Berlingske Business

Krigsveteraner kæmper for job i erhvervslivet

Forsvaret
Foto:

Et nyt pilotprojekt skal hjælpe krigsveteraner til en karriere i erhvervslivet, efter at de har måttet forlade forsvaret. Men det er en hård kamp på flere fronter, og det er svært for krigsveteranerne at oversætte deres kompetencer til det civile.

Mange tror, at vi kommer hjem uden en arm eller et ben og med hovedet fyldt med psykiske ledelser. Men sådan er det ikke. Krigsveteraner er en stærk ressource, og det er frustrerende at blive sorteret fra til et job på forkert grundlag.

Sådan lyder det fra Malene Rachlitz Knudsen, der er tidligere fungerende delingsfører og oversergent i Gardehusarregimentet i forsvaret. Hun er med i et projekt med ti krigsveteraner, som kæmper for at begynde på en civilkarriere og komme ud i erhvervslivet.

23BUSMalene-Rachlitz-Knudse.jpg

De har alle været udsendt til enten Irak eller Afghanistan i kortere eller længere perioder og skal forlade eller har forladt forsvaret. Enten fordi deres kontrakt er udløbet, eller fordi de er blevet skadet og ikke kan sendes ud igen. Hvis militæret ikke kan finde plads til dem i en anden rolle, bliver de afskediget.

Malene Rachlitz Knudsen har fået gang i den civile karriere og er i dag afdelingsleder i virksomheden Cool Trade ApS, men hun indrømmer, at det var betydeligt sværere, end hun havde regnet med.

Ti procent har problemer

»Jeg tror desværre, at i mediernes forsøg på at sætte fokus på alle de skadede soldater fra Irak og Afghanistan, som med rette skal have meget hjælp, tror virksomhederne, at vi alle er i samme kategori. At vi kommer hjem uden arme og ben og med psykiske lidelser og ikke kan klare noget som helst,« siger Malene Rachlitz Knudsen.

23BUSKevin-Sjoegren.jpg

»Det er helt galt. Det er kun cirka ti procent, som har store problemer. Det er vildt frustrerende, at mange tror, at alle har samme problemer og afskriver os på den baggrund,« siger Malene Rachlitz Knudsen.

De ti veteraner er kommet med i projektet via deres fagforeninger. De har alle været mange år i forsvaret og har en ganske solid ledelseserfaring, som er afprøvet under meget ekstreme forhold. Deres problem er, at de har svært ved at komme ud over rampen og få oversat deres kompetencer fra tiden i uniform til en civilkarriere.

Indehaver af Care Consulting Helene Tølbøll Djursø har taget initiativ til projektet, og hun fremhæver, at ideen er at få skabt fortællingen om de ressourcestærke veteraner, og målet er at få alle i arbejde.

En lang række virksomheder, blandt andre KMD og Københavns Lufthavne, har meldt sig til at hjælpe. Det sker ved, at de stiller en mentor til rådighed for hver veteran. Vedkommende hjælper den pågældende veteran med at opbygge og skrive et CV, så det er forståeligt og brugbart for erhvervs­livet.

paypal

Meget stærk kultur

Ann-Christina Salquist er selvstændig ledelseskonsulent og en af dem, som støtter veteranerne. Hun har selv en fortid i forsvaret, hvor hun har været udsendt to gange. Hun lægger ikke skjul på, at det er rigtigt vanskeligt for de fleste at skulle smide uniformen og gå over i det civile.

»Kulturen i forsvaret er meget stærk. Når du begynder i forsvaret, bliver du i princippet klædt af til skindet. Derefter bliver du klædt på igen med forsvarets tøj og holdninger. Det bliver taget fra dig igen, når du forlader forsvaret,« siger Ann-Christina Salquist.

»Hvis man er veteran, har man det til fælles med de andre, at man har været i krig. Det er noget, som kun meget få kommer til at opleve. Uanset hvor meget man fortæller om det, er det ikke til at forstå. Så projektet handler meget om resocialisering. For nogen går det nemt. Andre skal have en mere håndholdt støtte,« siger Ann-Christina Salquist, der godt kunne tænke sig, at forsvaret håndterede sagerne bedre.

ISRAEL-TEL AVIV-CITY

»Jeg har aldrig hørt om, at det er lykkedes at afskedige en veteran på en positiv måde. Det ligger i tilhørsforholdet. Forsvaret tænker kun på, hvordan det kan udnytte ressourcerne. Ikke på hvordan ressourcerne bliver attraktive at bruge for virksomhederne,« siger Ann-Christina Salquist.

De ti krigsveteraner i projektet er blandt de første af en større gruppe, som skal ud på det civile arbejdsmarked over de kommende år. Mere præcist drejer det sig om lige over 4.500 frem mod 2030. Det svarer til, at der hvert år er et par hundrede veteraner og soldater, som skal påbegynde en ny karriere.

Krigsveteran: »Min vigtigste kompetence er at presse mig selv«

 

Krigsveteran: »Jeg kan føre folk, når der er liv på spil«

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen