Berlingske Business
12:24Topdanmark-chef får 22 mio. kr. efter afgang

Kvinderne myldrer ind på CFO-kontorerne

Sisse Fjeldsted
Sisse Fjeldsted Rasmussen, cfo Skandinavisk Tobaks kompagni Foto:

Engang holdt kvinderne sig til bløde områder som HR og CSR, men nu trænger de ind på mændenes domæne. Business Søndag har identificeret en snes kvindelige finans- og økonomidirektører i nogle af Danmarks største virksomheder, hvor de holder styr på tilsammen mere end 75 milliarder kroner. CFO-jobbet baner vejen for interessante og vellønnede bestyrelsesjob – eller topposten som CEO.

Hvad har så forskellige virksomheder som TDC, Siemens Wind Power, L. Lauritzen, Bestseller og Nordea Liv & Pension til fælles? De har alle en kvinde til at styre finanserne! Det samme har LeoPharma, Georg Jensen, PFA , Scandinavian Tobacco Group og Brdr. Hartmann.

Sammen med en halv snes andre blandt Danmarks tusind største virksomheder tegner de en ny trend ved at have overladt virksomhedens næstvigtigste – efter den administrerende direktør – og fagligt mest hardcore job til en kvinde.Ok, det er ingen nyhed, at Coloplast og J. Lauritzen har kvindelige finansdirektører. Lene Skole og Birgit Nørgaard-Svendsen har begge været med i så mange år, at de er blevet en del af old boys network med medlemskaber af de tungeste VL-grupper i selskab med Danfoss’ bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen og Mærsks og Carlsbergs topchefer, Nils Smedegaard Andersen og Jørgen Buhl Rasmussen. Men mange af de øvrige kvindelige CFOer er forholdsvis ukendte, og flere er udnævnt for ganske nylig. Det gælder eksempelvis Leo-Pharmas Annette S. Nielsen, som tiltrådte i sommer, det gælder Marianne Bock, som blev CFO i Brdr. Hartmann i april, og det gælder Charlotte Schubart, Henriette Schütze og Pernille Erenbjerg, som blev udnævnt til finansdirektører i henholdsvis DHL Express, Georg Jensen og TDC i 2011.

Indtog på mændenes domæne

De kvindelige finansdirektører kan ændre landskabet i dansk erhvervsliv, hvor der er mangel på kvindelige topchefer og bestyrelsesmedlemmer. Ganske vist er det ikke noget nyt med kvinder i direktionen, men traditionelt foretrukne områder som HR giver sjældent adgang til jobbet som topchef eller professionelt bestyrelsesmedlem. Indtil for nylig har kvinderne holdt sig fra finansdirektør-posterne, som har været mændenes domæne. Men nu kan flere af de nye kvindelige CFOere sagtens se sig selv i et CEO-job og er klar til bestyrelsesarbejde.

Men hvorfor har de nye finansdirektører valgt hårde tal frem for bløde værdier? Business Søndag har talt med tre forholdsvis nyslåede kvindelige CFOere, som alle elsker den struktur og indsigt, som tal giver. Samtidig ser de sig selv som CEOens centrale sparringpartner og tager aktivt del i udformningen af virksomhedens strategi. »Ellers er man jo bare bogholder,« som TDCs CFO Pernille Erenbjerg udtrykker det.

En anden form for perleleg

Hos hende, hos Scandinavian Tobacco Groups Sisse Fjelsted Rasmussen og hos Georg Jensens Henriette Schütze dukkede tal-interessen tidligt op.

»Jeg har altid haft nemt ved tal, og som yngre kunne jeg godt lide at handle og gøre forretninger. Stå i isbod og passe butik og den slags,« fortæller Sisse Fjelsted Rasmussen.»Jeg er lidt af en nørd, der godt kan lide matematik, struktur og sammenhænge i tal. Det appellerede tidligt til mig – det var nok en anden form for perleleg,« siger Pernille Erenbjerg.»Jeg var middelmådig i folkeskolen, men da jeg kom på handelsskole og mødte tal og økonomi for første gang, blomstrede jeg op,« fortæller Henriette Schütze, der også kan være arveligt belastet som datter af tidligere Nordea-chef Peter Schütze.De fleste af de 19 kvindelige CFOere, som Business Søndag har identificeret, har ikke overraskende økonomiske uddannelser, selv om en enkelt, Birgit Aagaard-Svendsen, er ingeniør, og Lene Skole er shippinguddannet! Rigtig mange er revisoruddannede.Det gælder også Pernille Erenbjerg, Henriette Schütze og Sisse Fjelsted Rasmussen, som alle tre er opvokset hos det nu hedengangne revisionsfirma Arthur Andersen. Hos Arthur, som de kalder firmaet, gjaldt parolen »op eller ud«, hvilket motiverede til at give karrieren gas. Men der var også barrierer at overvinde:»Jeg fik mit første barn, da jeg var 28 år og ved at færdiggøre min uddannelse som statsautoriseret revisor. På det tidspunkt var der én kvindelig revisor i firmaet, som havde fået børn før mig. Så det var bestemt ikke noget, de var vant til at håndtere,« husker Sisse Fjelsted Rasmussen. Men hun gjorde op med normerne og nåede at blive partner, inden hun forlod revisorjobbet. »Kort efter fik Pernille Erenbjerg børn ligesom jeg, og vi blev til nogens overraskelse alligevel ved med at arbejde i firmaet og forfølge vores karriere. Vi blev rollemodel for de næste generationer ved at vise, at det godt kan lade sig gøre,« fortæller Sisse Fjelsted Rasmussen, der ligesom Erenbjerg sluttede som partner hos Arthur Andersen, som på det tidspunkt var fusioneret med Deloitte.Henriette Schütze, som kom til Arthur Andersen nogle år senere, har måske draget nytte af deres pioner-indsats. »Jeg har aldrig bemærket, om jeg er blevet inviteret ind i varmen eller ej på grund af mit køn. Måske er jeg tykhudet, men det er aldrig noget, jeg har reflekteret over,« siger hun.

På den anden side af bordet

På et tidspunkt fik alle tre kvinder lyst til at prøve at sidde på den anden side af bordet. Dér hvor beslutningerne træffes – ude i virksomhederne.

»Revisionsbranchen er spændende og giver en meget bred baggrund. Men jeg trængte til at være med til at tage beslutninger og eksekvere dem – frem for blot at være hende med de gode ideer,« siger Pernille Erenbjerg.Sisse Fjelsted Rasmussen gik fra Deloitte til reklamebureauet Grey, der netop havde oprettet en ny fællesnordisk finansfunktion, som hun blev chef for. »Jeg kunne ikke forestille mig at være revisor resten af mine dage, men det var svært at finde et job, der matchede lønmæssigt, fordi jeg på papiret manglede ledelseserfaring, men det lykkedes altså,« siger hun.I 2010 skiftede hun det hippe liv blandt reklamefolkene på Strøget ud med CFO-jobbet hos en af Danmarks gamle industriklenodier, Scandinavian Tobacco Group på en aldeles u-mondæn adresse i Søborg.»Der for mange ting gennem mit hoved, da jeg blev ringet op af Scandinavian Tobacco Group. Jeg har aldrig selv været ryger, men min tvivl forsvandt, da jeg mødte Anders (Colding Friis, CEO i virksomheden – red.) og hørte om en spændende virksomhed og udfordringen ved at blive en del af direktionen i et dansk moderselskab for en stor global koncern, som arbejder passioneret med sine produkter over hele verden,« fortæller hun.Henriette Schütze forlod Arthur Andersen under sin barselsorlov, hvor hun havde tid til at tænke over sin fremtid. Hun landede sit første store lederjob som regnskabskoncernchef hos DFDS efter en afstikker på to år til ISS. Så fulgte en kort periode som CFO i Cimber Sterling, hvorefter hun tiltrådte jobbet som CFO hos Georg Jensen i begyndelsen af 2011. Hun er samtidig ansvarlig for produktionen, som overvejende foregår på Georg Jensens 650 mand store fabrik i Thailand – samt HR og IT.

Den alsidige CFO

Pernille Erenbjerg forlod revisionsbranchen i 2003 og gik til TDC, hvor hun blev ansat som vicedirektør og arbejdede sig op gennem systemet for at blive udnævnt til CFO i den børsnoterede virksomhed i 2011, hvor hun holder styr på en omsætning på over 26 milliarder kr.

»Hvis man udfylder CFO-jobbet rigtigt, så er det meget bredt, og jeg ønsker at være en bredere CFO og ikke bare bogholder. Jeg vil gerne være med til at udvikle forretningen. Hvis man holder sig alt for snævert til sit strengt faglige område, så er det dybest set ikke særlig interessant,« siger Pernille Erenbjerg.Henriette Schütze: »Det er et meget alsidigt job at være CFO. Nogle gange er jeg helt nede i detaljen, i andre situationer er jeg helt oppe på strategisk niveau. Det er bla. CFOens ansvar at sikre transparens på tværs af virksomhedens værdikæder, at kigge tilbage for at tjekke, hvad der gik godt, og hvad der gik skidt, lære af det – og dermed kvalificere holdningen til fremtiden samt påvirkningen på virksomhedens strategi,« siger hun.Sisse Fjelsted Rasmussen er enig i, at det er vigtigt at have forståelse for forretningen.»Når man er god til at arbejde med tal, og samtidig har forretningsforståelse, så kan man se de mønstre og historier, tallene fortæller, og bruge det til at skabe værdi for virksomheden.«

Ja tak til bestyrelsesposter

Både hun og Henriette Schütze og Pernille Erenbjerg har stor lyst til at påtage sig eksternt bestyrelsesarbejde ligesom eksempelvis Lene Skole, som har tunge poster i DFDS og Tryg, og Birgit Nørgaard-Svendsen, som sidder i Metroselskabet og indtil for nylig også i Danske Banks bestyrelse.

Indtil videre har Henriette Schütze interne poster – bla. i bestyrelsen for Georg Jensens fabrik i Thailand. Pernille Erenbjerg indtrådte for nylig i Det Kgl. Teaters bestyrelse under Stine Bosses formandskab: »Jeg kan godt lide rollen som sparringpartner, og bestyrelsesjobbet er en chance for få indblik i en anden type virksomhed,« siger hun, som godt kunne forestille sig en tilværelse som fuldtids professionelt bestyrelsesmedlem på et tidspunkt. Sisse Fjeldsted er også klar til bestyrelsesarbejde og mener, at hun bla. kan bidrage i en bestyrelses revisionskomité.Er CFO-posten endestation eller vejen til det øverste top? Eric Rylberg tog springet fra CFO til CEO i ISS, det samme gjorde Eivind Kolding, som først var finansdirektør hos Mærsk og siden administrerende i Danske Bank. Andre som Carlsbergs CFO Jørn P. Jensen er tilsyneladende den evige to’er. Både Erenbjerg og Fjeldsted kan godt se sig selv som CEO på et tidspunkt, men ingen af dem har aktuelle planer. »Jeg føler mig ikke låst som finansdirektør, men jeg er rigtig glad for at være her,« siger Sisse Fjeldsted. For Henriette Schütze ligger forestillingen om et CEO-job langt væk. »Jeg nyder min rolle som nummer to,« siger hun. »Det er ikke min grundnatur at stille mig op foran en forsamling og sælge virksomheden og mig selv. Jeg foretrækker at fokusere på interne linjer og sikre optimal værdiskabelse på tværs i organisationen.«

Menageriet derhjemme

Økonomi-professor og tidligere vismand Nina Schmidt fortalte for nylig om sin forskning, der viser, at det stadig er kvinderne, der har hovedansvaret for børnene, går tidligt, bliver hjemme ved sygdom og tager lang barselsorlov. Det gør dem ifølge Nina Schmidt til en mindre attraktiv arbejdskraft set med arbejdsgiver-øjne.

Henriette Schütze, Sisse Fjelsted Rasmussen og Pernille Erenbjerg er alle i 40erne, de har tilsammen otte børn, og de er alle tre gift med mænd med karrierejob. Hvordan har de undgået at få karrieren trykket flad af familiens krav?Sisse Fjelsted Rasmussen har tre døtre på 6, 13 og 17 år. Det er en del af karriereplanlægningen, at der er langt mellem børnene, og at familien altid har haft au pair eller anden hushjælp. Det betyder, at husarbejdet er klaret, når hun kommer hjem og kan koncentrere sig om samværet med børnene.»Hvis man både vil have et spændende job og børn, så er der ikke tid til meget mere. Min bolig lever bestemt ikke op til min egen eller familiens drømme, og veninder og sport må ofte nedprioriteres. Heldigvis har jeg valgt en mand, der har stor forståelse og respekt for mit arbejdsliv (ægtefællen driver egen it-virksomhed),« fortæller hun.»Anders (CEO i Skandinavian Tobacco Group – red.) har forståelse for, at mine børn betyder meget. For nylig fik jeg flyttet et direktionsmøde i USA, fordi min yngste datter havde første skoledag. Dengang vi stod midt i fusionsforhandlinger med Swedish Match, måtte jeg omvendt sende familien alene af sted på en længe planlagt ferie og først støde til senere. Så det er en balancegang hele tiden at prioritere mellem ansvaret for familien og for jobbet.«»Ofte ser jeg mig selv ligesom hovedpersonen i bogen »Kvinde på spring«. Hver aften ligger hun og repeterer huskelister, inden hun kan sove, og da børnene skal have kage med i skole, har hun købt en frossen ting, men gemmer papiret og drysser flormelis over, så den ser hjemmebagt ud. Som kvinde kører man et stort menageri derhjemme, og man er super dårlig til bare at give slip. For ligesom man gerne vil være i kontrol på jobbet, vil man også gerne være det derhjemme,« siger Sisse Fjelsted Rasmussen.

Glem alt om at være perfekt

Pernille Erenbjerg råder karrierekvinder til at gøre op med forestillingen om, at alting skal være perfekt:

»Glem, at dit hus skal ligne noget i Bo Bedre og glem hjemmelavet syltetøj,« siger hun. »Og vælg så din partner med omhu. Det er vigtigt at finde ud af at deles om tingene – også selv om det ikke var det, man talte om, da man som 18-årig traf sin tilkommende i baren.«Pernille Erenbjergs mand arbejder lige så meget som hun: »Man skal være enige om, at karriererne er ligeværdige, og begge skal være fleksible. Ellers ender man i skilsmisseretten.«TDCs finansdirektør har klaret sig uden au pair, selv om hun har fået sine tre børn tæt efter hinanden. Til gengæld er hun ikke bange for at bede om hjælp hos bedsteforældre og venner. Børnene er i dag 12, 14 og 16 år. »Når man har tre børn, et krævende job og rejser meget, så er man nødt til at acceptere et vis kaos. Tit går tingene ikke som planlagt, og så må man finde ud af løsninger på det. Så længe de alle sammen kommer hjem om aftenen og får mad og kommer i seng, så går det nok,« siger Erenbjerg.Henriette Schütze har to børn på 6 og 11 år, og hendes mand er CFO i Tivoli. Hverdagen klares med hjælp fra en au pair og et godt samspil med ægtefællen. »Vi behøver ikke at diskutere, om det er ok at komme sent hjem. Vi er begge meget løsningsorienterede. Jeg har aldrig oplevet situationer i krydsfeltet mellem jobbet og familien, som ikke kunne løses,« siger hun.

Mentor

Pernille Erenbjerg har oplevet at komme i karambolage med de kulturelle forventninger til, hvad en god mor er.

»Typisk kan jeg møde en mor fra klassen, der siger: »Nå, du var der jo heller ikke til forældremøde i sidste uge ...«. Der måtte godt være lidt mere tolerance overfor, at vi træffer forskellige valg. Men heldigvis bliver man hårdhudet med tiden,« siger hun.Erenbjerg er opmærksom på, at det kan være svært for unge kvinder med en hård hverdag med karrierejob og børn at håndtere den manglende forståelse. »De kan selv komme i tvivl om, om de gør det rigtige,« siger TDCs CFO, som er mentor for en håndfuld unge kvinder uden for virksomheden.»Ens egen mor og veninderne er måske ikke superrelevante at tale med. Måske er det trygt at opsøge sådan en som mig. Jeg vil jo ikke sidde og pege fingre ad dem, fordi de vælger kun at tage seks måneders barsel. Det er måske den holdning, de møder i deres eget netværk,« siger hun. B

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen