Berlingske Business

Her er ugens bedste Business Gossip

NY
Se listen over dem, der landede på denne uges op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Ugens opture

Tandrups testamente

Artiklen fortsætter under billedet
15BUSTandrup-160755.jpg
Scandinavian Tobacco Group indvier sin nye 9.400 kvadratmeter store tobaksfabrik i Holstebro, tirsdag den 23. september 2014. Indtil videre skal fabrikken beskæftige seks medarbejdere, der skal styre det automatiske maskineri. Her er det Jørgen Tandrup, bestyrelsesformand, Scandinavian Tobacco Group A/S.

Tobakskongen. Hvis der er nogen, den titel passer på, må det være Jørgen Einar Tandrup. Næppe kendt i den brede offentlighed, men en mand, der er særdeles kendt i business-verdenens inderkreds og en mand, som har tjent tobakken i nu flere årtier. Tandrup er formand for Scandinavian Tobacco Group – det er dem med cigarerne og pibetobakken. Politisk ukorrekt, men en veldrevet virksomhed, der nu sendes på børsen.

tobacco

Og man må formode, at det bliver den nu 68-årige Tandrups sidste store milliardtransaktion. Han er en af de sidste tilbageværende i aktiv tjeneste fra det, som for år tilbage blev kaldt »old boys network.« Direktør i mange år i tobakken, House of Prince, som blev solgt til englænderne for nogle år siden, og siden formand i den tiloversblevne cigarforretning, ligesom han også var formand, da Danisco i sin tid blev solgt til udlandet. Derudover har han haft og har stadig en række andre tillidshverv i danske bestyrelser. Tobaksstrategen har taget sin tørn.

Graven graver guld i Canada

Artiklen fortsætter under billedet
Tidligere Novo-topmand drager mod canadiske milliarder
Bjarne Graven Larsen Direktør FIH Ervhervsbank Foto : Morten Germund

Også gossipperne gættede ivrigt med, da det pludseligt og overraskende for et par måneder siden blev oplyst, at Bjarne Graven Larsen – på det tidspunkt finanschef i pengekassen Novo A/S – skippede jobbet i Novo og en bestyrelsespost i Topdanmark. Måske lidt fejlcastet i Novo A/S, og derfor måtte der være noget større på vej for Bjarne Graven, lød gættene. Graven var i en årrække succesrig investeringsboss i ATP.

s

Men efter ATP med en lidt blandet karriere. Nu kom så et stort job pludselig sejlende forbi. Godt nok i det store udland, og godt nok ikke som topchef, men ikke desto mindre et job, det ville være forbasket svært at sige nej til. Graven og familien rejser til Canada med far Bjarne som investeringsdirektør i Ontario Teachers’ Pension Plan. En af verdens største pensionskasser – i øvrigt på størrelse med ATP.

Med guldjobbet i Canada skal Graven nok indstille sig på at glide ud af de danske cirkler. Så fra gossipperne skal der lyde et »tak for kampen.«

Heinis hede drømme

Artiklen fortsætter under billedet
heini
Vin-app'en Vivino har rundet 1 mio. downloads og skal nu skal indtage USA. CEO, Heini Zachariassen, viser hvordan app'en bruges. Foto : Kasper Palsnov

Egentlig havde seniorgossipperen i denne uge tænkt sig at finde en vinder i JP Politikens opkøb af dagbladet Børsen. Men så var det, at juniorgossipperen trådte i karakter. Er det ikke klogt lige af klappe hesten og se, om den handel overhovedet bliver til noget, og hvad det efterfølgende får af konsekvenser, lød det snusfornuftigt? Og jo, det giver mening. JP Pol-Børsen; we will be watching you.

13BUSHeini-Zachariassen-200.jpg

I stedet sendes der gode vibrationer af sted mod iværksætteren Heini Zachariassen fra vin-app’en Vivino, som har fået ekstra penge fra nogle af sine medaktionærer, nemlig 171 mio. kr. Planen er en børsnotering inden for nogle år. Heini Zachariassen vover at tænke stort, sådan rigtig USA-stort. Han har aldrig drømt om at slå igennem i Vestjylland, men satser på det hidsige iværksættermiljø i Californien. Dejligt i øvrigt, at der dukker så mange danske iværksættere op, også selv om de forsøger at slå sig igennem i det store udland. Det kunne tyde på, at iværksættermiljøet i Danmark ikke er helt tosset.

Ugens nedture

Halve sandheder

Artiklen fortsætter under billedet
johan
Johan Schlüter i hans hjem på Esplanaden. Foto : Simon Læssøe

Det har ikke været nogen let periode for advokat Johan Schlüter.
Mange vil huske, hvordan hans advokatfirma imploderede, da sagen om selskabet Registrering Danmark blev kendt, og hvor der endnu udestår en række spørgsmål og retssager. Svært har Johan Schlüters egen franske sag om rettigheder til den franske sanger Charles Trenets værker også været.
Det har været en langstrakt affære, hvor trusler om sager og retssager har hvirvlet gennem luften – på samme måde som krav om millionerstatninger.

14BUSPix6-Johan-Schlter-113.jpg

Den historie har været højtprofileret, fordi advokat Schlüter åbent fortalte om den. Det er til at forstå, mindre forståeligt er det imidlertid, at Schlüter i efteråret udsendte en pressemeddelelse, hvori han slog fast, at han nu var gået fri i sagen. Nu viser det sig, at den forklaring kun er den halve sandhed. Johan Schlüter blev nemlig dømt for andre forhold i samme sagskompleks.

Er størst bedst?

Artiklen fortsætter under billedet
15BUSNils-Smedegaard-155951.jpg
Nils Smedegaard Andersen - administrerende direktør i Mærsk.

Det kan godt være, at det at være størst ikke nødvendigvis er det samme som at være bedst. Eller bedst indtjenende. Men at være største betyder vel noget også for A.P. Møller - Mærsks containerrederi Maersk Line, der ventes at blive overhalet af sin schweizisk-italienske konkurrent MSC i år.

Maersk Line

Det bliver formentlig realiteten, og det rejser en række spørgsmål til Mærsk-ledelsen med Nils Smedegaard Andersen i spidsen. For hvad vil den store koncern egentlig? Vil man være størst – altså forsvare positionen, sådan som man hidtil har sagt? Eller giver man frivilligt pladsen fra sig, fordi den er for dyr at forsvare? Tilbage står, at der er behov for klare udmeldinger fra Mærsk-ledelsen – også om den helt overordnede prioritering i den blå koncern.

Larsens dyre hobby

Artiklen fortsætter under billedet
15BUSLars-Larsen-160157.jpg
Lars Larsen, Jysk - med en dyne over skuldrene

De fleste kender historien om bl.a. midaldrende mænd, der kaster sig over dyre hobbies. Men mens andre måske køber cykler eller jagtudstyr, så smider Jysk-stifter Lars Larsen millioner i flere virksomhedsopkøb. Et af hans opkøb, selskabet bag møbelkæderne Ilva og Idé Møbler, taber nemlig penge hurtigere end græs vokser.

Dyne-Larsen polstrer sig med køb af møbelvirksomhed

Derfor har Lars Larsen måttet hive 150 mio. kroner op af sine dybe lommer for at dække underskud og sikre, at selskabet kan fortsætte. Det er herligt med folk, der tør sætte deres formue i spil. Det skal Lars Larsen roses for. Men nu bliver det altså spændende at se, om han snart får succes med at bruge sin trylleeleksir fra Jysk og også kan skabe succeser i andre forretningsområder. Det vil 2016 afsløre, og vi glæder os til at rose Larsen, hvis det lykkes.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen