Berlingske Business

KPMG på farlig kurs?

KPMG på farlig kurs? - 4
Foto:

Revisioranalysen 2009: Danmarks tredjestørste revisionsselskab, KPMG, landede ufrivilligt midt i IT Factory-sagen. Første reaktion var tavshed, men 22 dage efter de første afsløringer kom KPMG med en pure frifindelse af sig selv. Eksperterne er langtfra enige i den konklusion, og kritikken er ikke bremset. Tilliden til branchen er på spil, mener de. Men måske er det KPMG’s eneste mulige forsvar i en turbulent tid.

Enron-sagen
Sagen handler om revisionsselskabet Arthur Andersen og selskabets indblanding i erhvervsskandalen om Enron.

Der amerikanske energiselskab Enrons kollaps var en konsekvens af et sammensurium af forskellige lemfældigheder. Der var bonusordninger og aktieoptionsordninger, der forgyldte CEO Kenneth Ley og resten af direktionen. Der var kreativ bogføring, hvor lån og ordrer under forhandling var bogført som indtægter. Og der var etableret datterselskaber, hvor store gældsposter kunne holdes godt skjult.

Men det ekstra prekære i sagen om Enron var imidlertid det faktum, at det anerkendte revisorfirma Arthur Andersen, kendt som en af “de fem store”, blev rullet dybt ind i skandalen. Båndene mellem revisionsfirmaet og Enron viste sig at være lidt for tætte. Da konkursen var en realitet, hjalp revisorerne fra Arthur Andersen sågar Enron-folkene med at destruere materiale, der kunne bevise svindelnummeret.

Arthur Andersen vidste, at tilliden til revisionsselskabet var altafgørende, så i første ombæring fandt selskabet en syndebuk. Men det var ikke nok. Tilliden til hele revisionssektoren var på vej til at lide et knæk. Derfor måtte Arthur Andersen elimineres; selskabet gik konkurs.

Faktisk var tilliden til sektoren så lille, at også det amerikanske samfund måtte træde til med en form for håndsrækning – alt efter øjnene, der ser. Det skete i form af de for virksomhederne yderst omkostningstunge Sarbanes-Oxley-regulativer, som siden er blevet kritiseret for at være en tand for rigide – endog også af ophavsmændene selv.

Det er muligvis en smule overdrevet at sammenligne IT Factory-sagen med Enron-sagen. Ingen kender detaljerne i KPMG’s rolle i IT Factory-sagen, og foreløbig er revisorkonkurrenten Grant Thornton sat i sving af kurator Boris Frederiksen for at undersøge forløbet. Men eksemplet viser noget om, hvor vigtig tilliden er til revisorerne.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen