Berlingske Business

Her er ugens bedste Business Gossip

27BUSClaus-Hjort-Frederikse.jpg
Overskrift
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2015)
Detnye
Overskrift
Se hvor hvor disse herrer har placeret sig på listen nedenfor.

Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Ugens opture

 

Point til Poulsen

Artiklen fortsætter under billedet
27BUShenrikpoulsen-162916.jpg
Henrik Poulsen administrerende direktør for DONG Energy og Thomas Thune Andersen bestyrelsesformand for Dong Energy holder pressemøde før debut på børsen

Den store triumfator lige nu er dog DONG-topchefen Henrik Poulsen. Umiddelbart en stille og ydmyg topchef udadtil, men på de indre linjer en hard-hitter, en handlingens benhårde førstemand. DONGs forvandling på blot et par år vil sandsynligvis gå over i dansk erhvervshistorie som det største skifte nogensinde. Det er først og fremmest Poulsens aftryk. Effektiv i sin eksekvering som en Nils Smedegaard Andersen fra Mærsk-koncernen.

Kan Henrik Poulsen så læne sig tilbage i chefstolen med et job done? Nej, nu kommer prøvelserne. Han skal nemlig levere varen med store fortjenester og stærke pengestrømme på et marked, hvor man må formode, at konkurrenter begynder at bide ham i haserne og statssubsidierne til grøn energi næppe stiger yderligere, men måske oven i købet reduceres.

I så fald må han finde excelarkene frem på ny for at regne den ud.

gossip

Den der ler sidst, ler ...

Artiklen fortsætter under billedet
27BUSAnders-Eldrup-162054.jpg
Anders Eldrup, erhvervsmand og tidligere embedsmand.

»Jeg har det, jeg har det.« Juniorgossipperen kom torsdag styrtende med den sparsomme hårpragt strittende til alle sider og en idé om at gøre ugens gossip­side til et rent DONG-anliggende. Innovation og ideer skal belønnes, så her er vindere og tabere i det følsomme spil om DONG.

Det er svært at komme uden om den tidligere topchef Anders Eldrup som en af vinderne. Med masser af fejlbeslutninger, men også med en stædig tro på, at DONG kunne forvandles fra en gammeldags sort energiforretning til en fremtidssikret grøn forrretning. Det kostede blod, sved og tårer – og en fyreseddel til Eldrup, men visionen og pladsen til de berømte guldfugle er Eldrups fortjeneste. Det paradoksale – set med virksomheden DONGs øjne – er, at fyringen måske kom på det helt rigtige tidspunkt. Visionen var sat i søen, men ville Eldrup være den rette til at effektuere den? Tjah, bom-bom-bom. En afgørende plads i DONG-historien er han sikret.

Hjorts dollargrin

Finansminister Claus Hjort Frederiksen er en hyppig gæst i gossip-universet. Sådan må det være, når det handler om penge og ledelse – Claus Hjort sidder trods alt på den suverænt største pengekasse i dronninge­riget. I sidste uge blev Claus Hjort sendt ned, fordi han modvilligt skulle håndtere de tabte milliarder i Togfonden. I denne uge ryger gossippernes tommelfingre så op, fordi finansministeren får lidt ekstra at gøre godt med, når han om et par uger indkasserer otte-ni milliarder kroner fra salget af DONG-aktierne. DONG-børsnoteringen fik helt som ventet nogle politikere op af stolene, men Claus Hjort kan tage det roligt. Kritikken fra yderpartierne rammer forbi ham og tilbage på hans forgænger i embedet, socialdemokraten Bjarne Corydon.

Claus Hjort kan afvæbnende slå ud med armene med et »jeg administrerer såmænd bare tidligere tiders beslutninger«. Alt imens han i sit stille sind kan glæde sig over de mange DONG-milliarder – de luner i statskassen.

Smedegaard

Ugens nedture

 

Blæst af banen

Artiklen fortsætter under billedet
27BUSFritz-Schur-163346.jpg
Fritz Schur (afgående formand).

Åh ja, ham Anders Eldrup. Det var jo ikke ligefrem fordi, at han og Fritz Schur fremstod som de bedste venner i DONG-tiden.

De gjorde godt nok meget ud af, at de havde et udmærket forhold forretningsmæssigt, men set udefra var det tydeligt, at tonen de to imellem var kølig. Måske nærmest iskold.

Derfor må det også gøre ondt på DONGs daværende bestyrelsesformand, Fritz Schur, at det nu er Eldrup, der ikoniseres som en af motorerne bag den massive udvikling i DONG. Og ondt må det også gøre på Schur, at det er Eldrup, der fremstår som den visionære, mens Schur huskes som manden, der fyrede Eldrup.

Det var mange detaljer i sagen om fyringen af Anders Eldrup. Problemet for Schur er, at det er den kluntede fyring og ikke hans øvrige indsats som formand, der huskes.

I princippet er det jo fortid nu. Men mon ikke det stadig gnaver?

29BUSTue-Mantoni-140643.jpg

Blågule af ærgrelse i Galten

Artiklen fortsætter under billedet
27BUSBUSINESS-151852.jpg
Flemming Høj Hansen, Galten Elværk. Manden i midten.

Når vi taler om store vindere, så må vi også huske og tale om (små) tabere i efterspillet efter DONG-børsnoteringen.

Jeg kan ikke lade være at tænke på tidligere direktør i Galten Elværk, Flemming Høj Hansen – og hans lokale ejere – som tabere i spillet om børsnoteringen.

For mens en stribe andre små og mindre elselskaber købte aktier for at holde ejerandelen oppe, da Goldman Sachs blev investor i DONG, takkede Galten Elværk som den eneste nej.

Det har kostet en anseelig ekstrafortjeneste, eftersom det lille elværks ejerandel så blev kraftigt reduceret. Man skal dog huske, at der stadig ligger aktier for nu cirka 600 millioner kroner på bogen, så helt ringe er det trods alt ikke for borgerne med ejerskab af elværket, der siden er fusioneret ind i en lidt større aktør i Østjylland.

Sursødt for Corydon

Artiklen fortsætter under billedet
27BUSBjarne-Corydonny-16402.jpg
Arkivfoto: Bjarne Corydon.

Vi behøver vel ikke at rippe op i de gamle – og dybe – politiske sår, som salget af DONG-aktier til Goldman Sachs kostede en række implicerede politikere.

Men børsnoteringen af DONG giver nu alligevel anledning til at hive Bjarne Corydon – landets daværende finansminister – frem fra konsulent­gemmerne og pege fingre af konsekvenserne af Goldman Sachs-sagen.

For nok håndterede Corydon salget køligt og professionelt. Og han vil garanteret til sin død fastholde, at salget var både rigtigt og til den rigtige pris, men konsekvenser for Corydon fik salget altså.

På samme måde, som salget trak spor hos SF, kostede Goldman Sachs-salget vel stort set al Corydons politiske goodwill – i hvert fald hos flere partier. Og den slags kan politikere jo ikke leve uden – uanset om man er kølig og professionel som Corydon eller ej.

Holdet

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen