Mens Snabe står midt i magtens centrum, jager schweizerfrancen Lars Seier i skjul. Se ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.
Ugens opture
Kun slægtskabet gør det til en sag
Det kunne synes unødigt hårdt, da Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansen tidligere på ugen købte nevøen, Anders Kirk-Johansens, firma Modulex og straks lukkede firmaet. Nevøen havde gennem længere tid arbejdet med at få sit firmas byggeklodser på markedet – i en slags konkurrence med Legos populære klodser. Det blev ved forsøget, for med Kjeld Kirk Kristiansens køb lukkes muligheden for, at Lego får en ny konkurrent ind ad bagvejen.
På den ene side er det ærgerligt, at kunderne ikke får adgang til nye interessante produkter. Omvendt er det til at forstå, at Kjeld Kirk Kristiansen træffer beslutningen at passe rigtigt godt på sit brand – og handle benhårdt derefter.
Ingen ved, om Modulex ville have udviklet sig til en egentlig konkurrent for Lego. Men nu er muligheden i hvert fald elimineret, og det er til at forstå, når man tager Legos forretningsbriller på.
Held og lykke til Marios eksperiment
Det er lidt skræmmende at læse økonomernes tvivl om effekten af ECB-chef Mario Draghis 1.114 mia. euro-dyre plan til genopretning af Europas vækst.
For det de siger er jo, at ingen ved – heller ikke Super-Mario selv – om planen kommer til at virke. Fremgangsmåden er godt nok afprøvet før – men kun én gang og kun i USA – som alt andet lige er en helt anden størrelse økonomisk end det splittede Europa.
Problemet er bare, at ECB og Draghi igennem adskillige år har forsøgt først med ét redskab fra økonomernes værktøjskasse, og når det ikke virkede, fandt de igen og igen nye frem – uden at de trak Europa ud af det økonomiske slæbespor. Derfor er der grund til at rose – bare en smule – Draghi for nu at hive den store hammer frem og virkelig prøve på den hårde måde. Om det virker, ser vi først i løbet af nogle måneder. Der er faktisk bare at håbe, for Europa har virkelig behov for en nystart.
I magtens centrum
Det kan godt være, at kritikere mener, at World Economic Forum – seancen i Davos, hvor alt hvad der kan krybe og gå i erhvervs- og det politiske liv mødes – blot er en slags professionel dating-arrangement for verdens top.
Men før dét billede nu sætter sig alt for fast, så er det værd at huske. at netop dialogen – og de emner man diskuterer – er afgørende, når der skal sættes retning og mål på den større bane.
Midt i Davos-universet har danske Jim Hagemann Snabe sat sig og får nu en stor rolle i skabelsen af fremtidens Davos-møder. Det er en vigtig post – også for en mand, der nok har forladt ceo-posten, men som sidder på en række tunge bestyrelsesposter. For med en plads i Davos-baglandet er man sikret tæt kontakt til verdens absolutte top og kan virkelig sætte sit aftryk på kurs og diskussionsemner – hvis man da vil. Det tyder det på, at Jim Hagemann Snabe vil, og det bliver spændende, om rollen bliver endnu større fremover.
Ugens nedture
Lars Seier – nu med arbejdskoncept
Det har været en tumultarisk uge for Saxo Bank-milliardæren Lars Seier Christensen. En god gave fra hustruen i fødselsdagsgave, nemlig en hund, og en afskyelig gave fra hjemlandet Schweiz, som pludselig – og uden at spørge Lars Seier må man forstå – lod franc’en flyde. Det gav ikke bare overarbejde til Lars Seier, men også knotne kunder i butikken, der følte sig rendt over ende af banken.
Helt præcist hvor banken og dens kunder står efter den historiske fordyrelse af francen er endnu ikke helt afklaret.
Det fik så Lars Seier til at skrue ned for indlæggene på sin meget læste Facebook-profil. Og andre igen til at spørge, jamen hov, hvorfor hører vi ikke noget fra Lars Seier?
Da bankejeren igen fik næsetippen oven vande, lod han, igen på Facebook, forstå, at han altså har andet at lave end poste på Facebook. »Mon de (kritikerne, red.) kender konceptet, »at have travlt«, lød det. Men sådan er det, når de ustyrlige frie markeder går amok.
Tys-tys regnskabet
Av-av, den svider. Én ting er at have hele Danmark på nakken for aflytningsskandalen med tys-tys kilden på Se & Hør. Noget andet – og mere alvorligt – er det, når regnskabet bliver blodrødt. Aller-koncernen er i knæ. Gossipperne har svært ved helt præcist at finde ud af, hvem der i grunden sidder med det ultimative ansvar i Aller-familien, men Bettina Aller er i hvert fald med i både den øverste direktion i Aller Holding og medejer af mediehuset. Så derfor må hun iføre sig ansvaret for det kedelige regnskab, der netop er sendt på gaden.
Nedgang i oplagstallet, en nedgang i bidraget fra Se & Hør på 30 mio. kr. og dermed underskud på driften. Heldigvis har Bettina Aller & Co. lagt til side i de gode år, og finansindtægterne bringer det endelige bundlinjeresultat i plus. Men skjules kan det ikke, at Aller i den grad er udfordret i disse år. Og så er der i øvrigt endnu ikke sat endelig punktum i efterforskningen ovenpå Se & Hør-sagen.
Svenske vildskud
Måske du ikke kender Sverker, Sverker Martin-Löf fra de mest bonede gulve i business-Sverige. Magtfuld indtil for få uger siden. Men nu afklædt og miskrediteret og hastigt på vej ud af det gode selskab.
Sverkers deroute er en kæmpesag i Sverige. Sverker Martin-Löfs hidtidige rolle i svensk erhvervsliv svarer lidt til Michael Pram Rasmussens rolle i dansk erhvervsliv.
Han har siddet centralt placeret øverst oppe i den magtfulde Handelsbanken-Industrivärden-sfære. Han kom ikke i skudlinjen på grund af dårlige økonomiske resultater, men fordi Sverker Martin-Löf måtte stå på mål for en lidt for ødsel omgang med de forskellige virksomheders penge i forbindelse med eksklusive jagtture, benyttelse af virksomhedsfly til private rejser og så videre. Kodekset for det (etik, moral og sund fornuft) i Sverige er noget anderledes end i Danmark. Og dog. Både Heideby i PFA og Ulf Wiinberg fra Lundbeck har måttet sande, at succesrig virksomhedsdrift er meget andet end den berømte bundlinje alene.
Kære læser
Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.
Med venlig hilsen
Redaktionen