Berlingske Business

Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv

Novo-direktør er på vej ind i Carlsbergs bestyrelse
Overskrift
Foto:
15BUSgossip-Per-Kogut.jpg
Overskrift
NNIT skal børsnoteres. Her direktør Per Kogut. Sted: NNIT A/S Østmarken 3A, 2860 Søborg.
Vestas årsregnskab pressemøde
Overskrift
Vestas administrerende direktør Anders Runevad præsenterer koncernens årsregnskab på et pressemøde onsdag d. 11. februar 2015 på Radisson Blu Royal Hotel i København. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2015) Foto:
15BUSgossip-Thomas-Schultz.jpg
Overskrift
BMSOLO - solo BBM frem til 24. jnaur 2014. CEO Thomas Schulz, FLSmidth, fotograferet i d. 9 december 2013 i anledning af, at han har været CEO i et år. FLS
15BUSgossip-joergen-tandrup.jpg
Overskrift
Scandinavian Tobacco Group indvier sin nye 9.400 kvadratmeter store tobaksfabrik i Holstebro, tirsdag den 23. september 2014. Indtil videre skal fabrikken beskæftige seks medarbejdere, der skal styre det automatiske maskineri. Her er det Jørgen Tandrup, bestyrelsesformand, Scandinavian Tobacco Group A/S.
Overskrift
Vindmøllegiganten Vestas sneg sig lige akkurat op på et plus efter årets første kvartal. Vestas kom ud af årets første måneder med et overskud før skat på to millioner euro svarende til cirka 15 millioner kroner. Det er første gang i fem år, at selskabet har overskud i første kvartal. Resultat er over en milliard kroner bedre end første kvartal i 2013, hvor Vestas fik et underskud på omkring 1, 1 milliard kroner. Ifølge koncernchef i Vestas Anders Runevad skyldes det positive resultat fremgang på alle fronter. (se Ritzau historie 090924) Vindmølleproducenten Vestas afholdt mandag eftermiddag deres årlige generalforsamling i Musikhuset i Aarhus. Her ses direktør Anders Runevad før starten på generalforsamlingen. Foto:
 
 

Topchefer fra Novo-familien tegnede sig for flere af ugens opture, mens en topchef fra i dansk erhvervsliv fik både en en op- og nedtur.

Ugens opture

Manden i den gule førertrøje

Hvis mundheldet om, at man skal stoppe på toppen også gælder i virkelighedens verden, må der rumle tanker rundt i hovedet på Novo Nordisk-topchefen Lars Rebien Sørensen i denne tid. Denne uge var således ikke så tovli’ for medicinmanden fra Bagsværd - for nu at sige det på jysk. Først blev han præsenteret som ny næstformand i Carlsberg, hvis generalforsamlingen giver sit besyv med i marts, og samme dag tikkede en meddelelse ud fra farmahøjborgen i Boston, USA.

Det prestigefyldte Ivy League-universitet Harvard har i deres magasin Harvard Business Review målt 100 af verdens bedste ledere på en række forskellige parametre. Ud over vækst og kursfremgang også betydningen for det omkringliggende samfund i mere bløde termer. Og – nu bliver Deres ikke ferie-ramte seniorgossipper næsten helt ydmyg – Danmark har i Lars Rebien Sørensen verdens bedste topchef. Intet mindre. Rebien selv vil sikkert sige, »ja-ja, det er godt med jer, jeg ved godt, at man pludselig kan ryge ind i et uvejr«.

Men altså først på toppen af Alpe d’Huez.

12BUSLars-Rebien-Soerensen2.jpg

Direktør for Novo Nordisk Lars Rebien Sørensen

Artiklen fortsætter under billedet
15BUSgossip-Per-Kogut.jpg
NNIT skal børsnoteres. Her direktør Per Kogut. Sted: NNIT A/S Østmarken 3A, 2860 Søborg.

Apropos penalhuse

Er man ny i klassen og skal på børsen, skal man ose af overskud, selvtillid og lækkert hår. Og vover man så tilmed at børsføre sig så få måneder efter OW Bunker-skandalen, ja så skal man hedde Per Kogut og have Novo-familien i ryggen. Så er det mere sikkerhed for succes end nationalbankdirektør Lars Rohdes forsvar for kronen.

Du kan altså lige så godt vænne dig til ham Per Kogut. Over de næste uger skal han på charmesalgstur med sin IT-virksomhed NNIT både i Danmark »and abroad«. Lykkes den operation, bliver ikke bare Novo rig, men givetvis også direktøren Per Kogut selv. Manden fra Nordsjælland med den potente Audi Q7, de klassiske fire børn, som enhver direktør med respekt for sig selv skal have nu om dage. Dog skal man være varsom med billedsproget. Per Kogut understreger, at der er orden i penalhuset i NNIT. Præcis samme sætning brugte også den tidligere formand i OW Bunker, Søren Johansen. Gossipperne vælger at tro på, at der er tale om to forskellige penalhuse.

10BUSjesper-brandgaard.jpg

nnit

Artiklen fortsætter under billedet
Vestas årsregnskab pressemøde
Vestas administrerende direktør Anders Runevad præsenterer koncernens årsregnskab på et pressemøde onsdag d. 11. februar 2015 på Radisson Blu Royal Hotel i København. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2015) Foto : Liselotte Sabroe

Først vinder-Anders ...

Hovsa, nu rabler det da helt for gossipredaktionen. Kan man være både vinder og taber i en og samme uge? Dels med en smiley dels med en næsestyver? Ja, Vestas-topchefen Anders Runevad kan.

Først til vinder-Anders. Den svenske direktør Anders Runevad har på sin helt egen »trevliga«-facon fået sat så meget styr på vindmølleforretningen, at han i denne uge kunne lægge et overordentligt pænt regnskab frem for de 170.000 aktionærer. Plusser stort set på alle nøgletal, og så mange kontanter i kassen, at der endog for første gang i 12 år kunne udbetales udbytte til aktionærerne. Parolen med »profitabel vækst« ser ud til at være meget konsekvent i hænderne på Anders Runevad. Med et skarpt, skarpt øje på omkostningerne.

Det tidligere overlevelsestruede Vestas er nu så meget tilbage på sporet, at der (måske) ligger endnu mere i pipelinen. Således blandt andet når Vestas og joint-venture partneren Mitsubishi på et tidspunkt for alvor skal til at profitere af den nye supermølle, V 164. Nu må vi se, foreløbig har vinder-Anders leveret varen for 2014.

12BUSanders-runevad.jpg

AR

Ugens nedture

Artiklen fortsætter under billedet
15BUSgossip-Thomas-Schultz.jpg
BMSOLO - solo BBM frem til 24. jnaur 2014. CEO Thomas Schulz, FLSmidth, fotograferet i d. 9 december 2013 i anledning af, at han har været CEO i et år. FLS

»Verdammt noch mal!«

Det er ikke usandsynligt, at FLSmidth-topchefen Thomas Schulz går og brummer i sit hjørnekontor hos ingeniørkoncernen med domicil i Valby i København. Schulz er en presset mand, aktiekursen har retning den forkerte vej. Mens aktiemarkedet generelt er steget de seneste par år, er det gået stik modsat for den gamle hæderkronede virksomhed, som i dag er meget andet end ingeniørkunst. Det er også minedrift.

Alle troede ellers, at den globale koncern, der stadig har 1.300 medarbejdere i Danmark, var i forrygende form, da den mangeårige topchef Jørgen Huno Rasmussen i foråret 2013 overlod styringen til tyske Thomas Schulz. FLSmidth er ikke i en eksistenskrise som i starten af 00erne, men FLSmidth må have set pænere ud på overfladen end nedenunder for to år siden. Aktiverne er nemlig siden faldet i værdi, og ordrerne bliver færre. Schulz kunne sikkert have taget store nedskrivninger kort efter sin tiltrædelse. Det gjorde han ikke, så nu hænger han selv på oprydningen.

fls

fls

Artiklen fortsætter under billedet
15BUSgossip-joergen-tandrup.jpg
Scandinavian Tobacco Group indvier sin nye 9.400 kvadratmeter store tobaksfabrik i Holstebro, tirsdag den 23. september 2014. Indtil videre skal fabrikken beskæftige seks medarbejdere, der skal styre det automatiske maskineri. Her er det Jørgen Tandrup, bestyrelsesformand, Scandinavian Tobacco Group A/S.

Close, but no cigar

Nå, Tandrup, du må på den igen. Tobakkens grand old man, Jørgen Tandrup – og formand for cigar- og snusproducenten Scandinavian Tobacco Group – var efter sigende langt fremme med planer for en børsintroduktion i 2014. Men så smuttede cigardirektøren Anders Colding Friis, og så faldt den plan på gulvet, da en børs-introduktion med en helt ny direktør er svær.

Problemet var bare, at den store svensker ejer i tobaksselskabet, Swedish Match, med en ejerandel på 49 pct. og de andre store ejere, Augustinus- og Obelfamiliefondene, aldrig har været et godt match. Svenskerne har i længere tid villet helt ud, og derfor forsøgte de at finde købere til deres aktiepost. Heller ikke det lykkedes, i hvert fald ikke til en ordentlig pris, og nu er Tandrup så tilbage i børssporet med tobaksvirksomheden. Men med en ny direktør ligger det lidt længere ude i fremtiden. Hertil kommer at tobak og børsintrodukton ikke just er to sider af samme sag. Det var close, but no cigar for Tandrup.

10BUSScandinavian-Tobacco-G.jpg

Artiklen fortsætter under billedet
Vindmøllegiganten Vestas sneg sig lige akkurat op på et plus efter årets første kvartal. Vestas kom ud af årets første måneder med et overskud før skat på to millioner euro svarende til cirka 15 millioner kroner. Det er første gang i fem år, at selskabet har overskud i første kvartal. Resultat er over en milliard kroner bedre end første kvartal i 2013, hvor Vestas fik et underskud på omkring 1, 1 milliard kroner. Ifølge koncernchef i Vestas Anders Runevad skyldes det positive resultat fremgang på alle fronter. (se Ritzau historie 090924) Vindmølleproducenten Vestas afholdt mandag eftermiddag deres årlige generalforsamling i Musikhuset i Aarhus. Her ses direktør Anders Runevad før starten på generalforsamlingen. Foto : Henning Bagger

... og så til taber-Anders

Da børshandlerne havde overstået lystlæsningen af 2014-regnskabet og var meget tilfredse med, hvad de så, kastede de et blik på Anders Runevads forventninger til 2015 for derudfra at sætte en ny retning for Vestas’ aktiekurs. Og så kan det nok være, at smilene blev tørret af børsatleternes ansigter. Faktisk blev de så stramme i betrækket, at de sendte Vestas-aktien i dørken med 8,5 pct. Og ups, så tabte Vestas-aktionærerne på et splitsekund mere end fem mia. kr.

Runevads udsigter for 2015 var noget dystre, ikke megen vækst, hver i top- eller bundlinje. I krogene på aktiehandelspladsen blev der hvisket om, at Vestas-toppen bevidst lagde sig så forsigtigt i forventningssporet for senere at kunne overraske positivt. Nej, lød det fra Anders, vi siger det, som vi ser det.

Tilbage står, at Vestas-toppen og børsmarkedet lige pt. ikke helt er i balance. Set med Vestas-ledelsens øjne er det selvfølgelig sjovere at overraske positivt end det modsatte. Men for store udsving begge veje gør børsen usikker, og derfor bliver Anders’ lakmusprøve i 2015 den svære balancegang med børsmarkedet.

AR

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen