Berlingske Business

Jagten på den indre Hemingway

vibew
Vibeke Skytte, Lederne

KLUMME: I forhold til de store krav, der stilles til lederes skriftlige og mundtlige formidlingsevner, er det overraskend­e, at halvdelen af lederne aldrig har været på kursus i personlig kommunikation.

Der er næppe nogen, som vil beskylde mig for at overdrive, hvis jeg siger, at god, præcis kommunikation betyder mere og mere i lederjobbet.

Ledere giver mundtlige beskeder og feedback, sparrer og udveksler erfaringer, skriver mails og rapporter, holder møder og taler, sælger og køber, ansætter og afskediger – og kvaliteten af alle disse ledergerninger afhænger til syvende og sidst af lederens kommunikative færdigheder. Udfordringen er bare den, at vi fra naturens side ikke alle er udstyret med en indre Barack Obama, når vi holder taler, og en indre Ernest Hemingway, når vi skriver.

Senere på efteråret offentliggør Lederne en ny undersøgelse foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov og baseret på svar fra 1.845 ledere i både den offentlige og private sektor. Et par af undersøgelsens resultater er blevet offentliggjort, og et af dem handler om, i hvilken grad lederne i løbet af lederkarrieren har deltaget i kurser eller efteruddannelse med fokus på personlig kommunikation.

Svaret er, at det har 54 procent, mens 46 procent af lederne endnu har det første kommunikationskursus til gode.

31BUSPIX-DENISE-COATES-1312.jpg

Kigger man isoleret på svarene fra de kommunale ledere, er andelen, som har været af sted på kommunikationskursus eller efteruddannelse, noget højere, nemlig 72 procent. I den private sektor derimod er det kun knap halvdelen, 49 procent, af lederne, som har dygtiggjort sig i at kommunikere på et kursus eller en efteruddannelses­aktivitet.

Når jeg tænker på, hvor essentielt det er for ledere at kommunikere klart, og de stadig stigende krav, der stilles til ledernes kommunikative færdigheder både mundtligt og skriftligt, finder jeg det både overraskende og lidt bekymrende, at næsten halvdelen af lederne aldrig har været på kursus eller efteruddannelse for at dygtiggøre sig i personlig kommunikation. Der kan selvfølgelig være mange gode forklaringer.

Måske har Leder A prioriteret andre vigtige former for kompetenceudvikling. Også måske har Leder B slet ikke været på skolebænken, siden han eller hun tog lederkasketten på.

laura

Men faktum er bare, at mange af de kommunikative udfordringer, som ledere kan opleve, når de for eksempel skal gennemføre den første afskedigelse af en medarbejder eller første gang skal stå på ølkassen og tale foran 200 medarbejdere, hvis øjne alle hviler på lederen, kan afhjælpes med nogle af de gode redskaber, der ryger i værktøjskassen på et målrettet efteruddannelseskursus i kommunikation eller ved at følge et kommunikationsfag på en anerkendt leder­uddannelse.

Selvtillid er som udgangspunkt en fin egenskab, og jeg kender mange ledere, som kommunikativt fører sig (selv)sikkert frem og både er velskrivende og veltalende. Men jeg kender til gengæld heller ikke nogen, som nogensinde har været på skolebænken med kommunikation på »skemaet«, der ikke er kommet hjem uden at være blevet endnu dygtigere, endnu mere tydelige eller endnu mere velformulerede.

31BUSCECILIA-BONEFELD-DAHL-.jpg

Især når det gælder håndtering af konflikter og vanskelige samtaler – for eksempel en afskedigelse eller en samtale om højt sygefravær – kan det være en god idé at arbejde med sin kommunikation som leder.

Så min opfordring til alle de ledere, som endnu ikke har været på kursus eller efter­uddannelse i personlig kommunikation, er forhåbentlig helt klar, utvetydig og knivskarpt formuleret: Se at komme af sted! Der er masser af gode kurser og uddannelser. Og både du, din arbejdsplads og dine medarbejdere vil få et stort udbytte af anstrengelserne!

Working in a female way

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen