Berlingske Business

Julegratiale til tidligere ansat

Kære Virksomhedsråd.

Jeg er medejer af en mellemstor virksomhed, hvor vi i de sidste ni år har udbetalt julegratiale i december måned til vores medarbejdere. I maj måned i år fratrådte en medarbejder på vores kontor, der havde været hos os i fire år. I sidste uge blev jeg så ringet op af denne tidligere medarbejder, der spurgte hvornår han kunne forvente at modtage sit julegratiale. Han sagde, at han var berettiget til at få dette gratiale, fordi han havde fået det alle de år han havde arbejdet hos os. Kan det være rigtigt, at vi skal udbetale julegratiale til en medarbejder, der ikke arbejder her længere? Hvis vi inviterer vores medarbejdere på juleudflugt hvert år, skal en fratrådt medarbejder så også have ret til at deltage i arrangementet, hvis han har været med i de år han var ansat her?

Med venlig hilsen

anonym

Kære anonyme.

Gratiale m.v. vil normalt betragtes som "frynsegoder", der i kraft af aftale, overenskomst eller sædvane i virksomheden vil være knyttet til stillingen. Mange af disse ordninger om udbetaling af gratiale er ikke skriftlig aftalt, men hviler ofte på en stiltiende aftale, sædvane eller praksis i virksomheden. Det kræves, at der er en regelmæssighed i udbetalingerne. Såfremt udbetalingerne f.eks. sker, fordi virksomheden har jubilæum, eller som tak for en ekstra indsats under en travl periode, er den ansatte derfor ikke berettiget til at kræve et lignende beløb året efter.

Som jeg forstår på dit spørgsmål, er det fast praksis, at I udbetaler et gratiale til alle medarbejdere i december måned. Afgørende for, om dette julegratiale kan betragtes som en del af lønnen er, om udbetalingerne kan karakteriseres som en lønandel, der udbetales med regelmæssighed og efter fastlagte kriterier således, at der er skabt en berettiget forventning hos medarbejderne om en tilbagevendende udbetaling. I dette tilfælde, hvor I har udbetalt gratialet igennem de sidste ni år, vil jeg mene, at jeres ansatte har en berettiget forventning om at modtage et julegratiale, og jeg vil derfor mene, at gratialet er en del af de ansattes løn.

At et gratiale behandles som løn indebærer f.eks., at manglende rettidig udbetaling af beløbet betragtes som en misligholdelse af ansættelsesforholdet, hvilket dog ikke er relevant i forhold til den fratrådte medarbejder. Endvidere vil gratialet indgå ved beregning af erstatning ved uberettiget bortvisning, ved beregning af feriegodtgørelse, efterløn m.v.

Den ansatte har dog ikke krav på, at få udbetalt sit gratiale i forbindelse med sin fratræden, men må vente til det sædvanlige forfaldstidspunkt senere på året.

Ifølge funktionærlovens regler tilkommer der en fratrådt funktionær gratiale i forhold til hans ansættelsestid i regnskabsåret. Det gratiale, I udbetaler op til jul skal således også udbetales til den fratrådte funktionær, blot med den forskel, at beløbet er forholdsmæssigt udregnet. Funktionæren er altså ikke berettiget til det fulde gratialebeløb.

Det kan være svært at udregne beløbet. Hvis gratialet udbetales ud fra virksomhedens overskud, skal I ligeledes beregne det forholdsmæssige beløb på denne måde. Hvis julegratialets beløb er fastsat på forhånd og altså ikke er afhængig af et overskud i virksomheden, skal I tage udgangspunkt i størrelsen af de beløb, der er udbetalt i de tidligere år.

Selvom I hvert år inviterer på juleudflugt, julefrokost eller lign., er den fratrådte funktionær ikke berettiget til at deltage heri eller kræve en forholdsmæssig andel af værdien af den udflugt eller lign. I afholder. Reglerne i funktionærloven dækker ikke et sådant forhold, da man ikke vil betegne en udflugt som en del af lønnen.

Med venlig hilsen

Advokat Peter Herskind

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen