Berlingske Business

Kom godt i gang som ung leder

.
Modelfoto: Colourbox

Nyudnævnte, unge ledere kan blive usikre og virke uerfarne blandt deres ældre medarbejdere. Læs, hvordan unge ledere kommer bedst fra start i lederjobbet.

Når drømmen om at få en lederpost går i opfyldelse, melder der sig helt nye udfordringer på banen.

Særligt unge ledere kan have svært ved at træde i karakter og derfor også vinde respekt blandt medarbejdere, netop fordi de selv er yngre. Også selv om det er uberettiget.

-    I Danmark har vi det meget med at gå meget op i, hvad der står på papiret, når det gælder folks alder. Men i virkeligheden handler det ikke så meget om alder, når man skal være en god leder. Det handler om den enkeltes erfaring, viden og om hvor proaktiv vedkommende er, fortæller Anita Rosenstand, chefkonsulent i HR og Ledelse, Dansk Erhverv.

Vil ikke være hårde

Hun møder mange af de nyudnævnte unge ledere på organisationens lederudviklingskurser, og her oplever hun, at mange er bange for at virke for autoritære.
-    Derfor underspiller de rollen. De vil så gerne være kammeratlige. De er især bange for at træde i karakter, når der opstår en konflikt, når de skal fortælle ansatte, hvordan rammerne og værdierne er i virksomheden og afdelingen, fortæller Anita Rosenstand.

Værdsæt de kloge

Samtidig kan det opleves som svært at skulle træde ind som leder for ansatte med tyve års erfaring og en meget specialiseret viden. Men her skal den unge leder holde hovedet helt koldt. I stedet for at få komplekser over, at de ansatte ved mere end lederen selv, gælder det om at være sin lederrolle bevidst. Det fortæller ledelsesrådgiver Rikke Andreasen, Ledernes Hovedorganisation.

-    Man skal lade være med at blive bange og lade sig skræmme af, at medarbejderne ved mere end en selv. Man skal for alt i verden ikke konkurrere med dem, for man behøver slet ikke at have specialistviden for at være en god leder, siger Rikke Andreasen.

I stedet skal man som leder netop få medarbejderne til at gøre det, som de er gode til, trække på deres viden og lytte til, hvad de har at sige.

-    Som leder skaber man jo resultater gennem andre, så man kan ende med at blive helt glad for de kloge medarbejdere, fortæller Rikke Andreasen

Lad ansatte rekruttere

En af de bedste måder, hvorpå en arbejdsgiver kan gøde jorden for en ny leder, er at inddrage nogle af de øvrige medarbejdere i ansættelsesprocessen, lyder rådet fra Anita Rosenstand.

-    For så er den nye leder allerede accepteret af et par stykker, og det gør det lidt lettere for den nye leder at få fodfæste, fortæller Anita Rosenstand.
Men det største benarbejde ligger hos den nye leder selv. Heldigvis er der masser af gode råd til en god start på lederposten. Få de gode råd fra ledelsesrådgiverne her.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen