Berlingske Business

Kærlighed gør blind – også på jobbet

Ledelse
"Det ender som regel galt, når en leder glemmer den sunde fornuft og lader sig charmere af en medarbejder, der tildeles større ansvar, end medarbejderen reelt er klar til at få," mener Vibeke Skytte, der er direktør hos Lederne.

KLUMME: "Det ender som regel galt, når en leder glemmer den sunde fornuft og lader sig charmere af en medarbejder, der tildeles større ansvar, end medarbejderen reelt er klar til at få," mener Vibeke Skytte, der er direktør hos Lederne.

En stormende forelskelse er ikke kun noget, der sker i privatlivet – det sker også på arbejdspladsen. Jeg tænker ikke her på to personer, som falder for hinanden, og som vil tilbringe resten af deres dage sammen som par, men om forholdet mellem en leder og en medarbejder, hvor lederen kaster sin uforbeholdne kærlighed på en medarbejder, som straks bliver hans eller hendes yndling, og hvor der skabes en ganske særlig arbejdsrelation imellem dem.

Jeg er slet ikke i tvivl om, at det sker rigtig tit, at vi lader os begejstre over en måske stærk eller charmerende personlighed, som vi – hvis vi virkelig lader vores sunde fornuft råde – godt véd ikke kan løfte opgaven eller ikke vil matche vores virksomhed. Men kærlighed gør blind, dømmekraften forsvinder fuldstændig, og alle advarselslamper ignoreres. Ofte først når det er for sent, har konstellationen skabt så mange komplikationer og frustrationer, at eneste mulighed reelt er en skilsmisse.

vv

Jeg har egentlig aldrig tænkt over, hvad man kalder dette særlige fænomen eller syndrom hos ledere. Klummeskribent på Financial Times Lucy Kellaway gav for et par måneder siden et godt bud i sin klumme, der blev bragt i Politiken. Hun kalder det »chef-crush«. Det er, når en leder eller direktør falder for en person, mister sin dømmekraft fuldstændig, nægter at lytte til andre og er i færd med at forårsage en katastrofe.

ledelse stock photo

Lucy Kellaway har igennem en årrække interesseret sig for fænomenet, og hun konkluderer, at det for det første har meget lidt at gøre med sex og alt at gøre med magt. For det andet opstår det lige så tilfældigt som ægte kærlighed. Nogle gange falder en ældre chef for en person, der minder om ham selv, men andre gange er den favoriserede helt anderledes. Nogle gange er darlingen utrolig dygtig, andre gange er chefens hjertenskær en belastning. Oftest er de en blanding af de to typer. Og i mange tilfælde er den udkårne selv skyld i chefens crush efter en god portion sleskeri.

Chef-crush var lige præcis det, der skete for en af mine bekendte for et par år siden. Hun havde søgt en stilling uden ledelses­ansvar, men allerede efter kort tids ansættelse blev hun forfremmet til leder. Undervejs i forløbet forsøgte hun at fortælle, at hun ikke var klar til at påtage sig lederrollen, men chefen holdt fast og fik hende overbevist om, at hun sagtens kunne løfte opgaven. Det var tydeligt for hende, at hun var hans »opfindelse«, og derfor skulle ansættelsen være en succes, for at han ikke risikerede at tabe ansigt. Hun havde hans fulde opbakning og fik masser af ros. Samtidig trak hendes lederkollegaer sig mere og mere væk fra hende, for det var tydeligt for enhver, at hun var chefens yndling – »chefens darling« måtte klare sig selv!

02BUSPix-Charlotte-Mandrup-.jpg

Blind kærlighed er uhensigtsmæssig og giver en masse samarbejdsproblemer for nu bare at nævne en enkelt ting. Noget andet er, at det næsten altid ender med, at forholdet må bringes til ophør, eller at medarbejderen flyttes til en anden afdeling, der så må prøve at få det bedste ud af samarbejdet.

Min bekendte opsagde sin stilling, mens det stadig var muligt at komme ud af forholdet, og inden hendes relationer til lederkollegerne var fuldstændig gået fløjten.

leth

Hun har senere nævnt, at det i en periode var herligt at leve med, at hun fik ekstra opmærksomhed, men på sigt var det en stor belastning. For konstant gik hun rundt og tænkte, hvornår det ville blive opdaget, at forholdet ikke byggede på kompetencer, men på en forblændet kærlighed og chefens dårlige dømmekraft.

10BUSJim-Hagemann-Snabe-150.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen