Berlingske Business

Lars Nørby fra Falck er årets bestyrelsesformand

Lars Nørby Johansen, Årets Bestyrelsesformand 2012
Lars Nørby Johansen, Årets Bestyrelsesformand 2012 Foto:

Lars Nørby er Falck, og Falck er Lars Nørby. Han har været med hele vejen i Falck, fra et nationalt redningsselskab til en international servicekoncern. Lars Nørby Johansen er årets bestyrelsesformand i 2012

Mr. God-Selskabsledelse, Lars Nørby Johansen, er årets bestyrelsesformand i Danmark. Han får prisen som formand for den hastigt voksende Falck-koncern. Her har han været formand i syv år., og i den periode er omsætningen vokset fra fire mia. kr. til 11 mia. kr. mens indtjeningen (EBITA) er firdoblet, fra 250 mio. kr. til mere end en mia. kr.

Det er sjette gang prisen som årets bestyrelsesformand uddeles i Danmark. Prisen blev overrakt af årets bestyrelsesformand 2011, Mærsk-formanden Michael Pram Rasmussen.

Lars Nørby Johansen går nu videre til konkurrencen om at blive årets bestyrelsesformand i Norden - Nordic Chair of the Year. En pris som Pram Rasmussen vandt sidste år.

Lars Nørby har været med i en eksplosiv udvikling i Falck og i øvrigt også centralt placeret i en ejermæssig meget omskiftelig tilværelse. Den 63-årige Nørby Johansen er cand. phil. af uddannelse, og i de første år tegnede karrieren til undervisning og forskning i universitetsverdenen. Men i 1988 blev han hentet over i det private erhvervsliv som ny administrerende direktør for Falck. Det skete i forbindelse med forsikringskoncernen Balticas køb af Falck-selskabet, som hidtil havde været familieejet.

Falck blev siden en del af den verdensomspændende servicekoncern Group 4, hvor Lars Nørby Johansen i øvrigt også på et tidspunkt var koncernchef med base i London, indtil de to selskaber igen blev skilt ad. Falck fortsatte som selvstændigt selskab på den danske fondsbørs, indtil det blev købt af de to kapitalfonde Nordic Capital og ATP Private Equity med Nørby Johansen nu som formand for Falck.

Siden er nye ejere kommet til, blandt andet Lundbeckfonden og Lego's pengetank, Kirkbi, men Lars Nørby Johansen er under disse forskellige ejerskifter forblevet som formand for Falck, der i dag har en strategi om en international offensiv satsning. Lars Nørby Johansen har om nogen bred bestyrelseserfaring fra flere meget forskellige ejerformer, og han er meget bevidst om, at det altid er ejeren, der har magten i et selskab. Uanset om det er et børsselskab med en bred ejerkreds med adskillige tusinde ejere, en kapitalfond med stærk central styring, en erhvervsdrivende fond eller et statsselskab.

Nørby var meget tæt på i Dong som næstformand i bestyrelsen, da topchefen Anders Eldrup blev fyret i marts 2012.

Mest kendt i offentligheden er Lars Nørby dog nok som den første formand for et udvalg, der skulle udstikke anbefalinger (ikke lovregler) om god selskabsledelse - corporate governance. Udvalget fik navn efter sin formand, og Nørby-udvalgets anbefalinger skabte for første gang en egentlig debat i Danmark om professionelt bestyrelsesarbejde. Disse anbefalinger er siden revideret et par gange, og Nørby er ikke længere formand.

Lars Nørby har i dag en række tunge bestyrelsesposter. Udover formandsskabet i Falck er han også formand for William Demant, Codan, Georg Jensen (netop solgt), Danmarks Vækstråd, og næstformandsposten i Dong Energy. Tidligere har han også været i bestyrelsen i TV2.


Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen