Berlingske Business

Ledelse kræver beslutningskraft

dd
Overskrift
Foto:
 

For at være en helstøbt leder er det ikke nok at være dygtig til personaleledelse – man skal også kunne træffe og gennemføre både svære og upopulære beslutninger.

En af mine bekendte betragter sig selv som en meget vellidt og god leder. Når vi taler om ledelse, fremhæver han tit, at hans medarbejdere roser ham for hans måde at udøve ledelse på; han er nærværende, udviser stor interesse for den enkelte og har rigtig gode relationer til virksomhedens samlede ledergruppe. Han er altså uden tvivl en god personaleleder.

Stine Bosse

Men han mangler alligevel noget i sit lederskab, som efter min mening vil gøre ham til en endnu bedre og mere helstøbt leder, nemlig evnen til at træffe og gennemføre beslutninger.

Når vi mødes over en kop kaffe, fortæller han tit om nye ideer og tiltag, men når vi ses næste gang, er der ofte ikke sket mere. Hans begrundelse er som regel, at han lige ville tænke sig om en ekstra gang og måske undersøge lidt nærmere.

Jeg forstår godt, hvad han mener, for det er hverken sjovt eller optimalt at træffe forkerte beslutninger eller for den sags skyld træffe beslutninger på et udokumenteret grundlag. Men jeg er ikke enig i, at det skal være mere normen end undtagelsen, at man som leder bruger rigtig lang tid på at tænke over sine beslutninger. Der kan gå så meget eftertænksomhed i det, at det – sagt på godt jysk – ganske enkelt bliver for træls for omgivelserne.

SWITZERLAND-ECONOMY/

Han er altså uden tvivl en god personaleleder, men spørgsmålet er, om man som leder kan »nøjes« med det. For det at træffe beslutninger, ind imellem svære beslutninger, er unægteligt en stor del af lederskabet.

Jeg har tænkt på, om min bekendte har et tilstrækkeligt ledelsesrum. Noget af det, de fleste ledere sætter stor pris på, og som er meget motiverende, er, at de har et tilstrækkeligt ledelsesrum til at træffe beslutninger og agere i.

SWITZERLAND WEF 2015 DAVOS

Omvendt er det lige så demotiverende og irriterende for lederne at stå over for en medarbejder eller en samarbejdspartner, hvor de ikke kan handle eller give et svar, fordi de er hæmmet af, at selv ganske ubetydelige beslutninger skal godkendes af topledelsen.

Som topleder vil man altid skulle træffe overordnede, strategiske beslutninger, så her er handlekraft en absolut nødvendig kompetence. I ledelseslagene nedenunder træffes der naturligvis ikke beslutninger på helt samme niveau, men når det skal ske, må lederen ikke være vag.

Når det kan være svært for en leder at træffe beslutninger, f.eks. i forbindelse med organisatoriske ændringer, ændring af arbejdsopgaver eller måske ny strategi på et givent område, kan det måske skyldes, at der næsten altid på én eller anden måde er mennesker involveret, hvilket betyder, at en beslutning kan have store konsekvenser. Dermed kommer der desværre ofte også følelser med i beslutningsprocessen.

skytte

En leder skal altid være ydmyg over for det ansvar, man har fået pålagt, og man skal altid være bevidst om, at man sidder med medarbejdernes fremtid i sine hænder. En enkelt beslutning kan ændre en hverdag radikalt, men det er et ansvar, som ledelse også indebærer, og som man skal forvalte på bedst mulige måde – også når de svære beslutninger skal træffes.

Det er min fornemmelse, at medarbejdere er meget opmærksomme på, om deres leder er handlekraftig og er i stand til at træffe beslutninger. Medarbejdere bryder sig ikke om at gå rundt i uvished, og virksomheden er ikke tjent med, at ledere bliver ineffektive og ikke agerer – det koster på bundlinjen og produktivitetskontoen.

bog

Hvis min bekendte var med i en håndboldkamp, ville der nok blive dømt for passivt spil. Jeg vil nu nøjes med at give ham det gule kort og det råd, at han skal træne intensivt med sine afslutninger!

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen