, at mange (mænd) i ansættelses- og udnævnelsessammenhæng intuitivt går efter personer, der er som de selv. Og hvordan undgår vi så dette på mange måder uhensigtsmæssige mønster?

Tirsdag - Jeanette Fangel Løgstrup

Det gør vi ved, at alle ansættelser og udnævnelser sker på et oplyst grundlag. Et grundlag, som sikrer, at det er kandidatens kvalifikationer, som tæller og bliver bedømt – ikke køn, ikke alder, ikke nationalitet og ikke hudfarve.

Når man læser en ny analyse fra DI, som blev offentliggjort for et par uger siden, er der heldigvis noget, som tyder på, at ligestillingen nu endelig begynder at tager at tage fart på bestyrelsesniveau i Danmark.

Analysen viser nemlig, at andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer fra 2008 til 2016 er mere end fordoblet – fra ti til 26 procent.

Dermed ligger Danmark ifølge DI over EU-gennemsnittet, og det er da absolut værd at glæde sig over. Også når vi i Lederne kigger på vores medlemstal, kan vi se, at andelen af kvinder vokser.

Her ved indgangen til 2017 var 29,5 procent af Ledernes medlemmer kvinder – springer vi ti år tilbage, var andelen af kvindelige ledere på 21 procent. Og i gruppen af ledere under 30 år er kvindernes andel nu helt oppe på fire ud af ti.

Billede

Men inden vi hejser flaget, åbner champagneflaskerne og aflyser Women’s Board Award og andre lignende begivenheder, der har til formål at sætte fokus på kvindelige talenter og øget diversitet, er det vigtigt at slå fast, at vi langt fra er i mål.

Bevares, 26 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer og 29,5 procent kvindelige ledere er da fine skridt i den rigtige retning.

Men faktum er, at kvinderne stadig er i undertal, og kigger vi på topleder- og bestyrelsesformandsniveau, er kvinderne endda fortsat markant underrepræsenterede.

Rom blev ikke bygget på én dag. Og jeg kan vist godt allerede nu også skrive Women’s Board Award ind i min kalender for 2018!

Vibeke Skytte er direktør i interesseorgansationen Lederne

Billede

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen