Berlingske Business
17:45Business Live lukker for i dag - på gensyn i næste uge

God styring hiver gevinsten hjem

Business Travel Meeting Discussion Team Concept
Når man forsømmer at anvende sin business case kan konsekvensen være, at man systematisk prioriterer forkert og fejlinvesterer, hvilket i yderste konsekvens kan være livstruende for virksomheden, påpeger ekspert.

En business case skal bruges som et løbende styringsredskab og ikke samle støv på hylden, opfordrer erfaren rådgiver.

Hos de fleste virksomheder og organisationer, både private og offentlige, er en business case grundlaget for betydningsfulde beslutninger og investeringer. Den er det dokument, hvori forudsætningerne for beslutningen og forventningerne til afkastet i form af øgede indtjeninger eller sparede omkostninger skrives ned.

Men mange har en tendens til at stoppe der. Business casen lægges på en hylde eller i en skuffe, og man misser dermed muligheden for at bruge den som et dynamisk og værdifuldt styringsredskab, fortæller Jimmy Kevin Pedersen, seniorrådgiver og partner i konsulentvirksomheden 1stroke, der er beliggende i København.

Jonathan Løw_blog

»Når man anvender business casen som både beslutningsdokument og styringsredskab, har man til hver en tid status på, om man realiserer gevinsterne som forventet, eller man skal justere, gøre tingene på en anden måde, måske tilføre ekstra ressourcer. Man tester løbende, om tallene holder og gevinsten realiseres som forventet. Det vigtigste er, at man bruger sin business case aktivt og ser på den, hver gang forudsætningerne ændrer sig,« siger han.

Årsagerne til, at business cases får en lidt stedmoderlig behandling, kan være vaner og kultur i virksomheden eller organisationen. Hos nogle virksomheder, der er stærkt drevne af innovation, undlader man helt at forankre sine beslutninger i en business case for at de kreative processer ikke skal kvæles af regneark. Derfor er det afgørende, du kenderdit teams kultur.

Men en omhyggelig udfærdiget business case tager højde for meget mere end økonomiske aspekter. Den inddrager blandt andet analyse af ikke-økonomiske gevinster som kunde- eller borgertilfredshed, den inddrager interessenter og risici og de forandringer, der måtte opstå som følge en given investering. Interessenterne kan fx spolere dit projekt, så det er vigtigt at tænke dem ind fra starten.

Når man forsømmer at anvende sin business case kan konsekvensen være, at man systematisk prioriterer forkert og fejlinvesterer, hvilket i yderste konsekvens kan være livstruende for virksomheden, påpeger han.

cc

»Man kan roligt sige, at der er tale om et ledelsessvigt, hvis man ikke tager sin egen styringsmodel alvorligt. Det leder til en anden pointe. Den person, der udfærdiger business casen skal helst komme fra driften eller linjeledelsen og helst på et højt ledelsesniveau for at sikre opmærksomheden. Det skal være en, der forstår forretningen til bunds og forstår behovene i driften, der skal levere gevinsten,« siger han og uddyber:

»Personen skal kunne indsamle informationer og samle alle de interessenter der betyder noget fra kunder, ledelse, bestyrelse og eventuelt samarbejdsudvalg. Og personen skal sikre, at drift eller linjeorganisationen er fuldstændig i sync med projektorganisationen, så projektet leverer det, der er brug for i forretningen.«

Her er det vigtigt, at du kender din egen ledelsesstil og taler de 7 sprog, enhver leder bør kende.

Jimmy Kevin Pedersen har mange års erfaring med at udfærdige og analysere business cases fra ledelsesstillinger i såvel private som offentlige organisationer. At skrive en grundig business case, der når hele vejen rundt i forholdsvis kortfattet form, er et håndværk og en disciplin, der skal mestres, hvis man vil øge sine muligheder for at realisere gevinsterne og høste afkast. Han og 1stroke har udarbejdet en liste med syv opmærksomhedspunkter, som man kan anvende som tjekliste og sikre sig, at man når hele vejen rundt om alle vitale aspekter af en business case.

team of successful business people having a meeting in executive sunlit office

  • Virksomheden/organisationen skal beslutte sig for helhjertet at være værdidrevet med business casen som centralt omdrejningspunkt.
  • Der skal sættes standarder for format og indhold i beskrivelsen af business casen og gevinstrealiseringen. Dermed kan business casen blive både et beslutningsdokument og et styringsredskab,
  • Kvaliteten skal nyde høj prioritet i beskrivelsen af økonomi, gevinster, risici, forandringer, interessenters forventninger, ansvarsforhold og realiseringsplan.
  • En bred organisatorisk forankring og opbakning fra ledelsen er nødvendig. Topledelse, linjeledelse og projektledelse skal alle stå inde for aftalen, så alle parter forpligtes. 
  • Gevinstrealiseringen skal tage højde for ændringer, der skal gennemføres, investeringer i nye forretningsgange og ny teknologi. Den skal iagttage de menneskelige forhold, der kan være forbundet med store forandringer, så der sikres fælles forståelse i hele virksomheden. Det stiller krav til god forandringsledelse.
  • Business casen må som beslutningsdokument give et grundlag for at prioritere investeringer i forhold til afkast og effekt, så man begynder med de projekter, der forventes at give det højeste afkast og den største effekt.
  • Som styringsredskab skal business casen være dynamisk og konstant kunne opdateres. Og så skal den indgå i en transparent kultur. Business casen er ingen hemmelighed forbeholdt hjørnekontoret, den skal kommunikeres ud, så den binder projekter og driftsfunktioner sammen.

Artiklen er oprindeligt bragt på universe.ida.dk.

0 Kommentarer

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business Direct Sponseret Se alle

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Efter et meget langt opsving på aktiemarkederne kan man næppe forvente, at den høje indtjening i de børsnoterede selskaber bliver ved med at fortsætte. Priserne på aktier er nu så høje, at de er på ni...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen