Berlingske Business

Her er ugens vindere og tabere

gossip
Se listen over dem, der landede på denne uges op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Tomlen op til driftig iværksætter, succesfuld bankmand og fyret Nordea-direktør. Der er derimod tackling på vej til DONG-toppen, tyske bankdirektører og TDCs topchef.

Ugens opture

Artiklen fortsætter under billedet
Matias
Matias Dalsgaard grundlagde sammen med tre andre i 2005 samkørselstjenesten GoMore Foto : Simon Skipper

Matias gearer op

Her er en lille opmuntring til de altid udskældte politikere. Danske politikere har skabt nogle af verdens bedste rammer, helt konkret en sjetteplads, for muligheder med at udnytte global innovation, lød det i denne uge fra en teknologisk tænketank i Washington. Rammer som bla. Matias Møl Dals­gaard har været ferm til at udnytte. Egentlig ligger vi ganske godt med hensyn til kreative hoveder, der sætter ting i gang.

kk

Matias Dalsgaard grundlagde sammen med tre andre i 2005 samkørselstjenesten GoMore, og nu er projektet mere end flyvefærdigt. Men der skal mere risikovillig kapital til, og det er lige præcis, hvad Matias Dalsgaard er lykkedes med. Han har fået Tiger-milliardæren Lennart Lajboschitz til at skubbe et ansee­ligt beløb ind i GoMore, og måske er der mere, hvor det kommer fra, hvis potentialet i GoMore kan udnyttes. Egentlig er det ikke nyt, at nogen finder sammen for at spare transportomkostninger. Matias Dalsgaard har »bare« sat det i system.

Artiklen fortsætter under billedet
29BUSJohn-Fisker-144140.jpg
John Fisker, direktør Ringkjøbing Landbobank.

Fiskers finansielle flair

Trofaste gossiplæsere vil vide, at navnet John Fisker har optrådt på vinderlisten før. Fisker er ikke direktør for landets største bank, men Ringkjøbing Landbobank – bemærk j’et i Ringkjøbing, det oser af tillid – og måske den bedst indtjenende af dem alle. Og nej, det matcher ikke at have domicil i det, nogen kalder udkantsdanmark med mange bønder, detailhandelsvirksomheder og pressede boligejere som kunder.

fisker billede

John Fisker og hans 270 medarbejdere beviser vel bare endnu engang med 2015-regnskabet, at man kan have en særdeles veldrevet bank i alle egne af landet, bare man er tro mod sin historie og sin forretningsstrategi. I et nulvækstsamfund har banken formået at øge udlånet med 12 procent. Og skal man tro historikken i banken, er det solide nye udlån, banken har sagt ja til. Aktionærerne kan se frem til øget udbytte, således at hele 61 procent af årets overskud ryger tilbage til ejerne.

Artiklen fortsætter under billedet
29BUSEva-Lotta-Rosenqvist-1.jpg
Nordeas chef for compliance-afdelingen, Eva-Lotta Rosenqvist.

Sender Eva-Lotta et signal?

Nu rabler det da helt for gossipredaktionen, vil du sige. Hvordan kan en direktør, der bliver fyret, blive en af ugens vindere?

Indrømmet, det kan tænkes, at gossipperne her går helt galt i byen. Nordeas chef for compliance-afdelingen, Eva-Lotta Rosenqvist, forlader ikke bare direktionen i Nordea, men ryger helt ud af storbanken. Efter mindre end et år på posten. Compliance handler om en banks ordentlighed og interne procedurer for at overholde lovgivningen. Det har det knebet med i Nordea, der har måttet betale flere bøder, og måske er Eva-Lotta den »skyldige«?

Eva-lotta

Det kan dog også tænkes, at Nordea-topppen med Casper von Koskull i spidsen ikke vil sætte tilstrækkeligt med ressourcer af til at opfylde disse compliance-krav. Og at Eva-Lotta så har sagt: »Det der, det kan jeg ikke lægge navn til.«

Parterne skilles med det sædvanlige ordgejl om, at der ikke er sure miner. Sandheden internt i banken kan være en helt anden.

Ugens nedture

Artiklen fortsætter under billedet
29BUSthomas-thune-andersen-.jpg
Thomas Thune Andersen.

Sikke et DONG – nu gik det lige så godt

Hov, hov. Hvad er nu det for noget, kære DONG. Nu havde vi lige vænnet os til, at alt var på skinner frem mod en guldrandet børsnotering – og så dette!

Så kære bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen; vi er skuffede, her på gossipredaktionen. Skuffede over jeres nedskrivning i 16 milliarder-kroners-klassen. Skuffede over en virksomhed, som ikke får gennemført den »rengøring« og strøm­lining, som er så nødvendig frem mod en børsnotering.

HENRIKP

Vi forstår godt, at det ikke er nogen let sag sådan at håndtere en olieaktivitet, som i dag er langt mindre værd og langt mindre attraktiv, end da olieprisen var høj. Så vi forstår godt udfordringerne. Vi havde bare vænnet os til, at I kørte tingene snorlige. Tilbage står at se, hvad I gør i forhold til børsnoteringen – og hvad de mulige købere mener om jer. Men det må vi se på.

Artiklen fortsætter under billedet
GERMANY-FINANCE-DEUTSCHE-BANK
John Cryan, adm. direktør i Deutsche Bank. Foto : DANIEL ROLAND

Skulle man købe Deutsche Bank?

Det er næsten til at grine af, hvis det ikke var, fordi vi har med noget, der ligner en veritabel erhvervstragedie, at gøre.

For det var i denne uge, at Danske Bank overhalede Deutsche Bank i børsværdi. Jo, du læser rigtigt. Den tyske bankkæmpe, en af verdens helt store finansielle aktører, er nu mindre værd end sin lille danske lillebror.

29BUSDEUTSCHE-John-Cryan-13.jpg

Det er resultatet af et helvedesår for Deutsche Bank og topchef John Cryan. Nedskrivninger i mangemilliard­klassen, udsigt til alvorlige retssager og bøvl og uro fra ledelsesgangen og ned til yngste kontorfuldmægtig.

Deutsche Bank har mistet sin aura af storhed og soliditet og kæmper med kunder, der flygter, og ikke mindst erhvervskunder, der slet ikke er tilfredse med banken. Det koster – både kunder og euro – og John Cryan har en kæmpeopgave med at vende nedturen.

Artiklen fortsætter under billedet
tdc
TDC's topchef, Pernille Erenbjerg. Foto : ERIK REFNER

Er der nogen på linjen?

Ansvar kan ikke gradbøjes. Derfor falder TDCs nedtur altså direkte tilbage på koncerndirektør Pernille Erenbjerg – uanset at hun blot har siddet på toppen af telekoncernen siden august 2015.

Det er en hård tid for TDC. Kunderne er illoyale, shopper rundt og det uanset, om det er private eller erhvervskunder. Læg dertil, at kundebehovene ændrer sig hurtigere, end selskaber som TDC kan følge med.

pix-TDC-hovedsæde

Det kæmper TDC og Pernille Erenbjerg med at tage bestik af, og det er åbenlyst ikke let. Det blev tydeligt forleden, hvor TDC måtte gennem en milliard­nedskrivning i kroner – og samtidig måtte »nedskrive« eventuelle aktionærforventninger til udbytte den kommende tid.

Nu skal en ny strategi vise vejen, men foreløbig må aktionærerne væbne sig med tålmodighed og håbe, at ny direktør og ny strategi kan løse de mange udfordringer.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen