Berlingske Business

Her er ugens bedste Business Gossip

Dem alle

Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Ugens opture

 

Oppe på lakridserne

Artiklen fortsætter under billedet
15BUSgossip-Johan-B-low-121.jpg
Johan Bülow. Lakrids by Johan Bülow A/S

Der skal ikke mange lakridser på bordet, før mundvandet begynder at løbe hos de fleste danskere.

For nationalspisen er så populær, at den er blevet big business også blandt iværksættere.

Tag bare bornholmeren Johan Bülow, som er blevet mangemillionær på at lave sin »gourmet-lakrids«. Den sælges i dyre domme i forretninger over hele ­landet – og i mange afskygninger også i udlandet.

På gossipredaktionen har vi lidt svært ved at forstå hypen, men må nikke anerkendende over, at Bülow har skabt en virksomhed, som han netop har solgt hovedparten af for et ukendt – men nok meget stort – beløb.

Det er i grunden en fantastisk historie. Og nu kommer der endda ekstra økonomisk kraft til at satse i udlandet, så flere kan få øjnene op for den særlige danske kulinariske specialitet.

Bertels mange svin

Artiklen fortsætter under billedet
15BUSgossip-Bertel-Hestbjer.jpg
Danmarks største økologiske svinefarm Hestbjerg ved Holstebro Indehaver Bertel Hestbjerg Reportage fra svinefarmen

Bertel Hestbjerg fra Holstebro kunne vel godt gøre sig fortjent til betegnelsen »Svine-Bertel«. For som Danmarks største producent af økologiske svin – og med en massiv udvidelse af produktionen undervejs – er Bertel en stor kanon i dansk landbrug.

Forbrugerne stormer butikkerne i jagten på økologisk kød. Ja faktisk i en grad, at bl.a. mange københavnske butikker tit må melde udsolgt. Det vil Bertel Hestbjerg udnytte med sin nye store aftale med Coop, hvor hans kød fremover vil fylde rigtigt meget i kølediskene.

Økologi er i dag både holdninger og big business. Det er Bertel Hestbjergs forretning et bevis på. Det er også et bevis på, at dansk landbrug skal tænke kvalitet og holdninger ind i produktionen.

Gør de det, så står forbrugerne i kø – og der bliver god forretning ud af holdningerne.

xx

Pokemons danske bagmand

Artiklen fortsætter under billedet
15BUSgossip-David-Helgason-.jpg
Computerspilteknologiudvikleren Unity, der har skaffet en masse kapital. Iværksætteren David Helgason, der i dag bruger mest tid i Silicon Valley, i det københavnske baggårdskontor, hvor der stadig udvikles nye teknologier.

Det er nok de færreste, der kender danske – eller rettere – islandske David Helgason.

Helgason kom til Danmark som tiårig, og for nogle år siden var han en af stifterne af software-firmaet Unity.

Og hvad har det dog med Pokémon-bølgen at gøre? Jo, Unity har produceret den platform, som det allerede vanvittigt populære spil opererer på.

Det har kastet opgaver i armene på de mange ansatte i Unity, og det har også været med til at sikre, at Unity – som nu har afdelinger i både Danmark og USA – netop har kunne hente en milliard kroner i ny kapital. Det er altså business på den store klinge, og det er forrygende at se, hvordan de tre stiftere af Unity har formået at bevæge sig fra kælderen til første klasse i USA, hvor man måles og vejes af de tunge drenge, før nogen gider smide penge i ens firma.

Så nu kan Unity-drengene jagte Pokémoner – i stedet for at skulle jage penge til ny vækst.

Ugens nedture

 

Aben ender hos chefen

Artiklen fortsætter under billedet
15BUSgossip-charlotte-munte.jpg
Charlotte Munter er nyudnævnt direktør i økonomistyrelsen

Det kan godt være, at direktør Charlotte Münter ikke var chef for Domstolsstyrelsen, da man besluttede at indføre den senere skandaleramte digitale tinglysning, men nu ender aben på hendes bord.

For en stor uvildig rapport viser, at kaosset i den digitale tinglysning var resultatet af en hård ­spareiver og det gik bl.a. ud over boligejere, der led store tab.

Den nye rapport bliver nu en vigtig del i det gruppe­søgsmål, som en gruppe vrede borgere har anlagt mod staten – og da tinglysningen ligger under Domstols­styrelsen, så står Charlotte Münter nu til måls for den kommende ­retssag.

Det bliver en spændende proces – og potentiel dyrt for staten. For et betydeligt antal borgere tabte formuer på et elendigt digitalt system, og retten skal nu afgøre, om staten skal have den store pengepung frem, for at købe aflad hos de vrede husejere.

cc

Minister holder ferie fra skat

Artiklen fortsætter under billedet
15BUSgossip-Karsten-Lauritz.jpg
Karsten Lauritzen, Venstre.

Det må have været svært at finde en grimasse, der kunne passe for skatteminister Karsten ­Lauritzen, da historien om Skat-direktør ­Rønnows viden om EFI-problemerne kom frem forleden.

Så i stedet for at finde en grimasse – endsige kommentere sagen – så holdt ministeren ­munden lukket og holdt ferie.

At holde ferie er helt fornuftigt. Det ændrer bare ikke på, at spørgsmålene vælter over hinanden omkring Skat og dets mange problem­sager.

Det kan godt være, at ministeren har sat gang i en genopretning, men en sådan udfordres af, at ministeren holder fast i en topchef, som mange – ganske mange – efterhånden har mistet troen på er den rigtige til at lede forvandlingen.

Så vi mangler svar – og helst hurtigt efter ferien – tak.

Kølig Rønnow

Artiklen fortsætter under billedet
15BUSgossip-R-nnow-121422.jpg
Direktør i Skat, Jesper Rønnow Simonsen. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2015)

Lad os starte med rosen. For man må sige, at Skat-direktør Jesper ­Rønnow i den grad har formået at holde hovedet koldt – og udstrålet køligt overskud i den seneste uge.

Skat-direktøren er ellers kommet under fornyet pres efter historien om, at han faktisk var informeret og advaret om problemerne i it-systemet, det såkaldte EFI-system, som giver Skat så mange problemer.

Det har han ellers hævdet ikke var tilfældet, men det viser interne papirer nu ikke var korrekt.

Men uanset hvor kølig Rønnow er, efterlader afsløringen store spørgsmål – og må rejse tvivlen om, hvorvidt han er den rigtige til at lede Skat. Mange stiller det spørgsmål, og det kan ikke være sjovt – hverken for Rønnow eller Skat-medarbejderne – at der er så meget negativ fokus på virksomheden Skat, som har rigeligt at gøre med at udfylde sin rolle – selv uden uro på bagsmækken.

Ugens

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen